На Роженските поляни, на пилон от 111 м ще се вее българското знаме

Лили Иванова ще открие Роженския събор тази година
28 фев 2023 11:06, Анисия Иванова
26

В сърцето на Родопите, на Роженските поляни, на внушителен пилон от 111 метра ще се издигне българското знаме. Изборът на точно тази височина не е случаен.

"Единицата е символ на ново начало. В момента като народ се нуждаем точно от това. 111 хил. са квадратните километри на България. Това олицетворява енергията, която ние ще съберем на 111 метра. Тази година се навършват и 111 години от освобождението на Родопите и точно на Роженските поляни е минавала граничната бразда, която преди 111 години е разделяла българите от двете страни на границата", каза Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето" в студиото на "България сутрин".

Актьорът Павел Иванов сподели, че родолюбието стои зад участието му в кампанията.

"Целият проект остойностихме в началото на около 1 млн. лв., като вече значителна част от тях са събрани под формата на предоставени услуги – знамето ни е дарено, изкопните дейности ще бъдат дарени, арматурите за фундаментите ще бъдат дарени и остава да съберем сума от порядъка на по-малко от 600 хил. лв.", посочи Караколев пред Bulgaria ON AIR.

На 13 юли вечерта планират да направят грандиозно и внушително откриване, с което искат да "разклатят" България, а пилонът трябва да бъде монтиран не по-късно от 1 юли. "Затова ни трябват много българи, които да съпреживеят с нас целия този исторически момент", добави Караколев.

"Символиката на българското знаме ще бъде още по-красноречива и ще застане силно зад цялата кампания на 13 юли - точно ден преди откриването на фестивала на 14 юли. Ще има много български изпълнители и артисти, които ще съпроводят това откриване", обясни Иванов.

Караколев изтъкна, че развяването на българския флаг е елемент от националната гордост, от духа, който трябва да показваме.

"Имаме нужда да събудим този дух. 5 века България не е имала такъв символ, но е имала дух, който е държал народна по някакъв начин. В един момент виждаме как този дух в голяма част от нашето общество спи, той не съществува въобще. Няма нещо, което да ни обединява", категоричен е Караколев.

Според Иванов личностите и паметниците на културата са двете основни опорни точки, които трябва да се съхраняват и да се създават и отглеждат нови такива.

"Наблюдаваме голяма част от чуждопоклонничество. Не спазваме традициите си, ние ги отхвърляме, признаваме други, но не и наши. Ние си мислим, че случайно тези традиции са се озовали в един момент при нас и едва ли не на нас ни харесва нещо друго и сме готови да се откажем от нашите традиции", подчерта Караколев.

Той отбеляза, че статистически местоположението на Рожен и височината на флага ни поставят на първо място в ЕС – нашето знаме ще бъде най-високо в сравнение с всички останали знамена, които имат различни държави.

Караколев разкри, че Лили Иванова ще открие Роженския събор. "Всеки един искрено обичащ страната си българин няма нужда от допълнително обяснение защо застава зад тази кауза. Имаме нужда от нещо, което да ни обединява", коментира той.

Гостите споделиха и какво за тях е България. "Това е страната на моето семейство и на семейството, което аз създавам", каза Иванов. "И минало, и настояще, и бъдеще", категоричен бе Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айфеловата кула е 330м т.е 3 пъти по-висока. За сложността й като инжинерно съоръжение в сравнение с пилон, няма нужда от сравнение. Струвала е 1,4 мил. долара (сега се равняват на 44 мил.). Този пилон 1000000 лв., като повечето е дарено..!!!
21
0
 
7
 
! Отговори
Ivan Drandarov преди 1 година
Всичката Марта втасала, та и байряка развяла, родолюбци на маса...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не трябва ли да са три дирека - един за знамето на ЕС и един за знамето на Украйна (или с когото сме солидарни според случая)?
19
1
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
за 1 млн. лева може да се построи един старчески дом или една малка болница...
18
1
 
8
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
И КАКВО ОТ ТОВА...? ФАЙДА НЯМА!
17
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и защо па баба ви Лила да го открива?!?!..Щото е снаха на Пеко Таков ?..Толкова ли немаме народни певци,"Стоте гайди",патриотични певчески съюзи,самодейци,запазващи със жар българската народна песен,ами тая...""" да са кълчи там ?!?!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И голямата работа...пак си оставаме диво балканско племе.
15
4
 
5
 
! Отговори
Талибан Ерджолан преди 1 година
На един турски пилон ще се връткате скоро!
14
2
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Нека ти кажа аз колко съм дал- 2500лв. плосък данък месечно. Друго има ли да питаш?
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези роженски поляни се събираха псевдопатриотите без 2лв. платен данък със заплати в плик да развяват флага и да тропкат хорца, казващи колко обичат и помагат на държавата ли? Май да.
12
4
 
0
 
! Отговори
Пепката преди 1 година
Вие дето давате акъл за какво можело да се дадат тия пари, колко пари сте дали за нещо различно от *** ви? Работа на държавата или на хората е да дават пари за болниците? Значи ние да поддържаме болниците, коиъо ни трябвало да се поддържат от държавния бюджет, а Тиквата да си трупа в шкафчето? Брех, че мъдри хора.
11
4
 
9
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
И хиляда метра висок прът да сложат със знамето, файда никаква! С такива управници, то се вижда колко е любовта на народът към тях- броя на населението ни продължава да намалява. Не е далеч времето, когато ще ни заличат и като страна, с такова управление.
10
3
 
18
 
! Отговори
успокох се преди 1 година
това беше най-важния проблем за решаване,нямам повече грижи
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Традиции, символизирани с флаг на няма и 200 г.? Поредният проект тип картонения парк.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключителна глупост!!!
7
2
 
14
 
! Отговори
гост преди 1 година
Това значително ще подобри материалното благо-състояние и залинелите умствени способности на нацията!
6
6
 
4
 
! Отговори
помак преди 1 година
Иншаллах един ден окупираните ни земи ще бъдат освободени от българско робство!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще се вее знамете на най-корумпираната и бедна държава в Европа. По зле сме от Сомалия, но имаче големи на речи, обещания и вече 32г чакаме да се оправим и овцете спят.
4
3
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
И тоз111м пилон ще спре ли ромализацията на бившата България и развъждането на ромали?Или азиатците като прескачат телта като видят байряка ще се връщат с ужас?С лозунги,плакати,кухи декларации и веещи се байраци няма да стане работата!
3
2
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
За 1 млн лв може да ремонтираш болницата в някой малък град, повечето от които са в окаяно състояние. Родолюбие може да се покаже по много по-удачни начини отколкото да се дават пари на знайни и незнайни фондации.