Първан Симеонов: Страховете на българина са от цените, не толкова от войната

Според него, отдавна не сме били в ситуация на синхронизация на кризи
21 сеп 2022 22:48, Петя Славова
46
Първан Симеонов: Страховете на българина са от цените, не толкова от войната
Снимка: БГНЕС

Страховете на българина от бързорастящите цени са по-големи от страховете за войната и пандемията. Това е само един от изводите от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 31-и август и 8-ми септември.

В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой, коментира изследването пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Според него, изводът от проучването е, че се възприемат като съвсем реални рисковете, свързани с ежедневието, цените, жизнения стандарт, отоплението.  Като реални, но далеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. "Дори войната вече се мисли малко по-фоново от българите.", отбеляза той

Още по темата

"Българското общество има странен имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи социални неравенства, сериозна бедност, застаряващо общество - общество,  което отдавна се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които бездруго са свикнали да не чакат много добри новини. Разбера се, не е както в 90-те, но българското общество има спомена и имунитета от много тежки времена и това може да се окаже обезболяващо обществено лекарство в тази ситуация", коментира  още Първан Симеонов.

"Отдавна не сме попадали в такава ситуация на синхронизация на кризи в международен план, които се отразяват и в България, заедно с политическа нестабилност", посочи той.

Страховете от прекомерно увеличение на цените у нас са валидни за близо 90% от анкетираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70 на сто от запитаните. Опасността от трайна политическа нестабилност в страната също се откроява сред водещите позиции.

Симеонов подчерта "риска от политическа недостатъчност – на хората да не им се гласува, да не виждат смисъл от политиците и да виждат други варианти."

"Самата идея, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме особен смисъл да гласуваме на тях, това донякъде е обезсмисляне на изборите. Оттук крачката до обезсмисляне на самата демокрация не е голяма. Скоро, а може би вече са се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат – не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии? Не е ли време някой по-еднолично да поеме отговорността, за да бъдат нещата по-стабилни. Това са опасни нормализации. Утре може да нормализираме и някаква диктатура."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
10
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ама г-н "социолог"цените са функция на...войната,ако Методиев Бойко не бе закрил над 1500 училища за да ограби парите от образование на Българите и с тях да купи...магазин в Барселона на любовницата си,на възраст на дъщеря му ситуацията щеше да е различна,"добрата" новина е,че началника му путин обяви 3-та СВ....Война е...няма правила според путин...оК!!!!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето един социолог който казва какво е Не не казва защо е.Прав е Ицо Хазарта за социолозите Само си чешат езиците и си взимат заплатата.Паричйитв.Нека един социолог се изкаже така...народа се демотивира поради факта , че не се намери закон и институция която да обвини и вкара в затвора един явен законопрестъпник какъвто беше Бойко Методиев Борисоф.Защо да вярвам вече.На кого.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегай с тия страхове ние да не сме зайци всички ни плашите аман
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да ме е страх от войната. Не познавам лично отблизо нито един руснак, нито украинец, та да ме е е грижа кои ще победят. Нека си се бият щом искат. Едно време ни казваха че като Русия друга няма, сега всеки ден само за Зеленски пишат, все едно че им е брат. Нито тогава, нито сега им вярвам. Всъщност някой психически по-крехък може да лудне от медийната пропаганда за войната. Докато инфлацията, гладът и студът са реални и някои ще сме много зле скоро.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първане и на тебфостата. Голем разбирач.
10
4
 
25
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Българите докога ще спят? В много държави вече има протести срещу високите цени и инфлацията като цяло. Време е за протести, а не за поредни предизборни игри. Хората изнемогват. В Германия има 30% инфлация, а краве маслото у нас е 5 евро, докато там е 2,5-3 евро !? Спекулата у нас минава всякакви граници. Явно на политиците не можем да разчитаме да предприемат мерки за защита на населението. Доказано е във времето.
9
5
 
13
 
! Отговори
Мен преди 1 година
По страшно от това децата ти да стоят на студено и да не можеш да ги нахраниш няма, да нямаш възможност да им купиш лекарства и да ги изучиш... то това си е война и пандемия която се задълбочава в нашата страна ...
8
5
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
ами той погатите затова измислиха тоя цирк с ковид и малко пукане с дронове за да може баллъците да си кажат по -добре безина да е 5 лева и хляба 3 лева само война да нема да живее краля долу путин долу комунизмада живее жендърризма хахах а доообитък
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местната популация е оскотяла, затъпяла и природно невежа, че да не си дава сметка и да няма исторически, горчиви травми, че от войната по лошо няма! Тогава цените са без значение, броиш труповете! Прабаба ми, раждана около 1890, казваше " мурабе да няма"!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички ни манипулират толкова ли е страхлив Българина или сме стадо което само за хладилника се е хванал имам чувството че ни мислят за животни Ние сме хора можем да се справим с всички трудности Българина е човек не е животно
5
7
 
7
 
! Отговори
Шипка преди 1 година
Българина не се плаши от нищо неслучайно е спечелил войната през 1878г. въпреки нeкaдъpнocтта на рaшиcтан и липса на оръжия и организация.
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме учудва - българинът мисли първо с търбуха си, а чак след това с главата си. Затова и всеки го лъже - че го е освободил, че му е братски народ, а после му спира газа и му казва, че македонците са му измислили азбуката. Така е...при хората, мислещи приоритетно все с търбуха си е така...
3
4
 
13
 
! Отговори
Много е умен преди 1 година
тоя Първан. Няма как да ни е страх от пандемия, защото стана ясно, че няма такава. и няма защо да ни е страх от война, защото нямаме армия. Кой вади нож на умряло куче?
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското общество имало ,,имунитет на оцеляващия,, ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ . Българското общество не оцелява а умира . След 30 години България няма да я има в името на ,,членство,, Това е реалността . Членството донесе своеволия и безнаказаност на хората с власт . Липсата на Белене убива България .
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е скъпо. А и идва студено...