БАБХ потвърди огнище на птичи грип в хасковско село

Определена е трикилометрова предпазна зона
Обновена: 21 окт 2022 22:44 | 21 окт 2022 22:34, Анисия Иванова
22
БАБХ потвърди огнище на птичи грип в хасковско село
Снимка: БАБХ

Огнище на птичи грип е установено и потвърдено във ферма за кокошки носачки в хасковското село Криво поле, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вирусът на Инфлуенца 1 е констатиран в обект, в който се отглеждат около 19 000 птици. Той е засегнат за трети пореден път от заразата.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнището. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села и 10-километрова наблюдавана зона с 19 села. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти.

В Хасковско последните случаи на птичи грип бяха в края на миналата година във въпросната ферма в село Криво поле и в още един обект в землището му, а на 11 януари т. г. заразата бе разпространена и във ферма за пекински патици в близкото село Жълти бряг, община Стамболово.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Мари преди 1 година
Пак ли започнахте да унищожавате народа? Не знам до кога ще мълчим.....
17
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
Това на снимката главният професор от БАБХ ли е?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберите се завърнаха и пак се започна .
15
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Някой от сегашните министри трябва спешно да внесе от американския резерв пилешко, докато е на този пост.
14
0
 
5
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Незабавно здравното министерство да въведе задължителни маски за кокошките!
13
0
 
8
 
! Отговори
Сноудън преди 1 година
Прочетете за доклада на ООН - "Дългата сянка на животновъдството", според който производството на храна за хората е основен виновник за "въглеродния отпечатък и вредните емисии". Сетете се какво ви чака и какво ви готвят! ГЛАД!
12
0
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Три са всеядните животни на планетата земя - Кокошките, Прасетата и Човеците!
11
0
 
4
 
! Отговори
пичи грип преди 1 година
Свинския грип не успя да унищожи прасетата. Със птичия опитват да ликвидират пилетата , но няма да им се получи. Пак ще хапваме птичи деликатеси. И свински. Няма проблем със това.
10
1
 
11
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Целта на децата на Сатаната е да докарат глад и мизерия! Сега ще искат да минават да избиват кокошките по дворовете на хората!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен фалш! Целта е да униожат бизнеса.
8
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Изяждайки едно яйце на ден бие дофторите от мен. Изяждайки едно яйце от Болба от Грип Кокошка на ден бие Грипа на Дофторите от мен.
7
0
 
4
 
! Отговори
H20 преди 1 година
И ся като ви подпука , птичи , пичи , ковид , мовид , 19 , 20 , ултра , кибер и какъв ли още не ! Кемтрейлс ! Македонияяяяяяяяяяяя!
6
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Във Великобритания на ден откриват между едно и три огнища на птичи грип. Разликата е, че там държавата работи. Птиците се колят в определени кланици под строг режим на почистване и дезинфекция. Загубата за бизнеса идва основно от забраната за износ на месо от заразени птици. Иначе изобщо не им прави впечатление и месото се реализира на техния пазар, ако птиците не са наистина тежко болни.
5
0
 
2
 
! Отговори
Манго Джери преди 1 година
Птичи вирОсПтичи вирОсH5N1
4
0
 
12
 
! Отговори
Селяк преди 1 година
Абе гледам аз че ми кихат кокошките и някак си ми е болнав омлета, пък то било грип.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама с ПИЦИАР менте тест ли го открихте... НЕ-теста, който може да открие каквото поискаш, където и да е... Ауу леле ПТИЧИ ГРИП СВИНСКА ЧУМА ТЕЛЕШКА ШАРКА ГОВЖДА ТРЕСКА УБИВАЙ ВСИЧКО! Теста "показа"! аяаяаяайайай! Да си избием добитъка, за да може да си хаправе лабораторно псевдомесо и смлени бръмбари! От фабриките на Бате Били!
2
0
 
10
 
! Отговори
Птичар преди 1 година
поредният на който му остаряват кокошките и се чуди какво да ги прави, пари под масата-ветеринар-птичи грип-застраховка-чисти сметкидържава един път
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимнопрост преди 1 година
Птичи ,***,говежди и всякакви нечовешки грипове, чуми, ковиди, дефтерии, шарки и темподобни алабализми се обръщайте към ветеринаря на околията.За човешки такива звъннете на тел. 03.