Кукушева: Хлябът в България не е от украинска пшеница

Без ДДС-то, щял да поскъпне с 50%, а сега било с 30%
Обновена: 21 сеп 2022 10:27 | 21 сеп 2022 10:27, Петя Славова
26

"Българският хляб не се произвежда с украинска пшеница. Мелниците работят абсолютно прозрачно", подчерта  председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в "България сутрин".

По думите й, мелниците са под непрекъснат контрол на няколко органа. "Ние сме нетен износител на пшеница. В България зърнена криза няма и няма да има. Качеството на родното производство е много високо. Не бива цената на хляба да се използва предизборно за политическо обстрелване. Хлябът ще бъде единствената гарантирана истинска храна, която ще бъде абсолютно достъпна за трапезата на всеки българин", обясни тя.

Според последното проучване на Евростат хлябът у нас е поскъпнал с около 30% на годишна база, а в Европа скокът е по-нисък - 18%.

Още по темата

"Ако не беше премахнато ДДС-то, статистиката щеше да коментира, че с 50% се е покачила цената на хляба. Обяснимо е защо се покачва цената на хляба. С 200% се покачи цената на транспорта, с 500% се покачи цената на газта, с 380% се покачи цената на енергията, със 100% се покачи цената на труда, с над 200% имаме покачване на цената на допълнителни суровини и материали, както и на опаковки. Тази статистика говори, че все още производителите успяват да се справят с това покачване", коментира още Кукушева.

Тя изтъкна, че от 9 юли цената на хляба е паднала с 20% във всички търговски обекти и производствени бази на България. По думите ѝ в момента виждаме плавно покачване на цената на хляба в малките търговски обекти, защото има покачване на цените на газта.

"Ние работим на пазарен принцип. Търсенето определя предлагането. Неслучайно цената на хляба е най-ниска в София, защото тук е най-голямо потреблението, конкуренцията, търсенето и предлагането. Към момента няма търговски вериги, в които да е променена цената на хляба, така че ние можем да говорим за пълзящо променяне на цената на хляба от малки производители в различни търговски обекти", каза Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че зърното в момента има много стабилна цена. Тя съобщи, че цената на суровината е стабилна, но ситуацията с газта влияе на много от компонентите. Според нея изключително трудно се намират кадри в бранша.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Защо пишете врели некипели и само лъжете хората!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен С тези цени на газта и на тока невиждам как може да струва 0,26 стотинки,то във вас да си го замесиш ще ти излезе 2 лева
21
1
 
2
 
! Отговори
Ано преди 1 година
Какви са тия 100, 200, 500 процента бе-е-е? Я вижте смешните статистици от НСИ - инфлацията била 10 %.
20
1
 
4
 
! Отговори
Хлебаря преди 1 година
Българина винаги е имал отношение към хляба и то позитивно,затова умния Бг народ го е величал във времена на възход и падение, и колкото и да говорим,че е лош Българския хляб, той винаги ще е по добър от американските и европеиските *** които се внасят и ни тровят.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГУШЕВА! ИЗБЕЛИХТЕ ЛИ СЕКТОРА?НЕМА ОСЕЗАЕМО НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА!ЕДНИ КОРИ ЗА БАНИЦА СТАНАХА ЗЛАТНИ!БАНИЧКИТЕ 2лв! ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩАТЕ!ЕВТИНО ГОРИВО!ЧЕСТИТИ ДА СА ВИ НОВИТЕ КОЛИ!ЩЕ ИМА ЯКО БОЙ И ПАЛЕЖИ!
18
0
 
7
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Някак си не вярвам на тази Кукушева и на прозрачността на българските мелници.
17
1
 
7
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
300% се повиши горивото, 500% това 800% онова. Абе, таз мома не е ли влизала в сайта на НСИ, за да види, че няма такова нещо. Инфлацията 10.9% от януари до сега. всичко е супер и всички са весели, доволни и спокойни. България е световна супер сила.
16
3
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Правилно. Той хлябът в България дори изобщо не е от пшеница. Прави се от ГМО царевично нишесте, трици, картофени обелки, набухватели, емулгатори, сгъстители, подобрители, овкусители и оцветители. И още няколко десетки лай..а, но само не и от пшеница.
15
1
 
10
 
! Отговори
Споко не се карайте преди 1 година
Няма значение от какво е хляба. Онкологията приема еднакво гостоприемно и русофоби и русофили.
14
3
 
10
 
! Отговори
Ъъъ, толкова преди 1 година
по-зле тогава! От години ядем пълни коблуци, а сега вече и скъпи! Къде е ХУБАВАТА българска пшеница, м?!?
13
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
И не трябва да бъде!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тая и останалите герберастки мошеници и спекуланти надуха цената на хляба през последната година
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за това е толкова скъп, правителството протектира тези които ни вдигат цените и ни казва че ще защитава земеделците със суперскъпите коли да ни източват
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляба е вреден. Не го яште. Образува глутен в тялото и умирате.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукушева в превод на български означава Смра длив. Вижте в Тълковния речник.
8
4
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
От 3 години хляб и тестени *** не ям.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От герберастката калинка - само лъжи.
6
2
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Писачите дежурните на глупооостилъжи тази е собственичка гоооляма прочетете преди да пишете
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ли пък ти вярва. Като знаем печалбарския характер на българина не само от окрайна, но и от Антарктида сигурно използва зърно.
4
0
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
"цената на хляба е най-ниска в София" --> ДОЛНА ЛЪЖА!!! В Несебър на 6ти септември (още в сезона) на пешеходната в новия град хлябът е по-евтин от София (в Била), която не е курортен град! "200% се покачи цената на транспорта" --> Абсолютна лъжа - около 30% ръст на нафтата 2,50 -> 3,10-3,20 на нормалните бензиностанции. "100% се покачи цената на труда" --> искам национално проучване на кого заплатата е скочила със 100% :). Кой ще ви се върже на глу-по-ст-ит-е?