Глад за кадри на пазара на труда, топим се с 10 души на час

Ръстът на заплатите за година е средно с 20%, коментира Надя Василева
18 апр 2023 18:00, Анисия Иванова
161

Имаме глад на кадри, дисбаланс на търсене и предлагане, усеща се почти пикът, трябва да се вземат мерки. Населението намалява, топим се с 10 човека на час, трябва да мислим сериозно за стратегии, които да подобрят процеса. Няма как да увеличим населението с вътрешни сили, трябва внос отвън. Това заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че навсякъде има недостиг на кадри, а най-осезаем е в производството, в хотели и ресторанти. Спад на търсенето има IT сектора.

"Привличането и задържането на кадри става персонализирано, не може да се генерализира - ще направим един тиймбилдинг и ще запазим хората. Най-добрата инвестиция е да осигури бързо заместник на някой напускащ, което в България е трудно поради липсата на кадри", коментира Василева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че и тази година е имало великденски бонуси, основно в производства, които са на печалба.

"Имаме поне 20% ръст на заплатите, в сравнение с миналата година. От една страна идеята е да се догони инфлацията, от друга страна е нормален процес - заплатите ни са най-ниските в ЕС, но и не навсякъде се случи това увеличение", подчерта председателят на Българската конфедерация по заетостта.

По официални данни 48 000 от работещите у нас са пенсионери. Гостът посочи, че тези хора с опит не трябва да бъдат изключвани от пазара на труда.

"Трябва да имаме преквалификация, организация на труда, така че тази част от населението да се влее, да не работи от 9 до 6. Това е ценен ресурс, който трябва да се използва. Те са много по-дисциплинирани, по-трудно биха напуснали", допълни Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
31
 
! Отговори
Философ преди 1 година
Отивам да напиша философски реферат на тема: "Защо ченгетата от ДС и дечицата на активите борци не стават за бизнесмени и мениджъри". Дали, защото едните са ченгета, пък на другите бащите им активно са се борили за комунизма? Може би затова.
71
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какви кадри говорим? На пазара се търсят готвачи, охрана, лагеристи други такива. Но аз електроинженер със съпровождащо второ висше по физика не можах да намеря адекватно място и сега си имам малка фирма в ЕС (две страни с немски) и въобще не ми идва мисъл да се прибирам в България освен след някоя друга година като като пенсионер! Чат пат по някой договор с бивши клиенти и малко средства за някоя нова кола! Не знам дали дотогава свободните съдружници от министерствата с протегнати ръце ще
70
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кадрите като гладуват, как да има труд на пазара?! :)))
69
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има го и това, че требва да можеш всичко а ти хвърлят некаква смешна заплата, на хората им е писнало вече да работят за без пари :)))
68
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултата от стабилното разрушаване на държавата от Бойко Борисов и ГЕРБ и не е от днес. Прибират евро пари но народа на България плаща много висока цена.
67
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надеждата ми е в братята роми!
66
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 9 милиона станахме 5, като сигурно 2 милиона са пенсионерите, съвсем нормално, хората избягаха от мутренската си държава :))) Робовладелците нали казваха, че като не ти харесва други чакали на опашка за мястото ти, ама нещо населението намаля драстично :)
65
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12345 "Да им работят децата, братя, сестри, дядовци, баби и други балъци." Е те им работят де - като управители или нещо друго леко и неангажиращо... То затова сме така хубаво цъфнали...
64
1
 
18
 
! Отговори
1/ на час?????!!!!!! преди 1 година
Брей то за две години няма има никой ве. Ай спрете се със лъжите малко!!!!!!!!
63
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-смешното е, че тези наистина не мога да проумеят защо нямат хора. :)
62
3
 
50
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
глад за висококвалифицирани ниско платени кадри
61
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работиш им на меринджеите като грешен дявол. Накрая ти бавят заплатата, спекулират с почивки, отпуски и т. н. Абе да си търсят други будали. Осъзнатите отдавна хванаха Терминал 2 и си уредиха живота на Запад.
60
1
 
44
 
! Отговори
12345 преди 1 година
На тия заплати, трябва да си на работа по 4часа на ден и да почиваш от сряда до неделя, за да може да се хванеш втора работа. Иначе въобще няма смисъл, да им стъпваш на работното място. Да им работят децата, братя, сестри, дядовци, баби и други балъци.
59
0
 
64
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Мениджърите търсят под дърво и камък бял човек, който да им работи за без пари. Търсят, ама няма. Мъка!
58
1
 
38
 
! Отговори
абе професоре преди 1 година
"Милиони българи се завръщаха от чужбина" ли? Айде нЕма нуЖда! Милиони заминаха с еднопосочен билет...
57
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Професор. Приемам това като шегичка и ирония. Познах ли?
56
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ур за еничерите-работодатели !
55
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро е глад за балъци..
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините не прощават.
53
9
 
28
 
! Отговори
Дали е само Виц ? преди 1 година
Срещнали се бай Тошо и цар Борис 3-ти на оня свят. Бай Тошо: Видя ли колко много построих?! Царя: Да, но с работливите поколения от моето време.