Протест в София: Заплатите да се актуализират спрямо инфлацията

От КНСБ и КТ "Подкрепа" обещават мащабни демонстрации
11 ное 2022 10:51, Петя Славова
66

Мащабен протест в центъра на София. Синдикати от КНСБ и КТ "Подкрепа" се събират със съвместни искания към властта, като сред основните са увеличаване на минималната работна заплата и приемането на нов бюджет. Организаторите обещават протестът да е мащабен.

"Имаме над 700 коли, само Синдикатът на българските учители ще има над 250 коли. Мои колеги, които са от по-далечните краища на България, вече са на "Александър Невски". Нашата конфедерация не е преставала да повтаря, че минималната работна заплата трябва да се повиши на 860 лв., защото над 350 хиляди работещи в България са на минимална работна заплата. При тази инфлация е невъзможно хората да изкарат 10 дни от месеца, камо ли да си платят битовите разходи за жилищата", каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Тези депутати, които ние изпратихме в парламента, се чудеха какво да ни говорят по време на изборите, защото през 3 месеца повтаряха едно и също. Повтарят и че трябва да се приеме бюджетът, и че те ще направят всичко възможно да се почувства народът по-спокойно. Само че сега, когато влязоха в парламента, казаха: "Не може да се приеме бюджетът, защото служебното правителство няма такива правомощия" - всички тези празни приказки да ги разказват на пилците в гората, но не и на хората, които имат потребности", добави Такева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ богатите не могат да решат проблемите на обикновените хора.

"Синдикатът на служителите в затворите в България винаги е подкрепял каузи, които са били справедливи. В днешния ден ние сме тук, за да подкрепим всички колеги и да изразим нашата позиция, че е важно всеки труд да бъде оценяван, но не само на думи, но и с адекватно заплащане, което да отговаря и на инфлацията, която ежедневно расте", подчерта Нейко Комитски от Синдиката на служителите в затворите в България.

Те също искат заплатите им да бъдат актуализирани спрямо инфлацията.

Попитан дали има отлив на хора в техния сектор, той отговори: "Отливът на служители може да бъде по много причини, не само заради възнагражденията. Идеята е да се увеличат заплатите за всички работещи у нас. Между 600 000 и 800 000 са хората, които са на минималната работна заплата."

Такева е категорична, че трябва да се създадат такива условия, че помощният персонал в училищата да не напуска.

"В София и в големите градове вече нямаме помощник-възпитатели в детските градини, което означава, че ние не можем да гледаме качествено децата. А какво се разбрахме на срещата за бюджета за образованието? 125% над средната брутна работна заплата на учителите трябва да бъде увеличена спрямо средната брутна работна заплата за страната. Трябва да имаме над 329 млн. лв. за всички тези национални програми, които подпомагат развитието на образователния сектор. Трябва да имаме увеличение на средствата, които да погасят увеличените размери на топлоенергията. И на на последно място - трябва да се направи така, че всяко едно училище и всяко една детска градина, независимо къде се намира, да разполага с високотехнологични информационни средства", поясни тя.

"Казахме, че ще дойде момент, в който социалното напрежение няма да може да бъде обуздано въобще и този момент вече идва. Казахме, че Европа ще започне да се тресе от протести и тя се тресе. Опитите на някои лобисти да представят недоволството на хората във Франция, Германия, Гърция като изблици на крайни политически движения са цинизъм", настоя икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея проблемите са много.

"Трябва да се увеличат разходите за заплати в редица институции, проблемите в медицината са огромни. И когато някой от предишните управляващи обясняват, че имало пари и те едва ли не са оставали държавата в цветущо състояние - тогава трябва да отговорят защо медицинските работници протестират. Ние искаме нов бюджет, откакто стана ясно, че няма да има такъв. Няма как да функционираме със стар бюджет, когато имаме натрупана инфлация от 19%", възмути се Григорова.

И припомни, че цената на яйцата вече е със 100% увеличение.

"Инфлацията на г-н Хампарцумян не е моята инфлация. Той не харчи целия си доход, за да изхранва семейството си и да харчи месечните си сметки, докато аз го правя. Не може ние да обикаляме по срещи с партии, които не искат да се погледнат едни други, за да съставят правителство. Но ние всеки ден в магазина трябва да плащаме и не ни питат за коалиция и има ли бюджет. Бюджетът е за това - той да обслужва гражданите, а не обратното", добави икономистът от КТ "Подкрепа".

Те се заканиха, че този протест е само загрявка и те няма да спрат. Те са готови да блокират и институции.

"Ситуацията е такава в цялата държава - хората трябва да мислят как да си покрият сметките са основните храни и електроенергия", посочи Нейко Комитски.

А Григорова поясни, че днес ще се срещнат с президента Румен Радев: "Ще се видим, за да видим разбира ли той, че с настояването да не увеличава дефицита, за да не се застраши влизането ни в Еврозоната, това означава допълнително обедняване на българина."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мрънкотене из коментарите, само 1-2 на нормални добре платени хора. ТИ, ***, се продаваш на пазара на труда. ТИ определяш цената. Айде всички склададжии в Лидл с 2.5к заплати напуснете и да видите дали няма да ви качат заплатите с поне 20%. Айде всичките шофьори с 2к заплати напуснете и да видим дали няма да ви качат заплатите. Ама ви е страх. Защото нищо не можете, защото трудът ви е заменим дори от дете 1ви клас и е евтин. Хората с високоплатен труд си знаят цената, обаче.
40
0
 
4
 
! Отговори
бонго преди 1 година
До Анонимен 31 - - Аха, типично по нашенски, на Вуте да му зле - да вдигнели данъка на "богатите"!? Нито на теб няма да ти стане по-хубаво, нито пък богатият ще си покаже доходите та и 10% няма да даде.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МРЗ е безмислено да се обсъжда,има ясни правила разписани от ЕС които гласят,че тя трябва да е минимум 50 % от средната за всяка една страна членка,ами дайте да видим как да накараме останалите заплати да се повишават годишно поне с темпа на инфлацията,то че няма да станем по богати е ясно ами поне да запази и без това мизерното си заплащане!
38
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Ето това е професия с орлите!Баба Яга я има една-две години стаж като учителка,обаче е твърда като бетон несменяема синдикалистка!Кървавочервена и в червата си
37
0
 
13
 
! Отговори
До35 преди 1 година
А с изкуствено натискане на доходите и минималната заплата до къде се докарахме,до под кривата круша,само където България се обезкърви с три милиона,това не трябва ли да ти говори колко фатално грешна е била тая концепция?"Ниските доходи били предпоставка за конкурентноспособност и инвестиции"
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да ностигнем европа по доходи-трябва яко де се вдигнат заплатите
35
11
 
3
 
! Отговори
Симеон Дянков преди 1 година
С административно увеличение на минималната заплата, инфлацията ще се повиши още повече!
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актуализиране и на данък сгради, и двоен данък за празно жилище.
33
0
 
5
 
! Отговори
До32 преди 1 година
Радвам се за теб,ама за жалост над 50 процента от заработващите на заплата особено в провинцията са ТАМ!
32
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Моя работодател не е там.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за едни 40-50 процента данъче на високите доходи няма ли да видим,белият свят към който сме се запътили няма плосък данък а яко дране на тия които реват че нямат пари за повишение на заплатите!
30
4
 
11
 
! Отговори
частнИика фирмаджия преди 1 година
Ще актуализирам заплатите, като изгоня два-трима, та от техните зачлатки, по 20 лева актуализация на останалите роби.......
29
0
 
7
 
! Отговори
Проблемът не е,че преди 1 година
за заплати и пенсии у нас се отделят малко средства,те се отделят на база създадения вътрешен продукт,като част от него.Проблемът е в голямата ножица между минималните и максималните доходи най-вече в бюджетния сектор(частният сектор може да си разпределя възнагражденията както му е удобно,ако дава малко на изпълнителите,те ще избягат,това регулира).Но в държавния сектор малка група властимащи вземат десетки пъти повече от обикновените хора,а и имат какви ли не екстри и привилегии.
28
2
 
3
 
! Отговори
До27 преди 1 година
Като не му пука и дава*хубави*пари,защо тогава е тоя вой?Справка,Сите червени работодателски абвиатури са на барикадата против вдигането на МРЗ?
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На частника не му пука колко е минималната. Като има печалба, плаща хубави пари. Като няма- нищо не плаща.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се актуализират само минималната заплата и пенсиите, да подсигурим електората...ааа и помощите. После следващите да му мислят.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните служители пак ще цoцат от истинските работещи.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не протестирате за спекулативно надутите цени? Значи цените не са ви проблем. Искате да ви се увеличават заплатите, а задавате ли си въпросът откъде ще дойдат пари за увеличение?
23
0
 
4
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 година
До тук добре, но защо е нужно да се блокират улици, хаби се гориво, което е закупено с и без това ниските заплати, които искат да бъдат увеличени?!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Со Блога,Со Кроце не става,трябва си и кютек,смок от дупка как се вади бре-Само на парчета!За първите девет месеца на 2022 година има рекорден ръст на фирмените депозити от 23 процента или само "скромните"ОСЕМ милиарда лева са скътани под дюшека,докато наемният труд се пука по шевовете как да върже двата края!