България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти

Лихвите по ипотечни кредити паднаха и достигнаха до 2,1%
20 ное 2023 18:00, Анисия Иванова
146
България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. България стои изключително добре на европейската сцена и съм оптимист по отношение на пазара на имоти у нас. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това каза Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на агенция за имоти, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Не очакваме повишаване на лихвите. Ако има такова до края на 2024 година, доколкото на мен ми е известно, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%", категоричен бе гостът.

"Очакванията за лихвите бяха да имаме покачване на лихвите от порядъка на 3-4-5% миналата година, а те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат са от порядъка на 2,2-2,5-2,8%. Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното - лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори достигнаха до 2,1%".

"Пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е негово величество купувачът", заяви Йорданов. "Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат".

Какво означава да се сринат цените на недвижимите имоти? Това означава покупателната способност да намалее, да изпаднем в някаква криза, рецесия и хората да нямат толкова много финанси, да се въздържат да правят разходи и следствие на това цените на недвижимите имоти ще паднат, обясни събеседникът. "Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна".

"България към настоящия момент е най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби".

Това, което би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори в България е перфектната данъчна система, с която разполагаме, заяви Йордан Йорданов. Той каза още и, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив.

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите гостът коментира, че ако това се прави "то трябва да бъде съобразено с обстановката".

Как бизнесът може да стимулира решаването на демографския проблем в България? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Защо е нужна регулация на професията "брокер на недвижими имоти" в България?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Не само послъгва ами преди 5 месеца
До 105 Платена от . . . . яко лъже! Това са и причините да си купувам жилище в София или изобщо в България! Имам едно жилище между Франфурт и Дармщадт и едно копторче 1,5 стайно 52 кв.м с гаражно место на Мериан Платц във Франкфурт, 50 м от Цайл, дадено от 4 г. в наем! Ако някой познава Франкфурт знае за какви пари говорим! Нямам причини за недоволство
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти. . . . и ОПГ-та!!!!!
91
0
 
5
 
! Отговори
О, Боже... преди 5 месеца
Тук определено публикуват пълни абсурди по темата, които нямат връзка с действителността.
90
0
 
10
 
! Отговори
Петко Рашев преди 5 месеца
Драги ми, брокерасте, след като всичко е цветя и рози би ли ни обяснил защо за последния месец уволни толкова много твои служители?
89
0
 
9
 
! Отговори
Платена от преди 5 месеца
Строителната мафия статия! Манипулират пазара! Изкуствено надуват цените, за да изглеждат евтини реалните предложения. Каква инвестиция е за европейците закупуването на имот в най бедната държава в съюза?! Нито инфраструктура, нито здравеопазване, нито образование, застаряващо население, рехава икономика, навсякъде корупция и приспано правораздаване ! ??? Някой нещо послъгва.
88
4
 
4
 
! Отговори
Беновска Казва преди 5 месеца
И нелегалните мигранти го знаят това,но всички го минават транзит това заблатено място.Никой нормален човек не би си инвестирал парите във държава готова всеки момент да престане на Кремъл като неонодена бълка в първата нощ.Никой не би поел този риск.Само за една нощ,и някой ще си изгуби милионите в блатото.
87
0
 
11
 
! Отговори
Позната картинка преди 5 месеца
До Анонимен 99 В блока ни има един, който е обявил за продажба наследен апартамент. Жилището е хубаво, но се нуждае от основен ремонт. Наследникът обаче иска такава цена, на каквато се продават подобни апартаменти, ако са съвсем нови. Затова повече от една година не може да го продаде. Желаещи да купят има, но всеки от тях след огледа заявява, че ще трябва да вложи 30-40 хиляди лева за ремонт и иска отстъпка, но собственикът не отстъпва.
86
0
 
8
 
! Отговори
Драго преди 5 месеца
Поредният безсрамен лъжец ! Защо не е в затвора? Мошениците трябва да са там, а не по сайтовете на Инвестор и днес.
85
1
 
8
 
! Отговори
циник преди 5 месеца
Тези дупката дават, но за падане на цените не искат да признаят. Чисто и просто като комунист в банята.
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Краят иде, ще трябва да си търсите истинска работа. :)
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има много стари обяви които не се свалят .Адекватните оферти ще са тези на които се махне една нула от цента .Тогава цените ще дойдат на стандарта на хората
82
0
 
10
 
! Отговори
от юртата преди 5 месеца
няма адекватни оферти
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи според брокера е нормално , човек на 35-40 години да вземе ипотека за едни 20 години и като стане на 60 ,ако стане , ще е горд собственик , цал живот се гърчил да изплаща ....Ако целта на живота ви е да работите за 2 стаи и кухня , вие сте неговия човек.Тръгнал на българите имоти да продава , абе алооу , тука всеки има имот , че и за децата има , можем и 30 години да не купим .Съвета ми към брокера е да смени лекарствата , иначе се забавлявах със мнението му
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пример - купих си апартамент в Лондон преди 9 години, две спални, дневен тракт, две бани и две закрити паркоместа към него. Има фитнес в комплекса, детска площадка и гледка към парк. Платих 145 тогава, в момента струва 320. Преди 3 години за тристаен във Варна искаха 150 хил евро. И по 20 хил за паркомясто отделно. Гледката беше море, но вече е гърба на предната кооперация, защото явно някой е успял да подкупи за разрешително, пътя все още не е направен. Защото вече не се вижда море падна до 130
79
0
 
23
 
! Отговори
Патил преди 5 месеца
Trust me ,I am a real estate agent , казват британците . В нашата страна искат за едни голи стени , без врати , голи кабели , без подови настилки и бани , да платиш на цената на мебелиран и оборудван апартамент в западна държава . Толкова са нагли имотните агенции , че вземат комисионни и от двете страни , което противоречи на закона за договорите . Да не говорим за искането да сключиш договор само за да ти покажат една дупка в земята или още по-лошо - празен терен .
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха-ха-ха. Вица на деня.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ам не, не е най-добрата. Цените са надути тройно. Калпаво строителство, скапани райони, няма паркоместа, няма инфраструктура. Купуваш нова кооперация - наоколо разбити пътища, без тротоари, кал и локви
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мога да кажа защо един квадрат струва по малко от 500 евро , като разбия , труд , материали , проектиране , вертикална планировка и тн .Проблема е че той не може да каже защо искат по 1500 евро и нагоре за един квадрат
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уникална идея. Данък сгради и смет са към 40% нагоре за 1г. България върви към гръцкия сценарий.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахаха ***, нека да отиде да види в чужбина как ти предлагат имота и какво предлагат тук. Кой луд ще даде толкова пари за нищо Нали англичани купиха селски имоти и какво стана, като си отидат ги ошушкат и всичко отиде по дяволите. Хората се отказаха и със сигурност са разнесли в страната си как са ги обрали до шушка. Те българите се усетиха, какво остава за чужденците. Цените са безумни и това не е вложение, ти трябва да дадеш още много за да добие вид.