Шофираме бързо: Ако има превенция, ще бъдат ли толкова глобените?

Пропускат се пътни знаци на второкласни и третокласни пътища, смята експерт
31 май 2022 09:15, Петя Славова
110

Около 4 000 шофьори са засечени да управляват МПС с превишена скорост през почивните дни. За различни нарушения на Закона за движение на пътищата са съставените над 120 акта.

"Много притеснително е, че след всяка акция имаме все повече хора, които са с превишена скорост и са наказани. Това означава, че превенцията не работи. Ако има превенция, няма да има толкова много глобени. Това е съществен проблем при правоприлагането в България. Смятаме, че трябва да се работи повече върху превенцията, отколкото да се търси как да се налагат глоби", каза Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ, на второкласните и третокласните пътища много често се забелязва проблем с пропускането на пътни знаци. Тя добави, че въпреки това, повечето пъти засечените нарушители са по магистрали, където знаците се виждат много добре и е ясно какво е ограничението на скоростта.

"Глобите са помагали до момента, но все някога щяха да спрат. От над 20 години непрекъснато правим акции и глоби, но жертвите и наранените не са намалени толкова много. Трябва да работим повече с превантивния характер - да обучаваме системните нарушители, да ги контролираме и ако се налага, да не ги допускаме до пътя", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че шофьорите са склонни да превишават системно скоростта навсякъде, където мястото позволява. Русинова коментира и пристигналата у нас модерна технология от лаборатория от Хърватия за измерване на маркировката на Северната скоростна тангента.

"Резултатите показват, че маркировката спешно трябва да се промени. На Западната скоростна тангента нещата са прилични, но лятото ще трябва и там да се подмени", каза събеседникът.

Русинова информира, че в момента се организира първото обучение с МВР и областни управители на общини относно това как да се разпознават фалшиви пътни знаци и лоши маркировки, както и какви мерки могат да се предприемат и от кого.

"Рискът в момента по пътищата е изключително голям. Това се дължи до голяма степен на липсата на контрола. Трябва да се работи върху цялостното подобряване на средата - по-добър контрол, по-добра маркировка и инфраструктура. Пътищата се намират в много лошо състояние", заключи пътният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Тръмп преди 1 година
а то едни пътища... ужаст! не скоростта убива, а бабуните по т.нар. пътища.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ускорителна лента...
91
0
 
1
 
! Отговори
До правия път с 50км преди 1 година
Погледни и от другата страна. Излизане от бензиностанцията, а там летят с 90 - 100 км, как ще стане без опасност от ПТП?
90
0
 
1
 
! Отговори
Вторник преди 1 година
Обявявам, изискването за винетни стикери за отсечката В. Търново - Бяла за незаконно.
89
1
 
1
 
! Отговори
младен преди 1 година
Ако вкарат, че и овъртят няколко човека, при 3 пъти превишаване и конфискуване на каруцата ще се оправят нещата много бързо.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползвайте Уазе, обикновено навреме отбелязват триноги.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ефективността от наказанията зависи от тяхната неизбежност, а не с размера им. Това основно правило се знае от всички експерти, но в България няма експерти по пътна безопасност.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт: В България няма експерти по пътна безопасност. +++ Цитат: Тя уточни, че шофьорите са склонни да превишават системно скоростта навсякъде, където мястото позволява. +++ Извод: Щом пътя позволява по-висока скорост, значи има неадекватно ограничение на скоростта, а експертите добре знаят, че има повече катастрофи когато ограничението на скоростта е по-ниско от безопасното за пътя.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в сайта за проверка пише - имате такава или онакава глоба и трябва да отидете тук или там, според какво имате, ама ние няма да ви кажем още сега какво е. Нека бъде изненада :D
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама какво ви учудва, прав равен път с бензиностанция и ограничение 50 км/ч ... някъв пиян наркоман се пречукал някога и хайде ограничение 50 км/ч ... някой правил ремонт някога, но забравил да махне знаците ... да продължавам ли? А ченгетата винаги в храстите
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква превенция бълнуват! Засекли са ме преди 3 години, и познайте дали са ми връчили акт или фиш?! Не! КАТ действат като банка, но с отрицателна стойност. Засичат те и ти трупат на партидата. Не те търсят, чакат ти да им отидеш на крака и да ти трябва услуга от тях. Тогава ще те уведомят за стотици N броя глоби, някои може и да са еднотипни. Това ли е превенцията, да криеш с години какво е нарушил шофьора, за да не си взима поука и да трупа глоби?
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 - Само-рефлексия ... ко? Говри на български, стаа ли?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 84 - Щото не е вързкарче, щото не му се даваха рушвети и щото стана много пулбично. Знат 15 бургаски мутри, дето са кирка пияни на пътя и все някой новобранец се лъже, да им взима проби, ама бързо ги орпавят после.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълната липса на само-рефлекция и анализ на ситуацията. "Тя уточни, че шофьорите са склонни да превишават системно скоростта навсякъде, където мястото позволява." Изглежда не е навсякъде, а каква е причината достигаща до това нарушение и как може това да се корегира, това изглежда не е важно за никой. Защото полицайте много добре знаят за местата които са некоректно регулирани, и киснат там до степен, до която им трябва тоалетна да инсталират направо...
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 76 - А викаш, перем си със 170-180 и не е проблема в това ...
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хари Петър - За това си останах в Англия - 0.8 промила баткааа! ТРИ бирички и нямаш проблем ;)
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От над 20 години непрекъснато правим акции и глоби, но жертвите и наранените не са намалени толкова много." Аре ве! Къде са 600-700 души на година, къде са 1600-1700, когато на *** и пульо му паднаха коли дето от 100 максимална, вдигааха на по 200 ... Качиха се от Москвич на 15 годишно БМВ и айде ...
76
1
 
3
 
! Отговори
Тежки ми нозе преди 1 година
Аз един път се бях заблеял в пъта и не осетих че карам с 275 км/ч. Като видях веднага се събудил и намалих до 315км/ч
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
токев кьор кьотук беше препил с ракия и ял някакви развалени гъби.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
81, 'няма да влезеш в затвора за управление на МПС в нетрезво състояние' ---- а токев що влезе? хем беше връзкарче?