Доброволци, грижещи се за бежанци, получиха глоба от 12 000 лева

Те са назначени на трудов договор, админитрацията открила пропуски
42
Доброволци, грижещи се за бежанци, получиха глоба от 12 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Доброволци от Варна, помагащи на украински бежанци в неравностойно положение, получиха 12 хил. лв. глоба. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда за административни нарушения при назначаването на 6-ма украинци, които да се грижат за хора с тежки увреждания. Доброволците са назначили на трудов договор бежанците, но не са спазили законовия срок, за да уведомят Инспекцията по труда.

В база „Железничар” месеци наред  са настанени украински бежанци, които са с тежки увреждания. За тях са се грижили  шестима медицински специалисти от Украйна, които са били назначени на трудов договор. Работодателите им обаче са санкционирани за административни нарушения.

„От началото на войната се опитваме да свършим това, което би трябвало да направи държавата. А именно да осигури медицинска грижа на хора със специфични потребности и тежки заболявания. Затова назначихме шестима украински  медицински специалисти, логопед и психолог, които да работят с хората, настанени в базата”, разказа Ваня Добрева,председател на Асоциация "Хипофиза", пред Нова телевизия.

По думите ѝ тези хора са с трудови договори, които са регистрирани в Агенцията по труда. „Имаме и финансиране от Агенцията. Единственото, което не сме направили в срок е, че не сме подали уведомление по член 10, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Това заявление дублира информацията, която вече сме  подали към НАП”, подчерта Добрева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: инспекциябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
асоциация хипофиза няма ли счетоводител , това са елементарни неща и е първото което трябва да направят или само да събират пари
18
1
 
12
 
! Отговори
КНСБ преди 1 година
Трябва на държ. служители да им се намали раб. ден на 4 часа. Много са уморени.
17
1
 
4
 
! Отговори
do 17 преди 1 година
ти трябва да си от държавните служители :)
16
1
 
24
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Около 10 човека в цяла България реално работят и 1 милион държавни служители гледат да пречат максимално и да отчитат някаква дейност. Реално 80% от държавните и общински служители трябва да бъдат уволнени защото нищо полезно не вършат.
15
8
 
27
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Ами нормално ! Законите са за всички ! Мене може да ме глобят 12 хилки а тях не може щото били бежанци на които аз им плащам спането, храната,цигарите, водката и т.н. а те милите работили уж със договор ама забравили да си кажат щото щели да им стопират парата от моя джоб ! Има надежда в таз държава !
14
1
 
21
 
! Отговори
Патилан преди 1 година
Българска работа. Преди 4 г. циментирах една дупка пред пътната си врата, а ме глобиха, че не съм спазил някакви си норми до бордюра...Разправии до небесата...И до днес дупката не е оправена от общината.Та така и с тези доброволци. Бюрокрацията не спи.
13
1
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Инспекцията по труда отчита дейност. Акт за непродадени в срок заявление, което явно се дублира с подадено такова към НАП. В 21 век, когато обмяната на информация между институциите може да става буквално за секунди, това се води за нарушение. Да живее Бай Тошо, тетрадките, тефтерите и химикалките...
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е лудост, нормални ли сте? Едните са имали нужда от помощ, другите са им помогнали, защо глобявате хората, за милосърдието им ли? Ур оди!
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато и последният комунист не се махне от България, тази държава няма да се оправи. Навсякъде по държавата са комунисти. Няма нищо случайно в това което се случва. Тези само мислят как да направят мръсно, да крадат, да убиват. Нищо добро не идва от тези. Такива трябва да изчезнат от България всички до един.
10
0
 
13
 
! Отговори
Бай Урко преди 1 година
То и с футбола е така в БГ,осигуряват ти на 4 часа а вземат по 30-40 бонбона
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво точно така .Варна е пълна с утребкИ които мякат
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем доброволци (, хем на трудов договор нещо не се връзва.
7
11
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 1 година
Само така, даже е малко!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли Минко от Яюбол? Или къфто е там? Ем имаше такива, дето задържаха, ама ... Не снимаха. И не ги пускаха ... Няма да пиша повече, сами ще каже, че има хиляди спрени мигранти :)
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо много са се разработили тия от администрацията. А за всички дето бачкат без договори или се осигуряват на минимална заплата и всичко кеш, за тях явно нямат време.
4
10
 
14
 
! Отговори
оплакване преди 1 година
Дръпнах портмонето на една баба, за да купя храна на гладни украинци, и сега искат да ме съдят.
3
8
 
20
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 1 година
Правилата важат за всички.
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олеле олеле! Да помагаш на човек в нубда е наказуемо! ИЗРОТСКО е това!!! Някой ден и на тея управници ще се случи да са гладни о жадни и тогава, няма да им помогнем!
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се нарича бюрокрация, която в България е нелогично огромна. Едно нещо трябва да се пише и подава няколко пъти, което е безумно в днешното време на дигитализация.