Ден на траур в Царево, жертвите на потопа са две, трима се издирват

Ще отслужи молебен за здраве и спасение
73
Ден на траур в Царево, жертвите на потопа са две, трима се издирват
Снимка: БГНЕС

Ден на траур в памет на жертвите от наводненията е обявен в Царево за днес.

До момента са потвърдени две жертви. Има информация и за още трима души в неизвестност, предаде БНР.
От община Бургас обявиха, че празничният концерт по случай Денят на Съединението на България се отменя. В морския град българското духовенство ще отслужи молебен за здраве и спасение.

Община Приморско отмени сценичните прояви по повод Деня на Съединението на България заради бедственото положение в съседната община Царево, съобщиха от пресцентъра на общината. Планираната за утрешния празник сценична програма се отлага за честванията на 22-ри септември.

Още по темата

6-и септември ще бъде почетен в Приморско само с церемония по поднасяне на венци на паметника на Васил Левски.

От РЗИ - Бургас обявиха, че се преустановява къпането в морето за следващите 48 часа заради замърсявания, а питейната вода от водопроводната мрежане трябва да се използва за пиене и готвене, а само за битови цели.
Всички пътища на Община Приморско са проходими и отводнени.

Междувременно е възстановен токът в странджанското село Бродилово, а Ахтопол, Синеморец, Резово, както и къмпингите "Арапя" и "Нестинарка" остават без ток, в резултат на бедствието днес. На място са изпратени екипи на електроразпределителното дружество, но засегнатите от наводнението трафопостове към момента са недостъпни.

Министерството на труда и социалната политика пусна на сайта си електронна платформа за изпращане на сигнали за бедстващи хора след наводненията в община Царево.

Експерти на ведомството вече са на място, за да извършат огледи на пораженията и подготовката на помощи за пострадалите, обяви след заседанието на кризисния щаб премиерът Николай Денков.

"Едната е в свързана с нарушаване на сградите там, където живеят хората. Помощта е до 1512 лв. еднократно и  отделно има друга помощ, която е свързана с електрически и други уреди, покъщнина, която е повредена. Там е допълнителна помощ до 2500 лв. По този начин бяха подпомогнати хора от Северозападна България покрай дъждовете, които бяха по-рано през годината", каза той.

Екипите на социалното министерство ще съдействат на пострадалите хора да подадат заявления за кандидатстване за помощите след оттичането на водата, каза още премиерът. Той очаква пострадалите да получат средствата до 1-2 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: наводнениеЦаревотраур
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По оня край са ставали страшни и крупни държавни престъпления в продължение на повече от 15 години.Става дума за имоти във милиарди евро.Намесени са местни политици там.Нито дума не се е изписало за престъпленията им.Работили са в продължение на години в интерес на чужда държава,ощитявайки нашата България.Още колко да чакаме?
64
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 7 месеца
"В Странджа дърводобивът не е спрял от години ..." - Не само , че не е спрял , аме се увеличава ежегодно ! Заплатата на директора на Южното горско предприятие от 7 к. таз година била станала на 15 к. , а запознати говорят , че вече била 25 к. ! Тез пари трябва да дойдат от някъде !
63
0
 
3
 
! Отговори
афи преди 7 месеца
Киро и баща-собственици на къмпинг ,,Корал'.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кметът Лапчев (ГЕРБ) е затрупал всички дерета и ги е вкарал в УПИ. Веднага прокуратурата да се самосезира и всички виновници на съд! Писна ми да гледам в какво бла то превръщат държавата ни!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хората се издавиха, а престъпника от Банкя набива пържоли в Зайчарника и разтяга локуми на мисирките.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Колю Фичето мостовете на по 300 години и не мърда. А на Боко Тиквата един дъжд го отнесе. И асфалта му също.
59
0
 
5
 
! Отговори
L. преди 7 месеца
Друга телеграма свише относно поголовното изсичане на Странджа планина трябва ли ни?
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дълго ще берем плодовете на гребарастката алчност и некадърност. Това е само началото.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2003-а беше последната година, в която мутромориео все още се траеше.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гербавите кметове изсякоха горите и задръстиха реките. Овчедушният електорат може да ги търпи гербавите мафиоти, но природата не.
55
0
 
4
 
! Отговори
НДП преди 7 месеца
Ей, банковата касиерка, млъквай, че...Като ти платя 2 винкела по проядената тиква, ще идеш при потъналите каравани
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време край Лозенец имаше малък къмпинг, насред гора. Къмпинга се казваше Оазис и през него минаваше рекичка. Преди, има няма 10 години, незнайно кой позволи да се изсече гората и да се вкара в тръба реката. Върху дерето вдигнаха висок комплекс по името на къмпинга - Оазис, като бетонните му стени изцяло препречват склона за да може максимално да се усвои целия залив. Днес това нещо е под вода. Не разбирам само, защо има учудени.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не, бе сечете още дърва, стройте още хотели. Тия дето са нацвъкани един върху друг са малко. Има още пиян англичани.
52
2
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 месеца
Резонно собствениците на плаващите каравани и коли трябва да платят изваждането им от морето.Паркирали са на незаконен къмпинг и не е редно останалите данъкоплатци да плащат сметката.Само така тая простащина ще спре повсеместно.Държавата по незнайни причини ги е оставила да си бивакуват на територии извън законните къмпинги.Интересно каква полза има от тях туристическия бранш.
51
2
 
6
 
! Отговори
<><> преди 7 месеца
Няма нищо плашещо ! Ние сме в НАТО и ЕС ! Помагат ни както винаги !
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия нови хотелчета на Тиквата и Делянчо ли са ?
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Странджа дърводобивът не е спрял от години. Има оголени участъци навътре в планината, да не се вижда много-много. В почивни дни камионите с дърва са един след друг. И така е поне от 15-20 години.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Петнадесет години герберастите и дръндарския пандизчия изсичаха горите и строиха десет етажни къщички за птици с по три асансьора. И това е резултата.
47
3
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
Трябва да се строят още хотели ....изсичане на всяко дърво ....заливане на бетон навседе и проблема ке се оправи ! Точно в такива ситуации едни БТР-и щяха да вършат много по добра работа от джипки и пикапи ....но Зеленски ги поиска безусловно ....между другото той има ли нужда от нещо ? Защо ни занимавате с тия наводнения ?
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е че са умрели за свободата на България. Честито късо Съединение.