България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти

Лихвите по ипотечни кредити паднаха и достигнаха до 2,1%
20 ное 2023 18:00, Анисия Иванова
146
България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. България стои изключително добре на европейската сцена и съм оптимист по отношение на пазара на имоти у нас. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това каза Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на агенция за имоти, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Не очакваме повишаване на лихвите. Ако има такова до края на 2024 година, доколкото на мен ми е известно, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%", категоричен бе гостът.

"Очакванията за лихвите бяха да имаме покачване на лихвите от порядъка на 3-4-5% миналата година, а те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат са от порядъка на 2,2-2,5-2,8%. Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното - лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори достигнаха до 2,1%".

"Пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е негово величество купувачът", заяви Йорданов. "Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат".

Какво означава да се сринат цените на недвижимите имоти? Това означава покупателната способност да намалее, да изпаднем в някаква криза, рецесия и хората да нямат толкова много финанси, да се въздържат да правят разходи и следствие на това цените на недвижимите имоти ще паднат, обясни събеседникът. "Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна".

"България към настоящия момент е най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби".

Това, което би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори в България е перфектната данъчна система, с която разполагаме, заяви Йордан Йорданов. Той каза още и, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив.

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите гостът коментира, че ако това се прави "то трябва да бъде съобразено с обстановката".

Как бизнесът може да стимулира решаването на демографския проблем в България? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Защо е нужна регулация на професията "брокер на недвижими имоти" в България?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много лесен въпрос имам .Като какъв точно този човек казва какви ще са банковите лихви и дали са изгодни ?
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вземам го този с мен като подписвам ипотеката и го правя съдлъжник на всичко което е над 2,1 % лихва , когато и да вдигнат лихвата .Ако подпише значи не лъже , иначе съм пас .Съвсем за балами ни взеха .
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Понеже съм юрист , този го развинтих заедно с целия им офис , когато ми предложиха да подпиша заоглед .Естествено нищо не подписах и пак си направих огледите , но ги направих диви по закон . Така че да не се прави на голя екперт .
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви чужди инвеститори бълнува този човек .Англичаните отдавна избягаха , руснаците панически разпродаваха апартаментите си цяло лято и пак нямаше купувачи .Наистина трябва да отиде на психеатър .В цял свят има огромен спад на цените , но тук при нас само нагоре , айде бе .....Такива като този трябва да им се търси отговорност за подвеждане на хората и маниполиране на пазара
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уникална идея. Да си набие човек парите за имот в една мафиотска и корумпирана държава без бъдеще. За новото строителство не искам и да коментирам. Какви имоти. Всичко е спекулация. Да видим следващите 3-4 години кой ще плати цената на всичко. Нали знаете, че накрая някой винаги плаща.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
200 000 лева кредит, лихва 2,1% =4200лева лихва .Сега посочения от него пример 200 000лева , лихва 3,5 % =7000лева лихва . Значи според него ако лихвата се увеличи от 4200 лева на 7000 лева , нямало проблем това било само 1 % , тъй де , нали няма той да ги връща , а само комисион ще взема . Само разликата в лихвите е 2800 на година , за 20 години 56 бондака ! Това е само лихва , главницата не я слагам
67
0
 
0
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 5 месеца
глупости........
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо са толкова високи цените....ами те толкова вървят ! Значи аз на отговор- те толкова вървят не участвам ! Имота струва толкова колкото някой плати за него , а не колкото пише на обявата .В Испания не вярваха , че цените могат да паднат 4-5 пъти , но през 2012 видяхме апартаменти продавани за 70 к евро , да се продават за 14 к евро , така , че спокойно , няма закъде да бързаме
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече паднаха цените на много места.Спадовете са над 50 % .Вие си пишете каквото искате
64
0
 
13
 
! Отговори
Франк преди 5 месеца
Тоя брокер-шеф какво точно е завършил, икономика нещо? Ако може да ни се закълне и да гарантира с живота си, че през следващите 10 години лихвите ще са 2,2% го признавам!
63
0
 
12
 
! Отговори
Бобо преди 5 месеца
Тази "инвестиция" в имот, с която излизаш на 0 след 40 години е за лу.мп.ен.и скарани с елементарната математика или за гангстери с черни левчета, преди смяната с евро.
62
0
 
14
 
! Отговори
До 68 преди 5 месеца
Не познавам нито един програмист, които да инвестира в имоти. Само слабоумните си мислят, че имотите са добра инвестиция, а програмистите като цяло, не са такива.
61
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
Киро Брейка харесва това!
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хахаха, в държавата, която намалява със 100к годишно била най-добрата за инвестиция в имоти, айде стига бе.
59
2
 
18
 
! Отговори
Майна преди 5 месеца
Чакай да вдигнат лихвите по заварените кредити ,ще има рев .....
58
1
 
20
 
! Отговори
Брокерка преди 5 месеца
Шефе, друго ми каза миналата седмица, когато ме уволни.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България като е най добра за инвестиране защо Уорън Бъфет , Рей Далио и Блекрок не инвестират тука ??? Те сега държат много пари в киш . Защо кешират а не купуват имоти в София ??? Ааа ... тъй де ,,инвестират,, Да си купиш дом било инвестиране .
56
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Да бе, да! Най-грозната и неуредена държава в Европа!!! Нито инфраструктура, нито екология, нито транспорт, нито бизнес среда, нито чистота, нито отношения, нито законност, нито ... нищо, абсолютно нищо не е добро за нормален живот.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да бе, да. Повечето изглеждат добре отвън само. Да не говорим за съмнителното качество на строежа и материалите.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз съм програмист и не купувам имотин ами продавам защото не съм толкова т.ъп да вярвам че този бслон ще продължи да се надуво още дълго