Глад за кадри на пазара на труда, топим се с 10 души на час

Ръстът на заплатите за година е средно с 20%, коментира Надя Василева
18 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
161

Имаме глад на кадри, дисбаланс на търсене и предлагане, усеща се почти пикът, трябва да се вземат мерки. Населението намалява, топим се с 10 човека на час, трябва да мислим сериозно за стратегии, които да подобрят процеса. Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че навсякъде има недостиг на кадри, а най-осезаем е в производството, в хотели и ресторанти. Спад на търсенето има IT сектора.

"Привличането и задържането на кадри става персонализирано, не може да се генерализира - ще направим един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да осигури бързо заместник на някой напускащ, което в България е трудно поради липсата на кадри", коментира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че и тази година е имало великденски бонуси, основно в производства, които са на печалба.

"Имаме поне 20% ръст на заплатите, в сравнение с миналата година. От една страна идеята е да се догони инфлацията, от друга страна е нормален процес - заплатите ни са най-ниските в ЕС, но и не навсякъде се случи това увеличение", подчерта председателят на Българската конфедерация по заетостта.

По официални данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. Гостът посочи, че тези хора с опит не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда.

"Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, така че тази част от населението да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е ценен ресурс, който трябва да се използва. Те са много по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали", допълни Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
12
 
1
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
700лв за чистачка на 4 часа добра заплата ли е? 6-7 дни в седмицата, защото толкова давам и ми спукват телефона когато търся нови хора.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
90
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
"Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън." .. това как да го разбираме? да си вземем външни мъже да ни осеменяват жените? или външни жени да раждат тук?
89
0
 
18
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
Какво стана с тая лелка. Намерил сьм и работа в Стомана индьстри като краниска. Два бона заплата и пьрва категория. Ем няма да иска внос на работници от Судан, ем че е полезна на обществото
88
14
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Има едно свободно ит място 15к дават, пробвайте се. Аз поработих там стигат ми.
87
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо, специалистите,ако работодателите предложат нормално заплати и условия на труд доста българи които живеят на запад ще се приберат,но те действат като чорбаджии от 19 век и не търсят работници Ами слуги или роби да им работят за без пари така ще бъде...
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия мафиоти няма да работя никога.
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези управляващи ще се топите и с по 20 човека на час.
84
0
 
14
 
! Отговори
до анонимен 82 преди 1 година
Обществения строй и идеологията са в основата на битието на социума! Уви, Битието определя съзнанието, така е устроен човека! Който го е разбрал е променил живота си, който не, продължава да живее в илюзии и да чака някой да дойде и да го спаси!
83
2
 
22
 
! Отговори
РОМА от БАНКИ преди 1 година
ИЗГОНИ 1 МИЛИОН МЛАДЕЖИ
82
1
 
13
 
! Отговори
НОМЕР 1 преди 1 година
ВЪВ ВСЯКА ПРОГРАМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЖДАЕМОСТТА
81
0
 
11
 
! Отговори
ЧЛЕН 4А ЗСПД преди 1 година
С КОЙТО СЕ СПИРАТ ДЕТСКИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ДАНЪКО-ПЛАТЦИ >>>>>>>>>>>>>>>> НЯМА ТАКОВА НЕЩО В НИТО ЕДНА ДРУГА СТРАНА ОТ ЕС
80
0
 
13
 
! Отговори
Хамърцумяна преди 1 година
Ама купуват по три хапартамента да има и за внуците...
79
0
 
26
 
! Отговори
Гладна мечка хоро... преди 1 година
Глад нама.Имс малки заплати.
78
0
 
11
 
! Отговори
ЗАЩО ПРАГА В БРУТО преди 1 година
С КОЙТО СЕ СПИРАТ ДЕТСКИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ, ОЩЕ ДЕЙСТВА ?!
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 Бившите комунисти станаха най-големите капиталисти, не знам кой е виновен в случая :) Нали писахте, че сте изритали комунистите, не съм останал с това впечатление :)
76
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"""""Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън."""" ---- Ся, разбрахте ли докъде ни докара Капитализма за 33 години??? Населението на Бг през 1946 г беше около 7 млн..1990 г. е малко над 9 млн.. За 33 години капитализъм, днес, в Бг живеят около 6,5 млн. души. След едно поколение (25 г.) Бг може и да я няма или да остане с 1/3 от територията си (Софийска олбаст). Това е цената за Евроатлантизма ни!
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали вепе машини и роботи, какви хора ...
74
2
 
15
 
! Отговори
Black River преди 1 година
"Лозето иска мотика, а не молитва". Българска поговорка.
73
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не ги разбирам тези неща с глада на пазара на труда. Щом има глад, трябва да се яде. Както приятелитег ми Драгомански и Кочев ни ядяха вечерите, когато ние с Дучката Косев играехме футболни мачове. То, сега дори и в ЦСКА няма български футболисти. А пък в тези от Подуяне са само няколко. Че дори и дузпи пропускат.