Лозарите са пред фалит, изкореняват насажденията си

Според тях държавата нехае
25 фев 2023 10:12, Нели Христова
69
Лозарите са пред фалит, изкореняват насажденията си
Снимка: БГНЕС

Лозари изкореняват насажденията си и са пред фалит, а държавата според тях нехае и ги оставя без адекватна помощ за сектора. Миналата година на места гроздето дори е останало необрано и гние в лозовите масиви, защото е нямало кой да купи, съобщи  NOVA.

"Стопанисваме около 1600 декара винени лозя. От 2017 г. до момента сме изкоренили над 2000 декара лозя, част от които сме подменили с нови насаждения. През безпрецедентната криза, пред която сме поставени, имаше безхаберие и никаква помощ от държават”, обясни Милка Велкова.

Тя твърди, че преди влизането на България в Европейския съюз отглеждането на винени лозя било един от най-печелившите растениевъдни сектори. "Нашите чиновници договориха смешна субсидия от 13,5 евро за нас. Румънците са със 130 евро субсидия", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Поредните басни, с цел рекет. Имам лозя, и ги давам под аренда. Редовно ми предлагат да ги купят, есента предлагаха около 4к. Не се изкупува грозде от различни сортове, по няколко декара, само на дребно за любители винари. В момента има над 340 регистрирани винарски изби, с превъзходни сортове грозде, и в количества достатъчни за определена серия вино - 20-30-40 хил. бутилки. Виното се прави само от определен сорт, само от едно место, и само по една технология. Цени се качество и повторяемост.
51
3
 
4
 
! Отговори
Да фалират! преди 1 година
Юнак вино пие---Будала лозе копа...хахахааа
50
3
 
0
 
! Отговори
Пейо преди 1 година
До АнонименАко си прав това са само европейски ценности
49
3
 
2
 
! Отговори
Пиеме Метакса вече. преди 1 година
НО КОМЕНТ!!!!
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млеко внос вино внос месо внос жито внос хора по добре и всички ние на износ
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От брюксел плащаха за изкореняване на лозята ни. Тогава лозарите не се съгласиха и държавата ги остави да фалират. Е как е харесватли ви евро атлантическите ценности???
46
8
 
8
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 1 година
Гласувайте пак за Румен Радев. Той ще се погрижи за вас по такъв начин, че после няма да имате нужда от нищо.
45
8
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
След като няма кой да го изкупи,значи гроздето е в повече.Трябва ли да се субсидира производството на стока,за която няма търсена? Не.
44
6
 
5
 
! Отговори
Искам да ви кажа... преди 1 година
...че бизнеса със селскостопанска стока скоро няма да е печеливш. Скоро пискаха пчеларите, налято черешите и корнишоните. До 89 г. единствен пазар за нас беше СССР, всичко отиваше там. Във всяко ТКЗС имаше завод за консерви. Аржентина пр. продава грозде в половината свят, но имат традиции от 100 г. Ние, слуги на братушките. Да не говорим, че 90% от населението си има места и си отглежда стока. Аз никога не съм купувал череши и кайсии, на лозето имах всичко. Докато светът е вървял напред, ние...
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха, купешкият алкохол е от спирт, аромати и есенции. Много са малко истинските гроздови дестилати и цените им са високи, на качествените, за които има много малък пазар, при това, че българите си свещенодействат редовно около казаните. За това не им трябва грозде на дестилериите . Има много да се работи, скъпо е и е по-лесно да забъркаш бъркоча и в бутилките. Вече не само храните ни са менте и внос, а и пиячката е ментак и компромис, само да е евтинджос
42
1
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това е същото, като 30 лв за кг кашкавал, направен от 6 литра мляко -----///------- От 6 литра млеко и сирене нема да направиш, за кашкавал требват 10-11 литра млеко.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да фалират. Великите сили искат в България да няма производители, а потребители и консуматори. Вино ще внасяме.
40
3
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Най-вредното нещо са субсидиите. Я го остави без субсидии, да се качи той на трактора, да го зареже любовницата като строши джипа к нема пари за нов, да видиш тогава ...
39
4
 
12
 
! Отговори
До mn преди 1 година
Литър вино се прави от около 2-3 кг грозде, зависи от сорта. При около лев изкупна цена, смятай цената от 20 лв за бутилка колко е реална. Това е същото, като 30 лв за кг кашкавал, направен от 6 литра мляко
38
4
 
6
 
! Отговори
да засадиш преди 1 година
ново лозе, трябват 3-5 години да почне да дава що годе нещо. Смятай как ще се отрази на цената на алкохола де се произвежда от грозде. Та вече коняка Плиска не се намира лесно, а беше по добър от 5 пъти по скъпите френски ***. Въобще всичко хубаво което имаше се унищожава систематично и целенасочено от новите "бизнесмени" де ги интересува не качеството а печалбата и оставени без надзор , стандарт и регулации -тва е ефекта. Не е вината на ЕС за това, а на ганьовското съзнание
37
2
 
14
 
! Отговори
до мн преди 1 година
за тва хляба е с такава цена? Демек Евро субсидиите не правят нищо за формиранетио на цената, но имат отражение на джиповете. Типично ганьовска работа
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До mn Не разбирам. Като сме в ЕС субсидията била малка. А ако излезем от ЕС колко ще е субсидията?
35
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Търся да си купя един декар
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гъс Френското вино е по-добро от българското още от времето, когато думата субсидия не е била измислена. И ЕС не е съществувал.
33
10
 
6
 
! Отговори
mn преди 1 година
Не ни е скъпа продукцията, цената и е реална. Продукцията в Европа е много евтина, защото получават 10-15 пъти по-високи субсидии, отколкото нашите производители. И това не касае само лозята, а цялото зеленчукопроизводство, както и плодовете. Просто в Европа цари буквален социализъм. Единствените, които получават добри субсидии са зърнопроизводителите. Те са хората с джиповете. Останалата част от земеделието ни беше съсипана след влизането в ЕС.