Евтините хотели у нас вече не са евтини, добрите - не са популярни

Иван Грошев: Записванията от чужбина за летния сезон изостават
9 яну 2023 18:34, Анисия Иванова
53
Евтините хотели у нас вече не са евтини, добрите - не са популярни
Снимка: БГНЕС

"Добри индикации има за летния сезон тази година, но това касае останалите дестинации - не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15% средно, а английският пазар е между 15 и 20% минус", посочи Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар.

Той изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен. Според него държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото все още сме непознати за доста държави.

Проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни, каза той в интервю пред БНР.

"Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е, че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в ситуация - там, където имаме потенциал, никой не знае за него, а там, където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи", допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага.

"Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират", каза още той. По думите му относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче.

"Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо.

Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура.

Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си", коментира още Грошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко над 120 лв. олинклузив е прекалено, нямат насищане. А искат и по 20 лева плюс ако е през уикенда. Е, нямат насищане хотелиерите. Не им стигат мерцедесите и джиповете... И само ревът , че сезона им бил слаб.
36
4
 
34
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До причини много И основната причина е че тук мутра ни управлява 12 години, която насаждаше мутри навсякъде. Те поникнаха и за благодарност пълнеха чекмеджето. Хубаво, но ето туристите бягат. Ами как няма да бягат. На Несебър миналата година атракционно влакче е 8лв за възрасен и 3лв за дете, блъскащи колички 8лв за 2 мин, виенско колело, всичко 7-8 лв. То хубаво ама седят празни, защото дори и за немците 4 евро за 2 мин е МНОГО. Е кой да дойде? Марисанци?
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия държавата уж се бори с руската пропаганда, но нищо не прави с пропагандата, че в България, едва ли не, е опасно и е близо до войната! Това е много подло между съюзници защото силно ни уврежда. Все едно да пуснат слух, че немските автомобили отвътре са направени от карциногенни материали и нашата държава да си трае щото внасяме китайски... Немците са с овча нагласа и много вярват на собствените си пропаганди.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХИТЪРЪТ НА ПЕТЪРЪТ ДА ХОДИ ПРИ НАСТРАДИНЪТ ХОДЖА ДА СЕ ПОУЧИ !!!
33
1
 
34
 
! Отговори
причини много преди 1 година
1. Собствениците на хотели 90% са мутри, свикнали само да крадат и да лъжат туриста.2. Не се инвестира в чистотата, доброто обслужване, РЗ на персонала,Нови забавления,екология и простора в заведенията, плажовете и парковете.3.Манталитета на собствениците е да--- измамят и ден година храни. Мутрите НИКОГА НЕ ИНВЕСТИРАТ ДЪЛГОСРОЧНО.4.В държавата на мутрите все ще е така. 5.Докато мутрите не са в затвора и държавата съществува само за да крепи руската мафия-икономика , така ще бъде.
32
0
 
41
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Най-добрата реклама е добрият отзив на клиентите. Останалото е вятър. И в България има свестни хотели и хотелиери, но не владеят онова съвършенство в предлагането на качествен продукт, така както съседите. Да не забравяме, че Гърция и Турция далеч преди нас се занимават с истинско хотелиерство. Така че, драги хотелиери, чака ви много работа. Ако ни хареса, ще ви дойдем, ако не, знаете си...
31
1
 
21
 
! Отговори
хаха преди 1 година
хотелиерчетата да сложат един данък реклама 10% и ще си имат стотици милиони за реклама! не само да реват че вдигнали хотел 400 стаи в мичурин, и държавата била длъжна да рекламира туризма им, и що така бил само 15% пълен. 100 години комунизъм цоцахте, пак продължавате! на никой и за нищо държавата не е длъжна, освен да ви направи нормална инфраструктура, закони и администрация. за всичко друго сте вие търтеи червени!
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не знам Te затова мразят българи. Въпреки, че Поморие май не е най-зле. От цялото черноморие има само няколко града където e горе-долу добре.. иначе всички са гръцки мърлячи и гледат да скубят българи! Това е от край време така. Не всички са такива, но една значителна част. Живеят като кучета зимата.
29
4
 
36
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
Като допълнение към казаното за Поморие- местните са два вида - чобани преселени от околните села, и кореняци странна кръстоска между българи и гръцки гени, като от първото са взели тъпотата, мърлящината и завистта, а от вторите хитрости и мързела.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асоциацията на инкаминг агенциите - кажи честно
27
2
 
38
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
Живях 7 години в Поморие и им се нагледах на местната тъпотия и мързел. Има само два хотела, които стават. Другото, особено тези с частните квартири са мижи да те лъжа. Мизерия голяма. За ресторантите да неговорим, за плажовете и крайбрежната алея осеяна с кучешки ....отново. Проблем е с манталитета.
26
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде,,хайде. Достатъчно евтино е тук. Стига сте ревали, а работете. Не е работа на държавата да ви намира клиенти!
25
6
 
11
 
! Отговори
:-)) преди 1 година
Аз предлагам да платим на CNN да ни направят реклама.Основна атракция ще бъдат изтребителите ;-) Може също и с Ал Джазира да договорят нещо.
24
6
 
42
 
! Отговори
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Кво точно има в Стария Несебър бе, освен хотелите, дето презастроихте, че за малко Юнеско да ви вземе статута на културен център, че да ви идваме на крака? Ами то ясно защо ако някой се излъже да търси хотел там се пазари - щото условията ви са като в африканска тоалетна от 16-ти век, ама с големи претенции.
23
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана бе, нали ви намалиха ДДС-то? Що не се избиват чужденците (че българите нещо не са ви интересни)? Нещо с качеството ли не е наред или с цените? Или че продуктът ви нищо не струва, на фона на Гърция, Турция и Хърватска? Хайде и аз да ви издразня малко - миналата година платихме над 5000 лева за 10 дни в Гърция само за хотела. Едно време тези пари ги харчех у нас, ама пусто руснаците и англичаните ви бяха много по-мили и не разбрахте, че българинът се скъсва да харчи....
22
9
 
69
 
! Отговори
... преди 1 година
значи ако искате евтин туризъм и обслужване което е нямало няма и никога няма да има в Бъ;лгария то идете на море в Турция! Тука много ми пишат, че България била евтина морска дестинация, но тез хора никога не са ходили в Турция! Инак просто е, БГ туризма НЕ става! Нито като цена нито като обслужване нито като нищо!!!
21
1
 
91
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
От къв зор с моите данъци трябва да плащам за реклама за фалшивия мутренски туризъм!? Привличането на туристи не става само с клипчета, иска се привлекателна и уредена среда. Дори и да е ок в хотела, само на метър извън него са разбитите тротоари, мръсотии, шум и простотии...
20
67
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Шопи тарикати да не идват в градчето е най-добре. Пазарят се като евреи за цена нощувка. Без такива селски хитреци си живееме по-спокойно!
19
1
 
74
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
ако некой на матрак, телевизор нео и "има вода" за столева вика "евтин хотел", добре е да се поогледа, че биеме япония по цени на нощувката
18
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците им давахме от Европейски пари, които ЕС отпусна за всяка една страна, която имаше такива бежанци.