Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти

Стойчева: Потребителските цени изпреварват цените на жилищата
7 мар 2023 16:05, Анисия Иванова
176
Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петдесет процента от клиентите в България купуват недвижим имот с ипотечно финансиране, но 50% купуват с пари в брой, тоест инвестират парите си. В същото време парите в банковите депозити на населението не са намалели значително и се предполага, че има пари, които не са в банките, които са свободни и които ще продължат да бъдат инвестирани. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира втори бизнес форум в София на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“.

По думите на Стойчева сериозните фактори, които крият рискове за пазара на недвижими имоти, са промяната в лихвените проценти на ипотечните кредити, инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на цената на труда на хората, заети в строителството, демографският срив, както и политическата криза, в която се намира България.

Стойчева коментира, че потребителските цени в нашето ежедневие в много голяма степен изпреварват цените на жилищата.

"Когато някой говори за балон при имотите, трябва винаги да се има предвид и това - че имаме растяща инфлация, едно много сериозно повишаване на цените на продуктите от ежедневието ни и тогава да мислим за скока на цените на имотите. Те всъщност са в застой, а в някаква степен са паднали”, изтъкна събеседникът.     

Стойчева посочи, че е имало надценени имоти и сега те са се върнали към нормалните си цени  от началото на 2021 година, дори 2019 година, но това е една разлика, която касае само надценените имоти.

"Имотите на добра локация и с качествено строителство ще продължат да държат добри цени. Нищо не предвещава цените да паднат и то най-вече, защото новото строителство е по-скъпо и то ще става по-скъпо, защото цената на строителните материали се повиши и няма да падне. Предстои и увеличаване на цената на труда в строителството с около 25%. Цените на новото строителство дърпат цените на старото”, обясни експертът.

Коментирайки очакванията за пазара на недвижими имоти през 2023 година, събеседникът отбеляза, че е трудно да бъде направена прогноза, но че максималният спад на цената на имотите, който може да настъпи тази година, е от 10%.

В България - за разлика от други европейски страни, се оказва, че лихвите по ипотечните кредити са в пряка връзка с лихвите по депозитите. За да може да се поддържа този баланс, у нас много внимателно се пристъпва към увеличаване на лихвите по депозитите. По този начин и лихвите по ипотечните кредити не растат с някакви големи числа. В дългосрочен план при теглене на ипотечен кредит това не е голяма сума и няма да се отрази значително на размера на вноската, подчерта Стойчева.

Каква е спецификата при пазара на недвижимите имоти в другите градове на страната и достигнаха ли цените на жилищата във Варна тези в София? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
16
 
4
 
! Отговори
Dev преди 1 година
Имал съм проблеми от всякакво естество, освен финаносви. Никога през живота си, нито един ден не съм бил без достатъчно количество пари. В България все още пари се правят супер лесно.
132
12
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Дядо ми, лека му пръст, все се оплакваше от безпаричие. Като почина открихме в сметката му 167 000лв... Та толкова по въпроса с бедността.
131
14
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Бедността в България е мираж! Само мрънкачите са много!
130
22
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Мъжа ми получава оферти за къщата ни без дори да я продава. През 2-3 месеца някой все го пита дали не иска да измисли цена, която му харесва и да си стиснат ръцете. А къщата няма да е по-малко от милион със сигурност.
129
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да така сме българите по цял ден се чудим къде да си купим имот,Малибу,Канарските острови абе проблем си е!
128
3
 
24
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
домът е инвестиция с висок ливъридж, носеща пари само на процъфтяващ пазар, който вече е приключил. В противен случай това е безкраен разход, който трябва да можете да си позволите година след година. И ако можете да си го позволите, ще се оправите.
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите имат две неща свободни пари и пищене до небесата, че нямат никакви пари, а сега върви та го разбери, що е това???
126
13
 
5
 
! Отговори
от чужбина преди 1 година
Преди седмица пуснах обява за продажба на апартамента ми във Варна, и вече е капариран. Имах 3ма купувача, веднага готови с парите, кеш, и тримата земеделски производители. Вярно, че апартамента беше направен много добре, в затворен комплекс, и т.н. но Варна просто се презастрои ужасно много, стана отвратителен град. Вече не искам да чувам за апартамент. Качеството на строителството в България също е лошо, след години много от построените сгради ще имат сериозни проблеми.
125
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 121 Това че някакъв процент от населението е по заведения и почивки не означава че всичките милиони граждани са така.
124
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще ги правят тези имоти, като населението стремглаво намалява?
123
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко има милиони евро в чекмеджетата и затова българите били богати, а се пропуска факта че ни е обрал.
122
0
 
10
 
! Отговори
Смях преди 1 година
xaxaxxaxaaa
121
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юли Тонкин се хвалише как за последната 1 година купел 59 апартамента. Чакайте, от такива кат Юли, цената да падне. Търсенето си е голямо.
120
0
 
14
 
! Отговори
toti преди 1 година
Това е грабеж..умишлено каррат на тези бомбастични цени да купуват имоти,за да напълнят хазната с ДДС
119
2
 
26
 
! Отговори
Брокер преди 1 година
Никой нищо не купува.
118
0
 
20
 
! Отговори
Българин с пари преди 1 година
Аз имам свободни 342 кинта - да си купя ли имотче или не ?
117
0
 
32
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
50% от хората имат свободни пари и плащат в кеш. Всъщност, това са 10 % от населението за които това е бизнес - купуват и отдават под наем или препродават Така че тая лелка да не дрънка глупости...
116
2
 
13
 
! Отговори
морски преди 1 година
В района където съм ресторантите са празни, даже плашещо празни, въпреки туристи + укробежанци богати. В крайбрежни градчета/селца има ръст на продажба на храни на вересия. Да, пазарите в Турция са пълни и сбългари, но... Не се купува зема по крайбрежитето, независимо дали е в регулация или не. А нали земята е имот?!
115
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали уж народът е беден?! Какво се оказа, цените в магазините растяли, защото покупателната способност се е увеличила и търговците го виждали. Загледайте се, магазините, ресторантите и кафенетата са пълни, има бум на електронната търговия, лятото за Гърция е страшно, търсенето надвишавало предлагането при имотите... как да се намалят цените на каквото и да е?
114
11
 
6
 
! Отговори
Асан фаянса преди 1 година
Последните години купих 4 имота в София.Да купувам ли още или да продавам?