Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

Дори и резервациите за Великден не са в мащабът, в който се е очаквало
Обновена: 1 апр 2022 09:19 | 1 апр 2022 08:35, Петя Славова
138
Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор "Туризъм", коментират специалисти.
Още по темата

"В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че "зеленият сертификат" няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него - 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска "зелен сертификат", а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!", каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на "България сутрин".

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

"Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие", подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

"Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни - Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно", сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
13
 
! Отговори
укро-мутротуризъм преди 2 години
Платежоспособния турист беше отдавна изгонен от мутрите. Бетон на макс е по брега.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
59 вие сте кречаталата дето ни подлудихте с тия украинци и напъна дайте да дадем и дътата си на Украйна. Ей това сте вие. А ние от години се опитваме да защитаваме българите и да ги обединяваме за да могат да се защитават. Вие сте продажниците, дето за едни пари от Брюксел и потупване по рамото сте готови и ****йка си да продадете. Писна ни от сутрин да вечер да решавам проблемите на жени, които години наред са си загваряли очите за зверствата в държавата им. Имаме си наши проблеми. Огледай се!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какъв туризъм, кви 5 лева! Руснаците няма да ви стъпят вече, украинците нямат пари, пеаните англичани няма да идват на минираното ви черно море ... то и българите вече предпочитат северна гърция, че там се отнасят с тях като с хора, не като с *** ... направо да закриват!
56
0
 
13
 
! Отговори
Хахахааха преди 2 години
Украински сервитьори и руски туристи! Бомба!
55
0
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Украинките,ще се явят не лоялна конкуренция,на нашите жрици!Чакайте,да ви сервират цял ден,за дребни пари!Едмон Дантес:Чакай и се надявай''!
54
0
 
16
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
Няма как да ги накарат от настанени в хотела(безплатно)да станат персонал!)
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54 колко руснаци работят у нас, я ме светни по въпроса? Вие предлагате поне 20 000 украинки да работят на черноморието без да говорят български! Да обслужват български семейства без да знаят и 1 дума на езика ни? Ако искаме да ходим в чужбина ще отидем. Там поне няма да ни третират като втора ръка хора. Защото тука сме точно това за българските хотелиери, нищо че плащаме по-скъпо от чужденците дето ритат чистачките в главите. Но пък знам ли, може да искате да ги назначите точно за такива чистачк
52
6
 
3
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
Кои сме НИЕ, които не сме казвали нищо за българските работници и не сме правили нищо за задържането им? Да не би да се познаваме. А кои сте вие, които сте направи нещо? Какво е то.И какво общо има в случая. Имаме бежанци, които евентуално можем да използваме за частично решаване на реален проблем. Дали ако бяха руснаци щеше да разсъждаваш пак така
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да доближа морето, ако изпоназначите opkи. Да ми пипат храната или спалното бельо? Гнус ме е от тях.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54 много се надявам да не са всичките. Но имам опит в общуването с украинци. Нацисти са в червата си. Дори и живеещи от години в България пак са си повредени в мозъка. А и са предатели. Не можеш да му имаш доверие, защото в мига в който му е угодно ти забива нож в гърба. Всеки, който е общувал с украинци има мнение по въпроса. Питайте патилите си в България. А ако сред тези жени има такива, които не са бандеровски булки, ще е чудесно. Но, някакси имам едно на ум.
49
12
 
0
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
РАНЕНИТЕ 30 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ ДА ИДВАТ ДА ГИ ВЪСТАНОВЯВАМЕ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ С ФАЛШИВ АЛКОХОЛ!
48
5
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Да всичките украинско мъже(няколко милиона)са избивали руснаци в Донбас.Реалнл жертвите на конфликта са 13000 военни цивилни и от ДВЕТЕ страни.За 7г.В момента руските мъже(всичките)сриват цял град и изгарят жителите му.Всичките 120 млн руснаци са виновни вкл.децага пенсионерите и жените.Но имаш чудесна идея.Всички руснаци които не знаят добре български на самолета и у дома.Да се затворят отделните им училища и децата им да учат с българчета.Руснаците не знаят добре български дори след години тук
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51 и българите са бели хора с образование и са доста полезни за чуждата икономика. Защо не се загрижихте за условията им на работа през всичките тия години? Веднъж не сме чули да ги защитавате, а колко случаи на издевателства с тях имаше? Сега за украинците ревете. Да не мислиш че украинката ще ти седи тука? В мига в който се сдобие със статут или вземе паспорт на база произход и може да пътува я пиши бягала. Ние оставаме. И познай колко ни кефите с това роболепие на *** и пульо?
46
0
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
За туристи ли да ги наемат, що ли??
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51 не, да им дадем условията за работа, които дават фирмите на запада на нашите работници като отидат да режат месо по цеховете на Германия, да берат маслини в Гърция или пък портокали в Испания. Да станем западняци. Същите условия. Ако там са концлагери, ние какво сме виновни? Европейци сме, взимаме пример от батковците!
44
13
 
2
 
! Отговори
43 преди 2 години
Направо да ги хвърлим в някой лагер по съветски образец и да им даваме хляб и вода колкото да оцелеят.Почитателите на широката руска душа сте големи хуманисти.Е ако бяха руснаци щеше да е друго нали. Щяхте да искате всичко да се даде за тях.А реално украинците са шанс за подобряване на демографията ни.Дори малка част от тях да останат.Това са бели хора християни с образование. Могат да са полезни.
43
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам с какви коли идват украинците , точно пък те ще работят три месеца сезон за минималната
42
0
 
13
 
! Отговори
Да ще оставят преди 2 години
Безработни Бургаско, Ямболско, Сливенско, Варненско
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко сега. До вчера мъжете им убиваха хора защото говорят на руски и други езици различни от украински, вие днеска ще ги назначавате за сервитьорки? Абе льольовци и на какъв език да си поръчам салата? На украински ли? И ако някой реши да поръча на български или руски какво би трябвало да му се случи? И не ми минавайте с номера, че са жени. Те много добре знаят как мислят мъжете им и възпитават децата си да са същите. Само срещу сертификат за владеене на български език ще работят!
40
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Вярно е ниското заплащане, защото имам няколко познати, работещи там. Твърдят, че са на миним. заплати им заявили директно да си изкарват от бакшиши. Да, ама имало организация да се събират бакшишите и да се разпределят и накрая пак жълти стотинки. Може би да зависи от заведението или хотела, но общо взето е вярно, че искат да се работи без пари.