Болницата във Враца остава без детско отделение?

Петима лекари са подали предизвести за напускане
5 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
28
Болницата във Враца остава без детско отделение?
Снимка БГНЕС, архив

Без детско отделение има опасност да остане МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, след като и петимата лекари са подали предизвестие за напускане, изтичащо на 15 август. Това става ясно от среща между изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова с областния управител Надя Донкинска, предаде БТА. Това е единственото лечебно заведение в областта, което има компетентността да лекува деца в по-тежки състояния.

По време на срещата е посочено, че причините, поради които педиатрите напускат, са ниското заплащане и натовареността им. „Основната заплата на лекар в отделението, който има 30 години стаж и всички възможни специализации в областта на педиатрията, е 1430 лева. На тази заплата ще се изсмее всяка касиерка в голяма търговска верига“, заяви д-р Бисер Тодоров, един от подалите оставка лекари. Той уточни, че проблемът е от години. Невзетите отпуски пък са общо 799 дни. Има лекари с по над 80 дни натрупан отпуск.

Според директорката д-р Кети Ценова решението на проблема трябва да е на национално ниво, тъй като в подобна ситуация не е само врачанската болница. „Решение би било увеличението на цената на клиничните пътеки“, посочи тя. По думите ѝ временно ситуацията може да се овладее и с командироване на лекари от други болници, дофинансиране на лечебното заведение по общински програми и наемането на педиатри в пенсионна възраст.

Още по темата

Според ръководителя на Спешния център във Враца д-р Лещарска затварянето на детското отделение ще доведе до сериозни проблеми и в тяхната работа, тъй като транспортирането на деца със сериозни състояния на по-дълги разстояния може да застраши живота им. „Транспортирането трябва да става само с реанимационен автомобил, а такива на територията на областта са само два – по един във Враца и Мездра“, добави д-р Лещарска.

Недоволство, заради липсата на представител на държавата, която държи 85% от акциите на болницата, изказа от името на кметовете Иван Аспарухов от Мездра. Според него една от основните причини за ситуацията е липсата на стратегия в здравеопазването на областно ниво. Аспарухов предлага отново да се повдигне въпроса за промяна на статута на болниците, които не би трябвало да са търговски дружества.

Областният управител пък посочи, че вече е разговаряла за проблема с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, който обещал дългосрочна програма. Припомняме, преди дни държавата си взе всички акции на МБАЛ-Ловеч, чието родилно беше затворено преди два месеца заедно с още няколко отделения. Така на практика МЗ се сдоби с фалирала и полуработеща болница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се ориентираме към платеното здравеопазване, че без него-никакво.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами слагате една нула отзад на заплатите и може да се върнат. Ако не искат две, три нули, докато се намерят.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълно безобразие, областен град да няма родилно и детско отделение!
22
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
До До дидо 16 В Щатите следването медицина е много скъпо. И не само медицина.. Дават се специални заеми ,и само за година ,две заема е изплатен и живееш като лекар в САЩ.За да вземеш , трябва да дадеш.
21
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
До Анонимен 8 Идеята ти е добра. САЩ ще ни изтеглят като локомотив от социалистическата действителност.Но дали ще ни искат ?Твърде много са русофилите у нас и надигат застрашително глава.Путин им харесва. Прав бил за войната , за убитите половин милион руснаци и украинци , няма нищо.Болни хора.
20
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Северозападът е западащ регион без щанс за подобрение в близкото бъдеще.За по-младите изходът е беганье,за останалите-това е положението.
19
1
 
3
 
! Отговори
робензон преди 9 месеца
Пълна фантастика е болница в малък град. Още повече с качествени специалисти. Магистрала и към големия град при нужда, където лекарите са рутинирани и мотивирани. Спешно отделение с бърза реакция е предостатъчно.
18
5
 
8
 
! Отговори
Хикса преди 9 месеца
Самолети бе самолети хамерикански ни требват.Да ги платиме,пък шъ чакаме.Колко пъти по 34 години ни требва да си признаеме честно,че ни излъгаха проклетите западняци.
17
9
 
9
 
! Отговори
aaa преди 9 месеца
айде сега да ви лекуват антиваксърчетата и сервитьорките!никой интелигентен човек няма да остане в България да слугува на масата тъпири - русофили-антиваксъри-комунисти-тарикатчета... оставете си сами ищ е видите колко е яко да се строи социализъм, като няма кой да ви робува като през руското робство... щото общата характеристика на русофила-комунист е че за нищо не става, дори за бояджия
16
1
 
6
 
! Отговори
Безимен. преди 9 месеца
До Анонимендо14. Искам политиците да се издържат само от членовете на своят партия! Не от гласувалите не от субсидиите.Нали са хем умни хем богати за какво са им парите?Нещо много сбъркано има във таз демокрация .Какъвто ни беше социализма такъв ни е и капитализма все *** отгоре плуват.Докторите поне лекуват учителите учат а политиците ?? Каква работа вършат?
15
0
 
13
 
! Отговори
До дидо преди 9 месеца
Не си прав братле.И тяхната работа е тежка - само, че психически.И трябва да са високоплатени лекарите - по цял свят е така.То да завършиш медицина е трудно, не е като да завършиш икономика да кажем.Иначе в Америка да кажем - един лекар взима поне 6-7 пъти повече от един сервитьор.Нищо против сервитьорите - и аз съм бил такъв, но едното е висококвалифициран труд, а другото не.Иначе за призванието си прав, но трябват и пари.
14
9
 
9
 
! Отговори
радевщина в действие преди 9 месеца
За какво дондуркаме доказали се рашиски слуги като Фигуранта, трътлестата му заместничка и антуража им от нищоправеши чиновници , чиято годишна издръжка е колкото на Враца и областта и ??? Толкова ли сме богати и послушни роби на руските имперски интереси ???Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2023/08/05/i-bivshiiat-ministyr-na-turizma-veche-raboti-za-rumen-radev.578682
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 6.По малко пари за разни партий и политици и повече за докторите и учителите.Не съм съглссен с това което казваш.Сега на партиите се дават стотинки от бюджета.Субсидията стана от 12 лв на 8 лв на глас .В резултат на това партиите започнаха да вземат дарения което си е един вид легална корупция .Субсидията трябва да се увеличи.Искаш политиците да не са корумпирани а да им даваш насреща малко пари.Така не става!!!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ДидоТи защо не станеш лекар с призвание и да отидеш във Враца да ни покажеш как стават нещата не за пари?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честита Промяна!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И бабите скачаха и скачаха. За по-хубаво.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Близо до 50 съм, досега бях малко родолюбец. Май е време да си бия шута и повече никакви Българии.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тъй ще е. И по- ще става. А беше: Който не скача, е червен.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подавам молба за напускане от ЕС. Искам да станем щат на САЩ.
6
25
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 9 месеца
Да си лекар е презвание там нетрябва да се ходи за пари. Като изкат пари да вършат тешка работа примерно да ги опана да са сервитьори по 12 часа на ден.