Ямбол посрещна парада на кукерите

Голям интерес в града
25 фев 2023 21:20, Росен Стойчев
19

Трети ден Ямбол е "Кукерландия". Над 51 кукерски групи с повече от две хиляди участници от цялата страна се включват в най-големия в България международен кукерски фестивал. След две години прекъсване, различни персонажи шестваха в първия конкурсен ден. Bulgaria ON AIR e медиен партньор на събитието.

От рано сутринта гайди, тъпани и магичен звук на чанове и хлопки огласяха столицата на кукерите.
Още по темата
Поради големия брой групи, конкурсната програма е разделена в 2 дни.

"При нас се играе празникът Сирни заговезни. Прави се раснела заораване, засяване, събуждане пролетта", заяви Иван Иванов от село Чаркан, общ. Тунджа.

Нека кукерското хоро донесе много мир, плодородие и късмет на нашата благословена земя", пожела кметът на община Ямбол, Валентин Ревански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Сирни Заговезни се палят огньове вечерта в неделя. - пречистващата сила на огъня. По традиция на този ден близки и познати си търсят прошка по между си за всякакви провинения през изминалата година.
8
2
 
3
 
! Отговори
Russian Tractor преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ - Сашо Дончев, издател на вестник СЕГА, Волен Сидеров са от Ямбол. Не случайно и двамата бяха в Мултигруп, а групата обещаваше светло бъдеще, докато един снайперски изстрел не изпрати главният обещаващ под земята.
7
2
 
9
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
,,Ядрен Вампир Z,,,вие сте еднодневка и е смешно да критикувате град с история 12 000 години. Ямбол е бил,когато ви е нямало,ще го има и когато костите ви станат на прах. Знакът ,,Z,, във вашите инициали,достатъчно говори,що за дребна и жестока душа сте. А колкото за празник,,Кукерландия,,,това е една красива древна традиция за добро. Ямбол е красив град който има един изключително успешен кмет. Девизът ни,,ИДА ОТ ДРЕВНОСТТА,ОТИВАМ В БЪДЕЩЕТО,, е наша сила и вяра в по-доброто ни бъдеще.
6
0
 
6
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
Апропо, Волен Сидеров, дето отърва казармата с фалшив атестат от очен лекар, не беше ли от Ямбол?
5
6
 
6
 
! Отговори
Съветски Трактор преди 1 година
Езически обреди от миналото незабравимо. Униформите им приличат на турските одежди от време оно. То затъ "потури", "ямурлуци", "табани", "шушони" "***", "тарпани", все български думи. Яко потурчване е имало и така до наши дни. Ям-бол, което идва от амджък бол, демек много пичоци.
4
7
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Преди, по Тошово време се обиждаха, когато им кажеш, че са кукери и тронки, сега се гордеят и провеждат парад!? О-оо, времена! Бряххх, нрави!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая традиция вече се развали и превърна в обикновен панаир с надпиване, ядене на кебапчета и кюфтета. Също като леденото хоро в Карловско Днес един член на журито с право заяви, че повечето от кукерите са жени, което е извращения на традицията. В резултат беше обявен за женомразец..
2
1
 
1
 
! Отговори
Слънчо преди 1 година
Поздрави на др георгиев
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде хаирлия да е и да изгонят киро, бойко и христо от дб то.