Трябва ли промяна на ДДС за заведенията?

Емил Коларов настоява за настоящия модел
12 сеп 2023 18:08, Росен Стойчев
32
Трябва ли промяна на ДДС за заведенията?
Снимка: БГНЕС

„Минималният осигурителен праг за работещите в заведенията е 800 лв. Ние плащаме по-високи минимални работни заплати”. Това заяви Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България в, по повод ниската ДДС ставка за ресторантьорите от 9% и намерението на държавата да върне тази ставка на 20%.

Като позитив от тази ниска ставка – 9% ДДС, той каза, че целия бранш работят на минимална работна заплата от 800 лв.

Още по темата


Финансистът Емил Хърсев предложи ДДС за чужденци да е нула процента, а за българите да е 20%.

„Цените по заведенията са се увеличили, но не с темпа на инфлацията и на разходите – заплати, осигуровки, доставни цени”, заяви Коларов. Той акцентира, че е важно какви пари влизат в националния бюджет от даден бранш, а не конкретен данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: решениезаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
тоя преди 7 месеца
крив дядка Хърсев отдавна трябваше да е в затвора заради измамната му дейност
29
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
да се върне ддс на 20 процента на витошка две чаши вода наречена чаи10 лева а номерът с 3 пържоли хаиде фалираите че ми писна
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 7 месеца
800 лв била висока минимална заплата и затова търсите от трети страни да ви работят за тези ВИСОКИ ПАРИ
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
20%
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Финансистът Емил Хърсев е мyшмуpок!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като започваш бизнес независимо какъв би трябвало да си готов да се справяш сам. Държавата ти осигурява законовата рамка в която да се развиваш. Ако те ощетява или пречи има съд. Ние отваряме бизнес единствено с мисълта да позваме субсидийки, облаги... Защо не каже за децата, които им работят по заведенията без договори и почти без пари за едно ядене и квартира? Фискалните им устройства, свързани с НАП не работят и други мушангии. Иначе искаме да ни дават още и още...
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
????Финансистът Емил Хърсев предложи ДДС за чужденци да е нула процента, а за българите да е 20%???? Вчера влязох в едно финансово заведение. Седнах на масата и финансово започнах да обяснявам на келнерката на един от тия мои чужди езици, да ми даде нещо за пиене! Тя се обърна към мен и каза на трудно говорим Български: Без Дy-пe-то Да си Стискaм няма как да се пие без ДДС в това наше заведение!?
23
0
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 7 месеца
Точно така е в САЩ, тук обаче ако си сметнеш данъците в някои държави от ЕС достигат 70% ако включиш вътре и ДДС-то и какъв им е резултата, ами никакъв някакви *** подчинени на коропрации бабеси управляват!
22
0
 
11
 
! Отговори
Всъщност финансистът преди 7 месеца
Хърсев, вместо да се чуди как да премахне ДДС за чужденци, би трябвало да обясни следното: По дефиниция ДДС е инструмент, който позволява на Държавата да контролира междуфирмените разплащания. Следователно крайният клиент, като физическо лице не би трябвало да носи тази тежест, тъй като той не е част от този механизъм.Та защо Държавата не възстановява ДДС на физически лица (българи)?На края на всяка година би следвало Държавата да дава възможност да се възстановява тази надплатена сума.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според мен 30% ДДС на заведения, освен столове и детски кухни, който има пари за ресторант е добре дошъл да дари пари за 80-те процента работещи бедни!
20
0
 
7
 
! Отговори
дейва преди 7 месеца
и кръчмарити му
19
0
 
13
 
! Отговори
надценки по 300-400% преди 7 месеца
Заведения: надценки 300-400%, ддс 9%? Комар, покер, хазарт: надценки=?.. ддс 9%Хляб, книги, лекарства надценки 10-20%.. ддс 20%къде е логиката?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
стига с това искам от държавата, да работят и да ги проверяват както останалите. това е една черна дупкаа, където всичко потъва, пък накрая нямат и пари да си измият косата за пред телевизията
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам на тези Емиловци кой им е дал дипломи, но е хубаво, че има свобода на словото и че всеки некомпетентен човек може да получи форум да покаже как си няма и идея за какво говори. Ресторантите трябва да имат същото ДДС като всички останали. Няма причина този бизнес да се ползва с привилегии. Ако искат клиенти, да си ги спечелят. И българи, и чужденци. Стига с тия помощи на гърба на хората, на които ресторантьорите иначе се подиграват.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Осигурявали на 800лв и затова трябвало да имат 9% ддс? Ами нека си осигуряват на 740,колкото е минималната и да имат 20% ддс! То голямата разлика, разбираш ли! Осигурявай на 1200-1300 и тогава искай 9%!
15
3
 
11
 
! Отговори
Знаем соца този трик преди 7 месеца
Финансистът Емил Хърсев предложи ДДС за чужденци да е нула процента, а за българите да е 20%. Значи този е фашист разделя по расови признаци - чужденец или българин (будала, глуупак, нескопосник, путтка мн. др.) за по 20% ДДС! А защо не за българите по 50% ДДС? Такива трябва да висят дълго време и на високо! В соца ги имаше такива кърлежи само за чужденци! И българите го бутнаха този строй! Кога с този строй? Може би ще е с кръв, ама какво от това, ако стане! Възраждане!
14
0
 
4
 
! Отговори
Защо? преди 7 месеца
ДА Разбира се!
13
1
 
3
 
! Отговори
незнайко преди 7 месеца
Като е ДДС20%,ЩЕ СТАНЕ ЛИ ЗАПЛАТАТА2000лв.
12
0
 
10
 
! Отговори
Знаем соца този трик преди 7 месеца
Финансистът Емил Хърсев предложи ДДС за чужденци да е нула процента, а за българите да е 20%. Значи този е фашист разделя по расови признаци - чужденец или българин (будала, ***, нескопосник, путтка мн. др.) за по 20% ДДС! А защо не за българите по 50% ДДС? Такива трябва да висят дълго време и на високо! В соца ги имаше такива кърлежи само за чужденци! И българите го бутнаха този строй! Кога с този строй? Може би ще е с кръв, ама какво от това, ако стане! Възраждане!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДДС трябва да отпадне ... Това е ГНУУУУУУУУСЕН, ОБИРДЖИЙЙЙЙЙЙЙСКИ и зъл данък...