Да не се отпускаме с високи харчове през лятото, да пестим

Как заплатите компенсират ръста на инфлацията?
Обновена: 16 май 2022 10:30 | 16 май 2022 10:30, Петя Славова
161
Да не се отпускаме с високи харчове през лятото, да пестим
Снимка: БГНЕС

Висок ръст на инфлацията у нас, а могат ли заплатите да я компенсират? Подготвят се и протести.

"Протестът не е политически и нямаме политически искания, а икономически. Не искаме към настоящия момент оставката на правителството". Това заяви пред Нова тв Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на 18 май. По думите му бизнесът иска да е конкурентен на пазара.

"Заплатите са функция на ток, газ, възможности, конкурентоспособност на икономиката. Там бизнесът е този, който на база резултатите си, ще реши. Държавата има само един инструмент – минималната работна заплата", обясни бившият социален министър Иван Нейков.

"Повече пари в икономиката – по-висока инфлация. Това е нормален икономически процес", каза финансистът Аркади Шарков като подчерта, че ефективността му ще бъде изразходвана за 1-2 месеца. Точно тази краткосрочна борба, която според него има дългосрочни негативни последствия, няма да има ефекта, към който правителството се стреми. По думите му, след като ЕС спре вноса на руски петрол, рецесията у нас е на прага.

Съветът на експертите е да не се отпускаме с по-високи харчове през лятото, когато сметките ни са по-ниски, а да пестим личните си финанси.

Според Иван Нейков има риск, когато помагаш "на калпак". Може някъде да се струпа помощ, без тя да е необходима, а на други места – да има истинска потребности, но да са свършили парите, обясни бившият социален министър.  Три са големите разходи, които всяко домакинство ще прави – храна, отопление и здраве. Тези неща ще изместят останалото потребление, категоричен е Нейков.

"Икономиката през изминалата година регистрира ръст от 4.2%. Прогнозите за ръст през тази година на Министерство на финансите бяха 4.8%, които впоследствие бяха ревизирани на 2.6%. Ние все още не сме в рецесия и се надяваме да реализираме икономически растеж, а с това – да се повишат доходите на българите", смята Добрин Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
до 106 преди 2 години
Е ти се оля... 165см и 140кг.. По-сериозно, моля ти се.
76
3
 
13
 
! Отговори
пестеливост преди 2 години
Да пестя, означава лишения. И това на фона на милиардните печалби на производителите на ток. Мога само да си представя колко фантастични и недостижими са заплатите в АЕЦ Козлодуй. Не им пука за цени и инфлация... И на други, като тях. Впрочем, и зеленчукопроизводителите се бяха настроили за несметни богатства, но пазарът ги сложи на място. Краставиците поевтиняха много...
75
21
 
4
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Лийдовете в кол центрове взимат 10-12 хиляди. Аз си работя в кол център от 10 години и взимам 12К на месец. Малко е, ама не съм учил и мога да кажа, че съм доволен от заплащането. Все пак имам само средно образование. Не мога да искам повече. Ако имах висше, може би сега щях да съм на 20-25 хиляди месечна заплата.
74
0
 
21
 
! Отговори
L. преди 2 години
Сиреч - не харчете за собствено удоволствие, за да имате пари да напълните гушите на тези, които ще ни продават газа на по-високи цени. Никой ли няма да повярва на това клето правителство за понижаването на цените на газа?!
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко си е до човека.Аз заеми нямам от 20 години.Истина е,че живея в жилище от родителите ми и нямам автомобил,но много хора харчат,повече от колкото изкарват без да си правят елементарна сметка.
72
0
 
8
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Е как да не си шишко, Камене, като те познавам. Та ти си 1.65 и тежиш 140 килограма. Шишко си.
71
2
 
8
 
! Отговори
Гринго преди 2 години
Ще пестим не се притеснявайте. Да му мислят богатите. Аз не мога да си оставя детето гладен. Този път сгрешихте. Зимата за вас ще е ад. Алооо корумпираните за вас става въпрос.
70
12
 
5
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
И аз започнах преди ИТ кариерата си в кол център. С редки езици може и до 8-9к да стигнеш, но масово се взимат таван 4-5к.. Вече лийдовете малко повече. Но 10-12к в кол център е малко странно за мен. Самият аз взимам толкова, а съм мениджър в сериозен аналитикс отдел.
69
10
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
Аз съм ИТ и не съм шишко. Напротив- активно спортувам. Мама и тати не взимат 400лв. пенсия, защото не са взимали заплатите си в плик. Взимат тавана. Ама таванът им е малък и затова още на по 75 работят, за да си пътуват по света и да си карат кефа. Не, не са държавни служители, а честни и почтени работници, занимаващи се с интелектуален труд, плащали съвестно удръжките по всеки хонорар цял живот.
68
13
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Склонен съм да вярвам, защото в кол центровете тук агентите вече взимат по 6 хиляди лева заплата, а лийдовете по 10-12 хиляди на месец. Няма как един програмист да взима под 20К на месец.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХристоПри галопираща инфлация няма никаква полза от спестявания, ако изобщо може да си ги позволш.Ако си купуваш качествена храна, като зеленчуци, плодове, месо, за 4 човека 150 лв няма да ти стигнат до никъде.И къде са в това число сметките за ток, вода и пр., дрехи и обувки на децата, които реално се налага да се подменят всяка година, защото децата растат, къде са джобните, пътните и недай боже непредвидените разходи за подмяна на повреден ел.уред примерно.Пишеш да се намираш на писане ..
66
3
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
Да ти кажа, вече у нас ИТ спец доста доближава американските заплати. Ама там разходите за труд на работодателя са четворни на тук. Например- мениджър средно ниво у нас по доста компании взима 130к лв. годишно, което си е близко до заплащането в САЩ. Е, айде там взимат по 100-120к долара лийдовете, но покупателната способност тук е много по-сериозна, отколкото в САЩ.
65
1
 
15
 
! Отговори
преди 2 години
От какво точно да пестим???дори да се увеличат заплатите, цените ги предхождат значително. В крайна сметка не остава от какво да се пести
64
0
 
16
 
! Отговори
Мама Миа преди 2 години
Хора намалете или се освободете първо от кредитите,тогава мислете за пестене,почти всеки вече който познавам има заеми и кредити,това е по голяма епидемия от оная...не им се връзвайте
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента всеки е напънал държавата да му дава нещо, за да продължи да си харчи на воля. Но някой задава ли си въпроса държавата откъде ги взема тези пари? От данъци и/или заеми. Понеже данъци скоро не са вдигали, варианта е заеми. Получава се затворен кръг - или задлъжняваме дружно, или ще ни вдигат данъците. Най-простият начин за борба с инфлация е просто да се свие потреблението, а не като се стимулира. И това скоро ще стане с повишаване на лихвите. Икономиката има нужда от охлаждане.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да пестим" е комунистически лозунг! Какво стана в потребителстото общество???
61
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая държава има много хора с претенции, хем малко да работи, хем много да взима, хем кола да кара, хем да му е евтино, па и на почивки да ходят и на вили да ходят. Не става тая, как си я мислите само с лежане и ***.
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като ги слушам некой хора от 30 год все нямат пари, все им е скъпо и все нищо не правят по въпроса. И Станишев и Бойко и Петков и Папата не може да ги оправи такива мърльовци. Мойта е лесна, 3 месеца с жената в Гърция, там ще си пестя.
59
1
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Обръщай всичко в олио...
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ората са гладни и озверели.