Каква ще е зимата: Започна подготовката за следващия отоплителен сезон

Хората са притеснени от непрекъснато покачващите се цени
1 май 2022 14:23, Петя Славова
18
Каква ще е зимата: Започна подготовката за следващия отоплителен сезон
Снимка: БГНЕС

Подготовката за зимата започна. Още не приключил официално отоплителният сезон, хората по селата се подсигуряват за новия, предава БГНЕС.

Притеснени от непрекъснато покачващите се цени и много въпросителни, свързани с енергоизточниците, жители на подбалканските села в Софийска област мислят как да подсигурят зима 2022/2023.

Рядко е извън столицата някой да използва газ за отопление, масово се разчита на ток, дърва и въглища. Пелетните инсталации са другият начин за отопление, макар, че след недостига на пелети през миналата година и чудовищната спекула със скока на цените, се наблюдава отказ от този начин на отопление.

В средата на миналогодишната зима цената на тон пелети достигна 950 лева. Търсенето бе толкова голямо, че вериги хранителни магазини пуснаха на промоция торби пелети, които буквално изчезваха за минути.

Тази година, към края на месец април, цената на тон се търгува от 600 - 650 лева за пелети от иглолистна дървесина от фабриките в Родопите или по-близките до София - в Ботевградско. Висококалорични пелети от Румъния или Австрия се търгуват на цена от 560 до 606 лева без ДДС и без транспорт. За сравнение през пролетта на 2020 година, тон пелети вървеше от 350 лева на горе.

Тази година заради ръста в цените на горивата, цената за доставка независимо дали става въпрос за вътрешен транспорт или международен, е гигантска. Търговците не очакват цените да паднат, а напротив - с напредването на лятото - да се увеличават. Затова съветът им е - дойде ли черешово време, дървата за зимата да са под сантрачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Аз съм се приготвил 2 трупчета и от 4-ти етаж надолу нагоре по стълбите и после под юргана!Хем здравословно хем ще помогнем и на сините/Свобода за Украйна/ и на зелените/да живей Грета/ докато придобием прекрасен червен цвят на лицето/ще си мисля за тебе Нинова под завивките/!Ех мили мой,партии любими аз ще бъда с вас до последния си час!
11
1
 
5
 
! Отговори
В ЕВРАЗИЯ СМЕ преди 2 години
ЗИМАТА ЩЕ ГИ ЧАГЪРТАМЕ КИРЕТАТА И ОНЯ С ЮМРУКА ДЕТО ЗАВЪРТЯ ТАЯ ГАДНА СХЕМА С ИНФЛАЦИЯТА- В ЕВРОПА ИНФЛАЦИЯ 6/7% ТУК 12.4%- В ГЕРМАНИЯ ИНФЛАЦИЯ 6% МИН ЗАПЛАТА ТАМ ТАЯ ГОДИНА СТАВА 4000ЛВ УВЕЛИЧЕНИЕ С 25% НА ДВА ПЪТИ ТУК С 9%, А СЕГА ОТВОРЕТЕ KAUFLAND.de И ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ ТАМ- ДНЕС НИЕ ИМАМЕ ТЕХНИТЕ ЦЕНИ И ЕВРАЗИЙСКИ ЗАПЛАТИ.
10
0
 
1
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 2 години
За да докажа, че всъщност аз не съм вреден и опасен човек, значи трябва да застана пред дитектора на лъжата !Само така истината ще блесне !
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година на море, ще ходят само богатите българи.
8
0
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 9 - Ами да.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трева ли да ядем?
6
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи никога не гледаите животни за месо,това е на бедност на болести и на безпаричие,от това няма да станете богати това е на мизерия богатите и умни хора не ядът месо,месо ядът бедните хора и бедните държави.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ва знам аз съм си на село съм на дърва които вече съхнат :)
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната на жалките недоразумения хамерикански кокорчо и киртака кирчо
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил и компания ще са на приятно и уютно място, докато народа студува и умира от глад. Такава ще е зимата.
2
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина докато не сенаучи да изполва от кокошката яицата не месото,и от овцата млякото не месото няма да се оправи,човек които яде месо е болен човек и мирише на *** има язви по тялото,животните го избягват,човека не е създаден да яде месо.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Които е на дърва има някакво спасение,ама който е на газ и електричество .....................Не ми се мисли!