Как да реагираме при агресия на пътя?

Според специалист, се започва от нещо дребно, но нещата ескалират
11 окт 2022 20:48, Петя Славова
24
Как да реагираме при агресия на пътя?
Снимка: БГНЕС

Войната по пътищата взима много жертви у нас, а и доста често шофьорите стават агресивни на пътя. Само преди дни при спречкване загина таксиметров шофьор, а от бранша излязоха на протест с искане за законови промени.

Според бившия автомобилен състезател и експерт попътна безопасност Димитър Илиев, в момент на ярост човек действа импулсивно, ирационално и действията изпреварват мисълта.

Още по темата

"В такова състояние човек е способен да извърши физически невъзможни неща заради високи нива на адреналин, затова всеки трябва да познава себе си и да може да се контролира на пътя", коментира експертът пред БНТ.

Обикновено подобни инциденти започва от нещо дребно - жест или клаксон, но могат да ескалират много бързо и да се стигне до физическа саморазправа, уточни Илиев.

"Това изглежда нелепо и безсмислено, но е ефект от човешките взаимоотношения - от това, че сме напрегнати, че сме постоянно стресирани в работата, че живеем с усещането, че изоставаме с времето и не успяваме да следваме ритъма", обясни експертът по пътна безопасност.

Той определи два вида агресори. "Първите са регулярни - това са хора, които за всекиго имат какво да кажат. Вторият вид действат ситуационно и това е по-лошото, защото възниква определена ситуация и те започват да я разнищват, да се разясняват кой е крив и кой е прав.", допълни специалистът

Димитър Илиев препоръча да си даваме ясна сметка за поведението и да имаме високо ниво на самосъзнание и да се борим срещу агресията в нас.

"Много е важно изхвърлим перфекционизма си през прозореца, защото обикновено агресивни са хората, които живеят с усещането, че те са перфектни, а всички останали са будали и правят грешки по пътищата", посъветва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
4
 
! Отговори
Обсебват с ХОЛОГРАМИ преди 1 година
Експерти да огледат ОБЕМЕН ПРОНИКВАЩ МАЗЕН МОЗЪЧЕН конрол по видео репортажи на терорист НОМЕР ЕДНО ПУТИН ВЛадимир.. Вижда с еперфектно обемно обсебващо мазно белезникаво поле около терориста подставен на власт НЕЗАКОННО В МОСКВА..ПОдобни доста по слаби обсебващи дигитално холограмни МАСОВИ УБИИЦИ СА НИМАНИ ОКОЛО ВОДАЧИ с превишена скорост. Колкото по висока е скороста толкова обсебващия масов убиец и по голям и видим./вижда се като облак около обсебения..
19
0
 
3
 
! Отговори
Убиват с холограми преди 1 година
Преди години след сигнали се наложи да проверя лично пострадали съседи..Съседа кара Опел Корса. Познавам го от 1996 спокоен ,кротък ,възпитан.. пенсионер вече.НАближаваме спрял ТИР до гумаджииница.. Включени авариини светлини.. Отсреща идава микробус. Съседа изпада в бяс започва да крещи и се опитва да смачка ТИРа с опелчето.. След две седмици кара съпругата му.. Наближаваме пункт за медицинска помощ обозначен. излиза бавно линейка. Съпругата се вбесява.Обсебват през ХОЛОГРАМА за тех преглед
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18 ; А ако те изпреварят и маркираният си ти - ко праим ?!
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маркираш го с най голяма сила без да те усети- в брадата,ченето или слепоочието без да си губиш времето и да се обясняваш- без нерви ...и до там свлича се като чувал с картофи ако ще и да е 200кгИ "агресора" е препариран и разправията свърши преди да почнеРаботи безотказно - и след това му минава мерака да се прай на бабаит
16
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Аз храна сички на общо основание. Аз съм от кротките шофьори....:)))
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, освен, че е рали пилот, явно и много бой е ял по кръстовищата...
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При агресия на пътя най важното е да не слизате от колата си. Задължително се заключете и след това спокойно минете с цялата и тежест през агресора. Запазете спокойствие, дайте задна и минете през него втори път.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ОРЪЖИЕ СТРЕЛЯЙ И ЗАБРАВИ
12
1
 
12
 
! Отговори
Опит преди 1 година
Видиш ли ТХ номер или СО намаляш и го пускаш да бяга, защото нито мигач дава, нито му трябва платно, той си е в негова вселена...пътува....
11
0
 
22
 
! Отговори
Само не давайте преди 1 година
за "пример" загиналия таксиметров шофоьор. Той е агресорът, както се оказа, а нападнатото момче е жертва! Парадоксално сега се повдигат обвинения към момчето за убийство!? И да, "в моментна ярост човек действа импулсивно, ирационално и действията изпреварват мисълта" - в конкретния случай това се отнася за таксиджията, който, освен че е нарушил правилата за движение, влизайки насрещно в еднопосочна улица, е изпаднал в ярост, когато му е направена забележка за това. Убила го е неговата агресия!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа има доста, селяни да, се направят на мъже да набият сгрешилия на пътя пред жена му и децата му ама като ходят в чужбина не смеят да, се правят там на бабаити щото ще го закопчеят веднага
9
2
 
17
 
! Отговори
Има едни дразнители преди 1 година
Има едни наглеци, които все гледат да се предредят. Като не са ги възпитали вкъщи трябва друг да ги възпитава после.
8
3
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Да бе на агресията, се отговарял с агресия, само у нас е така ти знаеш ли бил съм в, доста, държави по Европата, ако вземе да, правиш такива, грозни сцени на пътя да ми се правиш на бабаит че някой ти отнел предимството директное те арестуват и по бързата, процедура,
7
1
 
23
 
! Отговори
Kрай преди 1 година
Пътя е място за движение на всякакви хора и жени и възрастни и инвалиди. Не е писта за състезания. Платете си на Серес има писта и си набавете адреналин. Святкането по магистралата да мине баровеца трябва да се санкционира жестоко
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Когато видите че някой изпада в истерия запазвате хладнокръвие и не го провокирайте. Ако някой е ядосан и му отвърнете само ще влошите ситуацията, просто не си струва. Но ако ви нападне се защитавайте с всички средства и го поставяте на място ако това е възможно.
5
3
 
7
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Избивайте се повече , че вече човек не може да излезе от дома си на улицата от вас заядливци и шофьори .
4
1
 
13
 
! Отговори
да си знаят преди 1 година
Много мислещи се за шофьори, трябва да оставят колите и да яхнат градския транспорт...........
3
2
 
9
 
! Отговори
Перфекциозо преди 1 година
''агресивни са хората, които живеят с усещането, че те са перфектни, а всички останали са будали и правят грешки по пътищата"------И без усещането за ПЕРФЕКТНОСТ, виждам всекидневно будали и *** по улиците!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваш си регистратор,усмихваш се велико,като по-умен си тръгваш.После даваш записа в КАТ или го пращаш в новините да го види цяла България що за стока е!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На агресия се отговяря с агресия