България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти

Лихвите по ипотечни кредити паднаха и достигнаха до 2,1%
20 ное 2023 18:00, Анисия Иванова
146
България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. България стои изключително добре на европейската сцена и съм оптимист по отношение на пазара на имоти у нас. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това каза Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на агенция за имоти, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Не очакваме повишаване на лихвите. Ако има такова до края на 2024 година, доколкото на мен ми е известно, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%", категоричен бе гостът.

"Очакванията за лихвите бяха да имаме покачване на лихвите от порядъка на 3-4-5% миналата година, а те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат са от порядъка на 2,2-2,5-2,8%. Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното - лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори достигнаха до 2,1%".

"Пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е негово величество купувачът", заяви Йорданов. "Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат".

Какво означава да се сринат цените на недвижимите имоти? Това означава покупателната способност да намалее, да изпаднем в някаква криза, рецесия и хората да нямат толкова много финанси, да се въздържат да правят разходи и следствие на това цените на недвижимите имоти ще паднат, обясни събеседникът. "Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна".

"България към настоящия момент е най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби".

Това, което би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори в България е перфектната данъчна система, с която разполагаме, заяви Йордан Йорданов. Той каза още и, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив.

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите гостът коментира, че ако това се прави "то трябва да бъде съобразено с обстановката".

Как бизнесът може да стимулира решаването на демографския проблем в България? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Защо е нужна регулация на професията "брокер на недвижими имоти" в България?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
15
 
! Отговори
О, божке преди 5 месеца
Да предположа? Тази статия иска да кандидатства като най-забавна за годината? Инвестирането тук се състоеше в едни нечисти пари, които отиваха за 10 апартамента и мутрата ги заключваше за да ги продаде след 2 години на двойни цени. Със задаващите се лихви, криза и повишение на данъците, тази игра няма да се играе. А за чужденец да инвестира тук, трябва много да подобряваме. Пейзажът им напомня на руските коптори и не познавам европеец, пожелал да инвестира, да не кажа, че и азиатец не познавам.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много дълги вицове разказва този човек.
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От всички коментари личи едно, тия без пари, завиждат на тия с някакви пари, в случая за имоти.
50
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос от Швейцария преди 5 месеца
Утре Путин като почне да ги рути блоковете с ракети и дронове,дали България ще е най-добрата за инвестиране в имоти?!
49
0
 
10
 
! Отговори
Аксиома преди 5 месеца
Като има балъци - ще има и тарикати.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди да станат брокери на имоти трябва да изкарат един курс за ЧСИ та . Така като падат имотите няма да останат без работа . А те са усвоили само половината от занаята ;)
47
0
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 5 месеца
Правят се, ама от продажбата им, не от покупката.
46
1
 
4
 
! Отговори
До до Johny преди 5 месеца
Ами номинално си на печалба, но реално си на загуба със 700 хляба на квадрат, плюс нотариалните такси, комисионната, разходите по поддръжка и данъците. Обаче така си прави сметката образованият човек. Плебса се изкарва, че е на печалба и се чуди, защо като е на печалба, пак е беден и трябва да работи още повече. Ааа да, той труда си не го брои за разход. На него така му идва отвътре - по робски.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е от рубриката 'всички се засмяха'.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама вярно нищо не разбирате от имотен пазар, не, че тука е точно пазар, но пак сте много зле. От имоти се правят луди пари, както навсякъде, дори и тука. Трябват и балъци обаче, а тука бол
43
0
 
4
 
! Отговори
Точен преди 5 месеца
Абе авторите на статията - вие добре ли сте? Затова ли сме най-бедните в Европа, че инвестират и извънземните в Българско?
42
1
 
13
 
! Отговори
До Johny преди 5 месеца
И аз така. Само че, когато си го купих за 250$, с тях можех да си купя 2500 хляба, а сега със 250$ мога да си купя 250 хляба. А пък ако го продам на 1800, с тях ще мога да си купя 1800 хляба... И ся не знам, на печалба ли съм в действителност, или само съм си пропилял парите, които съм можел да инвестирам в нещо много по-печелившо. Я ти ми кажи!
41
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами инвестирай в имоти тогава бе тарикат, що си станал брокер!? Залагай фирмата, ипотикирай панелката от баща си и нивите от баба си и купувай още, докато е време! Страшна инвестиция вика, ама предпочитал да взема посредническа комисионна, вместо сам да я направи.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Купувачите не са неизчерпаем ресурс, парите също . Икономиката е циклична , неможе само в една посока да върви пазара . Досега папаха брокери и строители ,после ще папат ЧСИ няколко години и после пак балон и така
39
4
 
11
 
! Отговори
QWERT преди 5 месеца
Прав е човека, но има една малка подробност. Имота в който си инвестирал Винаги може да бъде откраднат от мафията. А друга важна подробност е, че може да бъдеш пребит или убит докато стигнеш до инвестицията. Иначе е най-добрата инвестиция в ЕС. Спор няма.
38
2
 
6
 
! Отговори
До юртата преди 5 месеца
Ванчето продава!
37
19
 
5
 
! Отговори
Хазяинът преди 5 месеца
Знаем, знаем... Още отпреди 10-ти. Вие чакайте имотният балон да се спука, балъци. Цените на имотите и наемите ВИНАГИ са свързани едновременно с минималната и средната работна заплата. Обща икономическа теория.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Големите лъжци искат да набутат колкото се може повече хора. Като банките врътнат кранчето на кредите, ще видят тези едни имоти.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в софия пак вдигнаха с 25% наемите..На мен се опитаха и напуснах незабавно. Сложих си антена на покрива на къщата на село и имам отличен Интернет. Тишина, чиста природа и никаква простотия. Откъм лошата страна има кал по улиците, точно както в София.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютни глупости.