Черна равносметка: 525 души загинаха по пътищата през 2022 година

Ранените са над 8400 души
27
Черна равносметка: 525 души загинаха по пътищата през 2022 година
Снимка: БГНЕС

По данни на МВР през 2022 година по пътищата на страната са загинали 525 души. Регистрираните катастрофи са почти 6600, като при тези инциденти са ранени над 8400 души, съобщава БТА.

Пак по данни на МВР за 2021 загиналите при пътни инциденти са 557. Инцидентите на пътя са с близо 600 по-малко - 6069.

Пострадалите са 7596 или с близо 800 по-малко.

През 2022 станаха редица тежки катастрофи, които предизвикаха обществен интерес, дебат в институциите и гражданското общество за мерките по пътищата. Някои от инцидентите станаха в София.

На 5 юли бул. "Черни връх", при инцидент, за който е подсъдим Георги Семерджиев, загинаха две млади жени (на 22 и 26 години). Мъжът е подсъдим за пет престъпления и се намира в ареста от няколко месеца. Той е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента, като е минал и на червен светофар. Това показва експертиза, направена във връзка с разследването.  По данните в обвинителния акт, на 17-та секунда от катастрофата Семерджиев е излязъл от автомобила си и е избягал, като се е укрил в дома си. Делото започна скоро в Софийския градски съд. Процесът продължава и тази година.

След този инцидент бе разпоредена масова акция в страната за проверка на шофьори.

При друга катастрофа, на 25 септември, загина френски гражданин. Други двама пострадаха. За инцидента е обвинен Димитър Любенов. В кръвта на мъжа са установени 1,73 промила алкохол, както и кокаин. Случаят стана известен и с това, че Любенов е дал  пари на полицаи да го ескортират.

Преди няколко дни при пореден тежък инцидент в Шумен загинаха трима младежи. На 29 декември вечерта, на булеварда до Томбул джамия, водач на "БМВ" загубил контрол на автомобила, който поднесъл, преминал през тревна площ и се е ударил в електрически стълб. Разследването установи, че несъобразена с пътните условия скорост е причина за катастрофата.

На 14 август стана инцидент със сръбски автобус, превозващ деца. Катастрофата стана близо до 217 км, в посока  София, близо до Стара Загора. Автобусът превозваше сръбски деца, които са били на почивка в България. В първите минути на инцидента пострадаха четирима възрастни и осем деца. В по-тежко състояние бяха двама - един възрастен и едно дете.

(БТА, Димитър Абрашев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До 3M 17 Аз също съм против фаровете през деня , но не ми се иска да ги премахнат защото колата ми така е направена, че фаровете не могат да се изключат и пепелник няма.Модерна работа.Ще ме бият някъде, че съм с включени фарове.
19
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 15 А колко от тях са загиналите ненормалници и колко невинни от други автомобили са убили.Няма отговор в твоята статистика. Пак държавата е виновна.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая година са по-малко жертвите на пътя, ама и държавата е намаляла. На запад са го измислили, навсякъде камери и радари и резултатите са на лице, в някой държави са с десет пъти по-малко жертви.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teя са Black Lives Matter *** комунисти и фашисти...
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо работа ,точно по толкова на ден украински фашисти се изпаряват на фронта.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да е странно на някои, голяма част от катастрофите, ранените и загиналите е заради по-ниската разрешена скорост от безопасната за пътя, а това е добре известно по света, но не и в България.
14
1
 
3
 
! Отговори
3M преди 1 година
абе да питам аз ОПГ "МВР" нали като ни задължиха да караме на фарове, това щеше да спаси човешки животи? Някой направи ли статистика, да се види резултата от това безумно изискване?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега пътуването в метро или надземен транспорт ми струваше 1,20 лева. Сега трябва да дам 3 лева за пластика и още 1,60 за билет в тази пластиката, общо 4,60 лева. От 1,20 лева цената ми скача на 4,60 лева - поскъпване почти 4 пъти.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тези 525 загинали на пътя, примерно 300 са загианли заради това, че КАТ не си върши работата, още 200 са загинали заради лошото състояние на пътищата и лошата организация на движението и останалите 25 човека са загинали по други причини.
11
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Че то в Украйна руснаците не са утрепали толкова цивилни...
10
4
 
5
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 1 година
И 55 са много, ако сред тях са ваши близки. Напомням, че по времето на Станишев бяха 1000+, а продължаваме простащината но докараха до просешка тояга, като при Жан Виденов
9
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До силно заинтригувАна 5 След фаровете през деня катастрофите се увеличиха рязко.Същото е и с гадните картинки на кутиите с цигари.Така ли ги изнасят с картинките не знам.
8
3
 
8
 
! Отговори
Помня преди 1 година
При социализма стигаха до 850 за година, при 4-5 пъти по малко коли.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Павел..... 30 години си карах москвича бе тарикат. С жигулите и москвичите катастрофи нямаше. Бавни машини които вдигат 100 за една минута. Ти в дюшек ли си катсстрофирал бе сеяндур? Такива като теб най ги мразим Чули недочули разбрали не доразбрали но се пишат на разбирачи.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се получава когато до вчера си яздил на деда ти магарето и днес си се качил на 100 коня. Природата си знае работата. При нея няма празно.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ами така е преди 1 година
така е щото книжките вече ги раздават като промо брошури в супермаркет по време на празници а глобите са само пожелателни. Да не говорим че поне половината шофьори членуват в DDDC (Drink,Drug,Drive,Club) което има дава допълнителни привилегии по пътищата.
4
4
 
9
 
! Отговори
силно заинтригувАна преди 1 година
Едно не мога да разбера, а именно:ЗАЩО СВЕТИМ С ФАРОВЕТЕ ПРЕЗ ДЕНЯ, А КАТАСТРОФИТЕ СА ФАКТ ЕЖЕДНЕВНО?!
3
2
 
6
 
! Отговори
така де преди 1 година
Абееее........при това малоумие на пътя, не са много!
2
11
 
8
 
! Отговори
Нарушил преди 1 година
Абе умньовци, високите глоби спряха ли някой тежък нарушител? Май не. Имам поне три санкции тази година, но не са ми ВРЪЧЕНИ и затова ме боли целия ... и пак карам бързо. Ако мина 3 годин без да ме усетят, ще ми паднат. Ако беше дошла ВЕДНАГА глобата, щях да се позамисля. Но в БГ сме либерални. P.S.Обаче, ако имах връзки в КАТ, щяха да ми изтрият нарушенията.
1
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
ДЗИ плаща 525 милиона застраховка