Храните поскъпват значително докато достигнат до потребителя

Това показва нова проверка
6 юли 2023 13:00, Росен Стойчев
20
Храните поскъпват значително докато достигнат до потребителя
Снимка: БГНЕС

Започват проверки за формирането на крайната цена на храните в магазините.

Още по темата
Това обяви земеделският министър Кирил Вътев пред Нова. От министерството ще следят има ли необосновано поскъпване - от производителя до потребителя. А причината – високите крайни цени, на които се предлагат основните продукти на щанда. Колко пъти поскъпват храните, които най-често купуваме?

В първите дни на лятото с потребителя Галина Генова преглеждаме цените на основните хранителни продукти, които купува. След седмичния пазар финалната сметка се оказва по-висока от миналия юли. Галина пресмята, че от производителя до щанда храните поскъпват в пъти. Затова и смята, че част от надценките на търговците са спекулативни. „Винаги търговецът печели за сметка на производителя. Клиентът е потърпевш, но и производителят е потърпевш – защото ние можем да се ограничим да потребяваме. Но производителят няма къде да си пласира продукцията, освен в магазина”, допълни тя.

При някои продукти ръстът от пазара на едро до щанда на дребно е значителен, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата. Справка в системата на икономическото министерство за обявяване на цените на храните показва, че средно в страната кг сирене на едро се продава за 11.26 лв., а на щанда – с повече от 5 лв. отгоре – средно за: 16.55 лв. От тържищата до магазина – едно яйце пък поскъпва с близо 60 % - от 32 на 50 ст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: гражданипазарпродукти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Чекай ме под липата преди 9 месеца
Аз затуй спрех да ръбам саламе, от утре спирам и леб да набивам....та белким умра здрав и богат...да имам кинти за мацки на оня свят.
13
2
 
1
 
! Отговори
ИТ преди 9 месеца
На 44 години съм, от 2 вече няма нужда да работя, само баламите бачкат и се притесняват от цените по магазините!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Спекулантите от ГЕРБ и ДПС държат около 95 % отборите на едро.
11
1
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Днес отново в Кауфланд цените на горе. Печени 10 кюфтета с 3 земелчета и сосец от 4.99 преди две седмици 7.89. Днес 11.99. Има ли кой да спре спекулата ?Цената на енергоносителите спадна драстично. Инфлацията се успокои , а цените не.Как става така че у нас пазарната икономика не работи ? Вдигат заплати и пенсии и цените веднага на горе , сакъм да не забогатеем.Порочен кръг.Няма излизане.Помощ. Помогнете.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Промяната на радеф е факт
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Та нали затова манипулираха пазара, за да е скъпо и с айти технологиите да се продава директно производител - потребител и всички т.н. "прекупвачи" да отпаднат, финансов "геноцид" , всяка цивилизация се определя от пазиарите й, ние на практика ще бъдем лишени от такива, само големите масони ще държат всичко , технофеудализъм
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не думай! А ние си мислим, че прекупвачите ги препродават до сега на загуба!
7
2
 
12
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Решението е фирмени магазини в града на завода, фирмен магазин. От там да могат всички да пазаруват, вкл. и по интернет. И така цялото нещо отива по дяволите. Оскъпяването 3-4 пъти до щанда ще бъде елиминирано. КОйто иска, го е направил. Който не иска, а иска само на едро да продавана изгодна САМО за него цена - не го прави. Толкова по въпроса.
6
0
 
1
 
! Отговори
ДемокраДция,баце! преди 9 месеца
И бананите не са евтини,нал' тъй?!?
5
1
 
11
 
! Отговори
ааууу,виж ти преди 9 месеца
А да сте чували СЛУЧАЙНО за таван на печалбата!?В нар.събрание са 240 тунеядеца,дето се спотайват като мишки в трици!И нито един от тях не го е предложил!?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
3
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер милионер преди 9 месеца
верно ли бе ? и тва сигурно е от вчера .
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подробности, важното е, че Еленски е тук и ще му дадем всичко, което пожелание. Българите не са важни.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е че покрихме разноските по посещението на Зеленчука!