Нямало опасност България да остане без ток

Няма да внасяме, увери зам.-министър
3 окт 2023 10:56, Росен Стойчев
74
Нямало опасност България да остане без ток
Снимка: БГНЕС

Няма опасност България да остане без ток и да се налага да внасяме на по-високи цени. Това увери в студиото на Нова зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Той коментира и протестите на енергетици и миньори. Според него част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис.

Още по темата

„Недопустимо е да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да  ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни зам.-енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: енергиявладимир ненов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 23. Няма пазарен принцип. И то не само у нас. Всичко е фалш.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Се си мисла, че е по-добре да имаш нещо, което произвежда в наличност даже и да не е "конкурентноспособно" вместо да се чудиш отъкде ли може да намериш подобна стока и да си бъркаш в носа и да се ослушваш. Междувпрочем апропо рийш как е вече са отървахме от "руската завсимост" и останахме голи кат пищови нали ?
23
1
 
7
 
! Отговори
Тоя все едно преди 7 месеца
Да каже през Пандемията: Няма опасност България да остане без население!! Това даже не е проблема!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И къде е пазарния принцип при положение, че заради спорни климатични модели се вземат политически решения за намаляване на CO2 емисиите в Европа и съответно се слагат измислени квоти и такси от по 100 евро на тон за СО2 емисии? И после се обяснява, че тока от въглища бил непродаваем, защото пазара така диктувал. Реалната себестойност на тока от въглища все още е една от най-ниските, но когато си тръгнал да спасяваш света от климатичен "апокалипсис" може да направиш и 300 евро квоти.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо не разбрах от това не били компютри а компоти. Да вземете да говорите на човшеки език ли какво ли ...
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Закривай тази отживелица! Унищожават се хиляди декари плодородна земя. Рекултивацията е голяма заблуда, нищя не расте върху нея.
19
0
 
24
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 месеца
Поредната платена Калинка, която плямпа глупости. А след години като вземеме да внасяме ток, той вече няма да е тука, и ще си харчи кървавите пари.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо в Германия има 14 въглищни централи, някой може ли да обясни?
17
0
 
12
 
! Отговори
Тея за и диоти ли преди 7 месеца
Ни взимат!!! Проблема даже те е това за което говори!!!
16
0
 
19
 
! Отговори
До 15 преди 7 месеца
Не може! Все едно да си изсечеш овощните дървета през зимата щото не ти трябват, а да очакваш плодове от тях през лятото!
15
1
 
16
 
! Отговори
Любопитен преди 7 месеца
Ако може някой работещ в ТЕЦ да обясни наистина ли е възможно ТЕЦ-а така просто да си се пуска, когато има нужда и после да се спира... да работи от време на време? Що ми се струва, че няма как да стане тая работа, но все пак?
14
1
 
21
 
! Отговори
Това все едно преди 7 месеца
Да си подариш жилището без пари и да живееш под наем в чуждо жилище за СКЪП наем! Требва са си д еебил за да го направиш!
13
1
 
24
 
! Отговори
Проблема преди 7 месеца
Не е че ще останем без ток, жито и газ бееее! Но като не хроизвеждаме свои и фалираме секторите, ще сме напълно ЗАВИСИМИ от други! И ще купуваме ПО СКЪПО!!! Много по скъпо!
12
0
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 месеца
САЩ, Китай, Индия, Русия и още 150 страни не заплащат въглеродни квоти. Германия отваря отново въглищтните си централи защото изпитва остра нужда от ел. енергия. А нашите евроатлантически *** съсипват и малкото което работи на печалба, но за сметка на това съдират по три кожи от хората за да дават данък Грета Тубверг на оялите се брюк-селски о лигофрени.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То това е ясно, ама колко ще плащаме, киртак
10
3
 
20
 
! Отговори
До 7 преди 7 месеца
Изнасяш защото произвеждаш. Микса на ТЕЦ - овете през зимата достига 40 %. Ако гфи няма няма какво да изнасяш и ще се наложи да внасяш май. И стига сте слагали под един знаменател хората които искат България да има ток и така наречените от ва "Копейкаджии"
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека да спрат тецовете, тогава ще внасяш, ако има откъде.
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почнат ли оправданията, белята е сигурна. Да се очаква режим на тока или скъп евроатлантически. После стачкуващите били криви...не, криво е "бществото" че още не е изритало тез некадърници.
7
29
 
6
 
! Отговори
рублофилска стачка преди 7 месеца
Въглищата са отживелица! Копейкаджиите реват срещу яката сглобка! Половината ток го изнасяме!?!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ще се пускат тези ТЕЦ и спират в определени моменти на нужда?! Ще седят диван чапраз 8 месеца и ще ги пускат за два- три или една седмица работят две не работят! Или ще работят само нощем?! Как ще стане това?!