Пенсионери са платили близо 25 млн. лв. за недостигащ стаж

Ново проучване
2 май 2023 10:06, Росен Стойчев
27
Пенсионери са платили близо 25 млн. лв. за недостигащ стаж
Снимка: БГНЕС

24,4 млн. лв. са платили за недостигащ стаж хората, излезли в пенсия през 2022 г. Средният период недостигащ стаж е 23,33 месеца, т.е. около 2 години.

Още по темата
От тази възможност в Кодекса за социално осигуряване са се възползвали 4093 души при 3840 за 2021 г., става ясно от статистика на Националния осигурителен институт. Увеличението е с 6,6%, но през изминалата година имаме увеличение и на новите пенсионери - с над 10%. Сумата също се увеличава спрямо предходната година, когато е била 18 420 583 лв. При нея влияние оказва и размерът на минималния осигурителен доход, от който зависи "цената" на стажа, пише в. "Сега".

У нас има две възможности за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше образование могат по всяко време да внесат осигуровки за времето на обучение, включително и за времето на докторантурата. При навършване на възраст за пенсиониране човек може да откупи и още до 5 години недостигащ стаж. В тези случаи вноската се определя като процента за фонд "Пенсии" за родените преди 1 януари 1960 г. върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В момента сумата за откупуване е 140,58 лв. за всеки недостигащ месец, като е толкова от април миналата година. Когато най-сетне се приемат новите бюджетни закони, минималният осигурителен доход ще се изравни с минималната заплата, която междувременно бе увеличена от 710 до 780 лв. Това означава, че и стажът ще поскъпне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: решениестажпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недостигащ стаж, това е едно от нещата, за които подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите след 1989 година, а вие си мислехте, че подрипвате само за банани и тоалетна хартия.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня, че в кооперацията в София, в която живеех имаше много пенсионери, обикновени хора и най-малката пенсия получаваше един пенсионер от горният етаж - 90 лева през 1966 година.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не помниш Инженери всякакви имаше едно време. Един от познатите ми инженер, изкарваше по 1500 лева с премиите, понякога и над 2000 лева. Друг един познат, взимаше малко, само 280 лева през 1979 година, за после не знам.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не помниш. Тези 40 лева пенсия на баба ти, всъщност не е пенсия, а социална помощ за невнасялите и стотинка осигуровки селски стопани. Сега тези 40 лева отговарят примерно на 600 лева. Колко е сега социалната "пенсия" за хората нямащи стаж за пенсия? ...
23
2
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Тодор Живков Помним, помним...на баба пенсията беше 40 лева - по левче за всяка година трудов стаж. Майка ми, с образование, но и с хронично заболяване, работеше няколко месеца годишно по заместване, щото като разберяха, че е болна, и даваха пътя. Баща ми, инженер, вземаше два пъти по-малко от комшията - шофьор, който и крадеше. И понеже вкъщи не се крадеше и никой не беше партиен член, се пресмяташе всяка стотинка. Помним!
22
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В Гърция преди години окастриха здраво пенсиите над определена сума. Същото направиха и с много собственици на луксозни имоти , яхти, самолети и лимузини. Обаче там минималната инвалидна пенсия беше 730 евро през 2006 година, а минималната работна заплата беше 735 евро. Пиша това, което ми каза работещ млад грък, но инвалид. Общо заплата и пенсия 1465 евро през 2006 година. Нямам представа как е сега там.
21
2
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Здравейте, българи, добре ли живеете при капитализма, има ли мерцедеси за всички??? При мен жилища и автомобили, вярно по-обикновени Лада, Москвич, Запорожец и Вартбург имаше за всички. МЪЖЕТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАХА НА 60 ГОДИНИ А ЖЕНИТЕ НА 55, ПОМНИТЕ ЛИ??? Освен това аз ви плащах пенсии, а не вие да плащате на държавата за да се пенсионирате всички на 65 години. Парното за 100 кв. апартамент при мен струваше 3 лева на месец, помните ли? Имаше дежурни аптеки, болници и линейки във всеки град.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през 90-те години който е работил в частния сектор знае защо днес трябва да пазарува стаж
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какъв е смисъла вземеш степен доктор икономиката не може да те приеме
18
2
 
8
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 1 година
НАд един милион бюрократи седят на яко платени работни места .Стотици хиляди НЯМА РАБОТА /Стотици хиляди младежи стоят без работа и доходи. Срината е раждаемоста.ДА СЕ ВЪСТАНОВИ закоНната възраст за ПЕНСИОНИРАНЕ. 55 години за ЖЕНИТЕ и 60 години за МЪЖЕТЕ ..В момента се ограбват милиарди годишно за издръжка на стотици хиляди служители на яко платени работни места .. Съшите чакат пенсии по 5 000 лева до Живот.. Повечето са служители в доказано престъпни министерства и ведомства/
17
2
 
11
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 1 година
ВДИГАНЕТО НА ПЕНСИОННАТА ВъЗРАСТ Е ИСКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛО АНТИ ЧОВЕШКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ>НАД 1 000 000 Българи НЯМАТ НИКАКВИ ДОХОДИ.Бюрократи издържани с ограбвани милиарди годишно от Бюджета продължават да ограбват БЪлгария до 68 годишпна възраст на яко платени работни места.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавна схема отвсякъде.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насажда се простотията: На толкова се е осигурявал, само че той не е самоусигяващ се, а е бил на трудов договор. По правилно е да се пише, че на толова го е осигурявал алчният чорбаджия, а скапаната държава не му е търсила останалае пари.
14
4
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
До Анонимен,по-добро предложение имам,ако конфискуваме пенсиите на бг пенсионерите ще решим въпроса с бедността по света,вече няма да има глад,болести,войни и мизерия
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как вишистите да остават в България... учат,а не им се признава за стаж това време, какъв е стимула да учиш, когато продавачката ще има по-дълъг стаж на финала, защото не си е губила времето да учи
12
8
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
До Анонимен,на неграмотникк като теб дето пише НОЙ, ане НОИ и една стотинка пенсия да му дадат ще е безобразие,и се предполага,че уж си от поколението дето било образовано,хахахахах,не щаст ници с пари,това сте пенсионерите,то и останалите,но най-вече вие,няма по-гну сна пап лач на земята от вас
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да , крайно време е всеки да получи пенсия за изработените години, а не да има изискване за мин трудов стаж, да се изплаща пенсия според стажа на чобека, който се пенсионира. Аз например имам 28 години стаж, но не ми стига за пенсия, и не мога да се пенсионирам сега. Питах НОЙ - къде са отишли вноските ми досега всеки месец, имах много високи пенсионни вноски дълги години. Къде са те, зао да ниамам право да се пенсионирам с определена пенси, що за безобразие, къде с амоите вноски от 28 години
10
3
 
16
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Изобщо нямам намерение да си купувам стаж за времето, през което съм учил. Просто защото тогава получавах стипендия, а и им работех на бригадите. За мен, това са доходи и платени осигуровки за тези г. Щом като на работещите в НОИ не им стигат парите, нека да напуснати да си намерят по-добре платени работи.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да конфискуват няколкостотин милиарда от чекмеджетата и пари ще има за всичко, вкл. и за пенсии.
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за пенсии няма. Парите за пенсии са в чекмеджетата