Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии

Ако няма компенсации, дружествата няма да издържат
17 дек 2021 11:03, Петя Славова
141
Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху цените на електричеството. Според председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов, това не е добро решение.

Още по темата
"Няма да има намаляване на подаването на тока, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще й забавим плащането", обясни той пред bTV.

По думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока.

"Проблемът е, че през шестте месеца, които минаха, натрупахме огромни загуби. Към нова година на трите ЕРП-та приблизителната сума е около 250 милиона. Всеки ден плащаме около милион и половина повече, отколкото получаваме. В нормална ситуация може да издържим до 12 месеца, но ситуацията не е нормална".

Според него трябва да спре натрупването на нова загуба и да не се правят нови. "Трябва да стигне до 25% увеличаване, но регулаторът правилно каза, че 11% стигат. Тогава идва мораториумът, който казва, че няма да имате и това и ще продължите да трупате още нови загуби. Тук е въпросът откъде. Използвали сме всичките си резерви", обясни Христов.

По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото. От правителството, според Христов, всеки разбира проблемът, но не намира начин да се реши проблема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
20
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
НЯМАЛИ ПАРИ ЗА АВАРИИ? СВИКНАЛИ СА ДА ИМ ОСТАВАТ МИЛИОНИ ПЕЧАЛБИ, А СЕГА КАК ДА РАБОТЯТ БЕЗ ПЕЧАЛБА? НАПРАВО МЕ РАЗПЛАКА ТОА ОТ ЧЕЗ.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бая народ в тая държава се храни от чиста енергия и въртене на палци в работно време докато чака тлъстата заплата...
78
11
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Всичко е точно! Не ревете! Нали затова искахте промяна и да махнете Борисов. За да живеете по-добре. Е, сега го имате. Така че да не чувам детски плач и скърцане на биберони
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо, това е ток, може би бих го сложил на първо място, дори преди храната. Няма ток, значи няма и храна. Не може постоянно да се спекулира с цената му
76
2
 
8
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
КОЙТО СЕ ТОПЛИ НА ТОК НЯМА ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ, А ТИЯ НА ПАРНО САМО С 30% ОТГОРЕ! ТИЯ НА ДЪРВА ЩЕ СЕ ГРЕЯТ НА СВЕЩИ - НЯМА ДЪРВА?
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм експерт по енергртика, но ми е пределно ясно че два компютъра, една готварска печка, бойлер, хладилник и пералня+духалка и хоп, 200 лева сметка, минимум. При 1000 лева заплата не ти остава нищо друго освен да мръзнеш. Дори не мога да си представя ако сложа два климатика, сушилня, миялна.
74
1
 
6
 
! Отговори
КИРЕ УМНИЮ преди 2 години
МОРА-ТОРИ-УМ /МОРЕН ТОРИ С УМ/? ДЕМЕК ОС.ААМЕ ПОЛОЖЕНИЕТО.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво стана с един от най големите крадци на България ,май Веца му запориран )браво на Петков
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а преди чез кой оправяше авариите и инвестираше в ел.мрежата ?
71
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не им харесва на ЕРП-тата да подарят фирмите си на държавата и да си ходят по родните страни.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично "решение" на проблема по комунистически... Абсолютни нeкадърници...
69
2
 
4
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Абе като ви слушам все някой ви пречи. Има една приказка - на крива ракета и космоса и пречи. :)
68
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната мафия се заканва ,ще ли да фалират ! Тоя гадове ЕРП е нужно да бъдат изгонени от България от там където да дошли )
67
1
 
21
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Абсолютно същото се получи и с цените на дървения материал. Изкуствено се създава криза, липса на пазара и съответно вдигане на цените. Проверете само колко тирове на ден изнасят дърва за огрев и др. на гръцката граница. А по селата хората все още чакат дърва за огрев за зимата. Същото се случва и с тока, половината ток се изнася. Куцо и сакато прави фотоволтаици, тока им се изкупува на високи цени и за няколко години си връщат инвестицията. Само че тя е за сметка на нашия джоб. А не на ЕВН
66
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабинета от мoшеници иска да оцелее поне 3 месеца. Изобщо не ги интересува, че тези ще имат загуби.
65
8
 
6
 
! Отговори
до до борсата преди 2 години
Не ме разбра нито съм от герб нито имам опорки просто искам да ти кажа че почнат ли да се замръзяват цените на нещо ни чака банкрут ще го разбереш на пролет.
64
3
 
24
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Що за наглец е тоя бе?!? Не стига, че завзеха изградена ел.мрежа за без пари, не стига, че надуват изкуствено цените, Ами сега и с аварии плаши. Все едно да взема кола Рент А Кар и дилъра да ми каже плащай повече, щото трябва да сменям гуми и масло и ако не платиш ще закъсаш. Спешна национализация на ЕРПтата и ВиК дружествата. Не се наядоха тия лешояди.
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как са навързани като черва, гербавата мафия с енергийната мафия, с водната мафия и строителната мафия. Или с една дума, това са клонове на главната мафия в България Герб.
62
2
 
6
 
! Отговори
До а преди 2 години
Евтин ток няма да имаш защото в ЕС има механизъм за търговия с въглеродни квоти и те са с 150% отгоре за 12 месеца. Заради зелената сделка се очаква след една година 1 мегават да стане 700 евро. Просто едни хора са решили, че трябва да си зелен и ще трябва да плащаш два пъти(ти и държавата) за това удоволствие.
61
4
 
3
 
! Отговори
до борсата преди 2 години
Какво общо има това с 1996 кризата. Тогава всичко беше безконтролно. Чак като замразиха цените и застопориха лева се оправиха нещата. Това герберите си имате яко опорки из медиите. Държавата е затова, да си защитава гражданите при нужда, както и ние гражданите я защитаваме при нужда.