МОСВ и днес: Няма данни за замърсяване в Черно море

Продължава ежедневния мониторинг на водата
22 юни 2023 15:45, Красимир Ангелов
28
МОСВ и днес: Няма данни за замърсяване в Черно море
Снимка: БГНЕС

Няма данни за наличие на замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), позовавайки се на данни от направените анализи от Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ и от сателитни наблюдения.  

МОСВ осигурява постоянно и пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна, се посочва в съобщението.

Регионалният център за контрол и превенция на заболяванията в Одеса към Министерство на здравеопазването на Украйна съобщава, че няма отклонения в пробите за питейната вода при извършения микробиологичен анализ. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда, осъществява ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели - пестициди и др. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели, посочват от министерството.

Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на зеления телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577, или 056/813 212, Басейнова дирекция „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион"– Варна и Изпълнителната агенция по околна среда, който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

От 15 юни на сайта на Министерството на туризма има специална секция, в която може да се следи актуалната информация за чистотата и температурата на морската вода по българските плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ППДБ изядоха лайната преди 10 месеца
от Каховка и по този начин предотвратиха опасността!
22
0
 
1
 
! Отговори
Щом казвате преди 10 месеца
След стотици хиляди тониве Амглийски и Американски обеднен уран изхвърлен по полетата в Укрия, няма опасност и от радиоактивно замърсяване. А няма опасност да ни натикат в конфликта като ни пишат желаещи в коалицията на желаещите. Въобще няма никаква опасност от нищо! Докато сме в НАТО нЕма се плащите!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре,идваме към морето. ние сме овцие
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Плажовете и хотелите по морето се държат от мутри ,нали не си мислите че някой ще излезе и ще каже истината ,ако наистина има замърсяване ?Трябва да си луд за да вярваш на нещо излезнало от Мутроландия -България ха ха
19
1
 
9
 
! Отговори
Здрасти преди 10 месеца
Водата която е отмила всичко по пътя си отпадъците, труповете на хора и животни е кристално чиста, може да се пие даже
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма няма то и за Чернобил така беша всеки сам за себе си да си вади изводите Ако искате се къпете
17
0
 
11
 
! Отговори
СЕЗОН 2023 преди 10 месеца
НЕ СТОЙ В СТАЯТАИЗЛЕЗ И СИ ВЗЕМИОТ МОРЕТО...ДАРОВЕ ОТ КАХОВКА...ИМА ВСИЧКО КАТО...ГАСТРОНОМ
16
1
 
7
 
! Отговори
няма ама има лайна! преди 10 месеца
кога ги изядохте?
15
2
 
9
 
! Отговори
пешо рендето преди 10 месеца
да фалира мафията. супер
14
13
 
1
 
! Отговори
Балчиклия преди 10 месеца
Всеки ден плувам в морето и водата е 6.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който е достатъчно умен да се къпе в морето да си бере гайлето. За един грип ви проглушиха ушите, а за къде, къде по опасни неща си трайкат.
12
7
 
4
 
! Отговори
ЛОШО! преди 10 месеца
А РУБЛАДЖИИТЕ ИСКАТ ДА ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ! ТУК СИ ЛИЧИ В ПОСТОВЕТЕ.
11
2
 
13
 
! Отговори
Kiro преди 10 месеца
Добре де, ако плъзнат заразите през сезона, какво правим? НИто имаме къде да ги лекуваме камарите с туристи, нито ще има с какво да се плащат компенсациите им. Не е ли по-добре да се обяви един нулев туристически сезон това лято?
10
2
 
9
 
! Отговори
Какви ти плажове !? преди 10 месеца
Писдосьi, гласоподаватели на ГРОБ, ДъБъ и ПъПъ, само след няколко месеца когато този бандидско-фашистки режим се стабилизира в страната ни с помощта на Брюксел и Вашингтон и започнат още от тази есен " да ви звънят" по вратите, за да ви събират запас, ще бъде "блян за вас" ако се измъкнете от *** НИ и забегнете в Русия за да спасявате живота си . . .ако братушките въобще ви приемат да преминете границата им !
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тройно набучените срещу уханска сополивост, могат да се къпят и в този бъркоч.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
вече си отмених резервацията май отпуската ще си прекарам на село
7
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Значи БГ държавна институция, парламент или каквото и да е било каже НЯМА.Гледайте небето, ще вали..........
6
1
 
8
 
! Отговори
Слава преди 10 месеца
Споко сега се включваме във войната и офицялно могат и да го минират това черноморие.Закакво ви е.Слава Кокраина.
5
0
 
10
 
! Отговори
Радио Ереван преди 10 месеца
Могат ли да се ядат ябълките от Чернобил?Могат, но огризките трябва да се заравят в земята, по-надълбоко.
4
3
 
18
 
! Отговори
Бумерангът се връща преди 10 месеца
Нека тъпите и алчни наши хотелиери приютили украинци и този път"да лапнат" дървото !Заслужават си го тези рогачи, които са записвали всеки украинец в "по три хотела" за нощувки и изхранване, за да източват максимално средства от държавния бюджет . . .