Украинци протестират в Приморско: В държавните бази е студено, спим облечени

Искат правителството да продължи програмата при досегашните условия
Обновена: 4 ное 2022 21:22 | 4 ное 2022 19:57, Анисия Иванова
170

Украинци излязоха на протест в Приморско. Причината са неяснотите около преместването им от хорелите по Черноморието в държавни почивни бази. По данни на Националния оперативен щаб те разполагат с 34 хиляди места и настаняването в тях трябва да стане поетапно.

Юлия и малкият ѝ син от днес трябва да живеят в базата на БДЖ в Приморско.

"Хотелът е по-добре, разбира се, но вкъщи засега не можем да се върнем. В хотела ни казаха, че можем да останем до 15 ноември, но трябва да си доплащаме по 10 лева", разказа тя.

Някои от преместилите се украинци се оплакват от лошите условия в държавните бази.

"Много е студено вечер, спим облечени. Климатикът е стар и не работи! Даже не успях да го включа", твърди Ира Врихова.

"Базата не е от най-хубавите, държавна е от 67-68 година. Не навсякъде имаме климатици и уреди за отопление, но хората се съгласяват. Базата е стара и няма да издържи на други отоплителни уреди", признава счетоводителят в станцията на БДЖ в Приморско Димитър Чернев.

Станцията на БДЖ в Приморско разполага с 250 места, но са останали свободни едва 100 легла.

Близо 3000 украинци са настанени в хотели в Приморско и Китен. Част от тях днес протестираха пред сградата на общината с искане да ги оставят в хотелите.

"Влизаме във зимен период. Ние сме пригодили хотелите за работа през зимата. Може да се наложи да инвестираме още средства, но в никакъв случай няма да са толкова, колкото държавата ще инвестира в ремонт на държавните бази", категорична бе хотелиерът Емилия Затова.

Украинските бежанци започнаха и петиция, която ще бъде изпратена до Министерски съвет и Европейската комисия. Те настояват правителство да преразгледа решението си и да продължи програмата при досегашните условия.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
19
 
2
 
! Отговори
Новина от 31.10 преди 1 година
"България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия."
48
1
 
28
 
! Отговори
Много здраве то мен преди 1 година
"До Анонимен 61 ЕС отпуска пари за грижата за бежанците от Украйна. Държавния бюджет също заделя накаква част, но остновния дял от парите идват от ЕС." ------------------- Точно обратното е - Основният дял идва от българския бюджет, а ЕС отпуска някакви минимални средства.
47
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И нашите родители пенсионери спят на студено и облечени от години. Нито Киро, нито Бойко, нито Корнелия, нито който и да е от еврогъзците ги е канил на почивка, камо ли на морето, камо ли пък безплатно. Ако искат в топъл хотел, може да отидат да протестират в Банкя, или пък пред къщата на Киро или техния най-голям фен - Христо Иванов - все народни хрантутеници с милиони и милярди в сметките си. Ще могат с откраднатото да си ги издържат години наред и пак ще им останат много.
46
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой попита ли какво искат бедстващите българи от карловско? Само украинците са ви на душата, вие мразите и презирате собствения си народ.
45
29
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 ЕС отпуска пари за грижата за бежанците от Украйна. Държавния бюджет също заделя накаква част, но остновния дял от парите идват от ЕС.
44
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На вас ясно ли ви е, че България взема външни заеми от 15 Милиарда за изплащане на бюджетните заплати и пенсиите? Това беше за 2021, 2022 и същата сума 15 Милиарда заеми е планирана в бюджета за 2023. За тези навлеци ще вземаме отделни заеми, които ще плащат нашите деца и внуци. Какво ще си мислят за нас следващите поколения след 70 години? (ако ги има)
43
8
 
9
 
! Отговори
Нквд преди 1 година
Щом ги приютяват. Ще им осигурявате всичко.Даже нека пристигнат 15 милиона украинци та дано *** се оправи.Че сега от 30 години корупция няма прогрес разбити пътища безработица престъпност
42
1
 
26
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците! Вън наглеците!!!
41
14
 
3
 
! Отговори
Странно преди 1 година
Имат радиатори, утопление и трябва да е топло. Защо е студено в държавните бази? Не пускат отопление достатъчно ли? Гориво ли пестят?
40
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги настанят при сирийците и афганистанците.
39
1
 
32
 
! Отговори
от село преди 1 година
Не подкрепям руснаците ,но колкото и да ми е жал за бягащите от войната мисля ,че вече се ис раха на метеното .
38
1
 
41
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Мисля, че тия нагляри май не правят разлика между емигрант, бежанец и хрантутеник. Казали им, че в БГ евроаткантическите поdлоги ще ги настаняват в 5 звездни хотели в черноморски курорти, ще ги хранят безплатно и ще им дават джобни повече от колкото на бг пенсионер и те хоп - юруш към България - "аз съм бежанец". За бежанците има бежански лагери, ама ако им бяха казали че ще са я лагер, един "бежанец" нямаше да има. Защо не "бягат" в западна украйна, там война няма.
37
2
 
45
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОБРАТНО У ДОМА , ТАМ ПРАЗНУВАЙТЕ С ЗЕЛЬО !!!
36
4
 
52
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Скъпи украинци, ние русофилите сме бедни и ***. Прочетете тук колко много почитатели имате - поискайте техните адреси и отидете да живеете по техните домове. Русофобите са богати и умни, следователно ще ви приютят, а много от тях има 3-4 апартамента и къщи.
35
1
 
53
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Ха ! Че повечето пенсионери сме така - стоим на студено , спим облечени с 2 юргана отгоре ! Тия какво си мислят, че българите са европейци ли ? Да са благодарни, че имат покрив над главата си !!!
34
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги впрегнат да работят в комплексите да ги въстановяват
33
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси нахалниците да се връшат в украйна това са дезертьори вместо да помагат с труда си или на фронта избягаха като п сета
32
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото им беше горещо зимата им студено
31
0
 
41
 
! Отговори
Абе ей преди 1 година
Ей , много нагли бе , баси !
30
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Да не забравяме, че Сирия беше по-добре уредена държаваот умрялата Укропитекия. Пък укропитеците с претенции все едно идват от Дубай.