Няма сериозни щети след силния трус край Асеновград

Трусът от 4,9 по Рихтер обаче бе усетен на много места в страната
3
Няма сериозни щети след силния трус край Асеновград
Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер бе регистрирано в 15:26 ч. този следобед. Епицентърът на земният трус е в близост до Асеновград, но бе усетен на много места в Южна България.

Данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център за земетресението показваха магнитуд 4,8, който впоследствие беше намален на 4,6. Актуалните данни сочат, че трусът е регистриран на 17 км югоизточно от Пловдив и на 3 км североизточно от Асеновград.

Още по темата
Няма данни за нанесени сериозни щети и пострадали хора в страната. Читател на Dnes.bg сигнализира за паднал комин на стара сграда на бул. Христо Ботев в Пловдив. На място има служители на пожарната.

Учебните занятия в част от училищата в област Пловдив, в които днес следобед бе усетено силно земетресение, бяха временно прекратени, но утре учебният процес продължава.

"Реагира се веднага. Най-важна е безопасността на децата, оценяват се материалните щети. Родителите, децата и учителите да бъдат спокойни", призова вицепремиерът Мария Габриел след заседанието на кабинета.

При бърза организация децата бяха изведени на двора на училищата, а родителите и придружителите на по-малките получиха съобщения, че могат да ги отведат. Учителите изчакваха семействата, които нямаха възможност да пристигнат веднага.

Няма данни за значителни щети, които да не позволят провеждане на обучение.

До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на основно училище „Гео Милев“ в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ “Цар Иван Асен Втори” в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница.

Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

Земетресението е усетено в района на Асеновград, Пловдив, както и в София, каза за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на НИГГГ-БАН. Районът на Пловдив е сеизмичен район. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове, обясни тя.

Малко след 16:00 ч. е регистриран вторичен трус, дълбочината му е била на 2 км, а епицентърът на 15 км от Пловдив. Последва и още един от 17,07 минути. Те обаче са доста по-слаби и не са усетени от хората.

Няма постъпили сигнали за щети в оперативния център на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив след земетресението, съобщи за БТА говорителят на дирекцията Таня Костадинова. Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно извършват обход на основни улици и булеварди в града.

Няма сигнали за щети и в района на Асеновград, съобщиха за БТА от общинската администрация.

Земетресението е усетено по високите етажи на жилищни и административни сгради в Пазарджишко, каза говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Няма подадени сигнали за нанесени щети от труса. Не са постъпили сигнали за нанесени щети на сгради или за пострадали хора.

Днешното земетресение се усети и в област Смолян. Информация за щети или разрушения от труса не са постъпвали в Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, посочи директорът Симеон Цървуланов.

Асеновградското земетресение е усетено във всички общини в област Хасково без Тополовград и Свиленград, съобщиха оперативните дежурни от областната администрация. Те са осъществили контакти с всички общини, като по места няма данни за щети или други проблеми, свързани с основния и вторичния трусове.

Потребители на социални медии от Хасково и Димитровград споделят, че люлеенето на земната кора е усетено много осезаемо не само на високите етажи, но и на ниските и дори в автомобили. Във форумите докладват за продължителност около 20 секунди.

В Кърджалийска област също няма данни за щети след труса, но жители на областта съобщиха за БТА, че на места ученици на целодневна форма на обучение са били изведени от учебните заведения.

Земетресението е усетено и на територията на област Габрово. Информация за щети или разрушения от труса не са постъпвали в Областната дирекция (ОД) на МВР в Габрово, информираха от пресцентъра. Раздвижването на земните пластове е усетено по високите етажи на жилищните и административни сгради. „Трусът се почувства в град Габрово в продължение на няколко секунди. На телефон 112 и на дежурната линия на Община Габрово няма подадени сигнали за засегнато имущество и пострадали хора в областта", информираха от МВР.

Няма подадени сигнали за щети, причинени от днешното земетресение на телефон 112 и на денонощния телефон на общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Сливен. Сигнали не са постъпили и в областната полиция, каза говорителят Първолета Мандинска. Земетресението е усетено по високите етажи на сградите в града.

Трусът е усетен и по високите етажи на сградите и в община Стара Загора, но няма получени сигнали за нанесени щети. В Ямболска област земетресението също е усетено, но няма подадени сигнали на тел. 112, съобщиха от Областната администрация и полицията. Няма данни за пострадали хора и материални щети в община Чирпан, съобщи кметът Ивайло Крачолов на официалната фейсбук страница на местната администрация. Трусът е усетен на високите етажи на сгради в общинския център.

На територията на София също няма данни за нанесени щети след земетресението, съобщи МВР.

Заместник-директорът на НИГГГ-БАН доц. Петя Трифонова предостави информация на БТА за предишни земетресения в район на Пловдив и Асеновград, които са с магнитуд по-голям от 4.

Земен трус с магнитуд 4,7 е регистриран на 21 февруари 2018 г. Земетресения в този район, които също са с магнитуд 4, са станали на 27 юли 2009 г., на 10 септември 2004 г. и на 5 април 2020 г.

В сеизмична зона често се случват и земетресения с магнитуд около 3, каза доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че най-силните земетресения в този район са от 1928 г., по-известни като Чирпанските земетресения.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Следващият път ако може по НС
2
10
 
3
 
! Отговори
Ще звънна на Козяк преди 10 месеца
Да им кажа да засилят малко настройките на ХААРПА и да ни пляснат с поне едно девет по Рихтер. Да позаравним малко терена и да поевтинеят имотите, че с тия цени посмъртно не може да си купи човек.
1
7
 
2
 
! Отговори
Да идва осмичката преди 10 месеца
И да ни орави дармадан. Да става всичко на вили и могили и да се пука имотния балонец.