Ефектите от Бюджет 2023

Анализ на Красен Станчев и Румен Гълъбинов
28 юли 2023 22:08, Росен Стойчев
10
Ефектите от Бюджет 2023
Снимка: БГНЕС

С увеличаването на лихвените проценти и изтичането на гратисния период за банките за прилагане на ограниченията на БНБ, както и с очакваното вдигане на лихвите в еврозоната, ще се забави растежът. В България тези процеси идват с 3-4 месеца закъснение, така че е възможно прогнозата за икономически ръст на БНБ да се сбъдне.

Още по темата
Това каза икономистът доц. Красен Станчев за Нова Нюз.

По думите му бързането е било заради ДДС акцизите. ''Това не се прави от днес за утре. Така или няма да се изпълнят договори или ще се мине в сивата икономика. От 2015 г. се предприемат мерки за ограничаване на правата върху това, което си спестил в частен фонд. Където има помощи, не бива да отиват за всички, а по предназначение. 3% от населението са без документи за самоличност", коментира той.

Икономистът Румен Гълъбинов от своя страна сподели, че най-високият праг по рефинансирането отива на 4,5%. "Инфлацията продължава да е по-висока от лихвения процент - 6%, като амбицията е да падне до под 3 накрая на годината. За членство в еврозоната трябва да свалим инфлацията у нас. Охлаждането на икономиката ще повлияе като предрецесионно състояние. Рецесията ще е по-голям риск в следващия бюджет. Дефицитът от 3% ще бъде спазен за тази година, надявам се и за следващата. Той е на начислена, не на касова основа", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: бюджетексперти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Голям срам преди 8 месеца
Представители на НАрочно създадени доказано престъпни групировки събрани в парламента като "депутати"". Експерти да проверят бюджета за источване ,прахосване на милиарди по отработени схеми вкл за Електронни управления,иновациики,стар ъпчета,зелениквви проектчета,обучения..Продължава ограбването на милиарди чрез високи цени на горивата..
7
1
 
3
 
! Отговори
мама преди 8 месеца
Рибай *** не се интересува кой го управлява. И кирилицата да отменят и дори цялата конституция и името на държавата да отменят, за рибайчото е важно ядьеньето и пийеньето. И това ще бъде последното "свободно избрано" правителство, защото така ще барнат конституцията, че няма да има смисъл от избори. Айде на рибай стьека и jivee mise
6
1
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Ефектът ще е повече пари за крадците и " хубавците " . За най-бедните , безработните и хората с нулеви доходи кратък живот и сигурна мъчителна смърт .
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
загубилите дамавете си при пожарите за бъдат обявени за украинци и да им се осигури жилище и средства за препитание- от народното събрание - нали ужким е българско
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ей българино - не ти ли стига 12 години банкянското алчно ла-йно ами си обеси цяла торба с нови на вратът
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ефектите скоро ще се превърнат в афекти.
2
2
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 месеца
Бай гаHчy ще прави като вятъра пак!!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дефектите!