Банките не дават лихви по депозити и държат ниски тези по кредитите

Кои са златните правила при тегленето на имотен кредит
13 фев 2024 09:10, Анисия Иванова
62

"Ситуацията на локалния пазар поддържа ниски лихвите. Имаме много висока ликвидност в банковата система. Гоним 80 млрд. спестявания на хората. Заради тази ликвидност на банките не са им необходими нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които депозират пари, но пък държат ниски лихвите по кредитите. Хората, които имат нужда от заемни пари, в момента могат да ги ползват на ниска цена", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че ниските лихви ще останат и през идната година въпреки очакването, че ще има повишение. Експертът смята, че дори такова повишение да има, то ще бъде с минимални стойности, като ще бъде основно за новите клиенти и няма да повлияе на вече изтеглените кредити.

Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем еврото. Смяната на основната ни валута е свързана с редица въпроси.

Тошев е скептичен, че България ще успее да влезе в Еврозоната от поставената дата 1 януари 2025 година, според него огромни промени в лихвите не се очакват дори при евентуалното приемане на еврото.

"Хората не трябва да очакват някаква промяна веднага след приемането ни, нито пък драстична. Естествено, част от банките вероятно ще сменят индекса, който ползват за определяне на лихвите, но дори да се отиде към EURIBOR, ако успеем да влезем от януари 2025, очаквам тенденцията да е обратна и EURIBOR ще започне да намалява", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

През изминалата година по-малко хора са си купили жилища, в сравнение с предходната и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни кредити. Ако гледаме данните на БНБ, ще видим, че ръстът на обема е 20% повече, тоест миналата година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили.

"Това се дължи на по-високите цени на имотите. Интересът към ипотечните кредити остава висок заради ниските лихви, а покупката на имот продължава да е приоритет на доста хора. Много хора си поставят като цел тази година да се сдобият с имот. Това се дължи основно на повишението на доходите", обясни Тошев.

Кои са златните правила при тегленето на имотен кредит, посочи Тошев:

"Трябва добре да прецени възможностите си. Не е хубаво вноската да надскача 30% от доходите му. Добре е да прецени, че влизайки в една сделка с имот, тя е скъпо удоволствие. Самата сделка носи около 8% разходи, това са нотариалните такси, местният данък, брокерските комисионни. Трябва да знае, че поне 15% от стойността трябва да ги има като спестени средства. Хубаво е да обмислят добре в семейството тази стъпка".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адвоката се надява, че имате неприятности, доктора се надява, че сте болни, полицията се надява, че сте престъпник, учителят пък - че сте невежи, гробаря иска да сте умрели и само ИНЖЕНЕРА Ви желае просперитет във вашия живот, за да може да ви построи къща и напълни със създадените от него механизми и прибори, за да можете вие да живеете и да се наслаждавате на дълъг и здравословен живот! Моля прегърни най - близкия инженер! Той е твой единствен верен приятел! Днес е СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ИНЖЕНЕРА!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БНБ са абсолютни некадърници. За да се намли инфлацията единствен вариант сега е да се увеличат лихвите по кредитите и да се намали максимално наличните пари. Ниски лихви = висока инфлация = никаква еврозона
37
0
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 месеца
така, така. Нито ден без статия тук или в Труд за стабилен пазар, ниски кредити, покачвали се били цени на имотите, юруш на маслините. Ми аз не съм склонен да вярвам на брокерски "експертни мнения" и на кредитни консултанти, които имат интерес от такива "позитивни" новини. предпочитам да се доверя на икономисти, на статистиката, която не спира да отчита спад в сделките. Т.е. не се купува.
36
0
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос до 32 преди 2 месеца
Ако не се лъжа, не всички заеми са външни- напротив, лихвите по външните станаха високи и няколко пъти Василев не можа да набере външен заем и тегли вътрешен.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20 - личи си по изказа ти, че си 40 годишен барман с много затаена злоба в себе си. Продължавай да мечтаеш, че си програмист.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжът писал като Цеца да знае, че не само ме е забавен ами и не можах да прочета докрая скапаната му шльокавица.
33
2
 
3
 
! Отговори
До Гадняр преди 2 месеца
80 милиарда са депозитите на населението и фирмите! Няма Евро, докато не ги крадат, като 1997!
32
0
 
5
 
! Отговори
до Гадняр преди 2 месеца
И не само за тях ами и за всички останали. Инфлацията се помпа с компресор - всички го ядем.
31
0
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Банките имат ликвидност защото БНБ тегли външни заеми на 5 процента лихва. По този начин изкуствено вкарва пари в системата. Резултата е видим. Най-високата инфлация в Европа. Защо БНБ не изтегли пари от същите банки срещу 2.8 процента лихва? Нали и без това уж се чудят какво да правят с финансовите наличности? Всичко това ще завърши много зле за хората изтеглили ипотечни кредити.
30
1
 
1
 
! Отговори
Цеца преди 2 месеца
Гуги нещу ми са лютеше чи ни било сига времету а ас му казвам чи няма цял живот да кесам у семеинити в студенцки. кога още зъвършихми унесесету. и тои тръгна пу банкити и един ден ми са убажда да сам идвала чи моя потпис чакъли. Ас му викам ша имаш да земаш, ас пъри не тегла. Той кафту сии шмулйо и потписал, брат му мо стана гаранд, изтеглиха 400 хил лева далгосрочен. И отидохме да гледаме един ноф блок на манастирски исток. Веднага *** грабна и казах - туи ще е. 56 кадрата и оште 35 идялни части
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази болна политика която водим на тема лихви продължава,и за това сме с по висока инфлация от другите страни в ЕС.
28
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Така е. Банките нямат нужда от пари. Държавата налива от пътища и помощи и тарикати строят без заеми и без риск. Скоро ще изгърми и този модел. Кой ще плати?
27
2
 
23
 
! Отговори
Банко Банков преди 2 месеца
Банките са абсолютни хайдуци-смучат народна кръв като не дават никакви лихви по влоговете.Големите-телекоми,електро д-ва,банки и големи магазини са бандюги.И лакоми без граница.
26
4
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Супер сте ! Банки и държава смучат и богатеят от инфлация и и ниски лихви малкото работещи и спестяващи хора .Поне докато войната не потропа и на вашата врата
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като го гледам тоз какъв специалист е, ме е страх да ида на лекар. И те са такива специалисти последно време.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужас, от глад вече сънувам, че съм програмист.
23
2
 
7
 
! Отговори
Георги Николов и ДСК преди 2 месеца
Достатъчно са им корупционните схеми и практики и съдиите замесени в тях като съдия Георги Николов и банка ДСК . Чрез техните служители и познайници въвличат безработни и най-бедни , хората с нулеви доходи на които им отпускат кредити, които не могат и да си помислят как и откъде да намерят пари, за да ги връщат . Схемите им за кредити и запориране на имоти и пари по наследство работят успешно още от края на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков .
22
3
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 месеца
Брокерските комисионни са задължителни само АКО ползваме брокер, което не е задължително. Пари на вятъра - така бих казал аз!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бисер Манолов ,биш дилър в Уникредит Булбанк ,бивш кандидат за управител на БНБ в пост във Фейсбук страницата си написа че тези ниски лихви по левовите кредити ще изхвърчат нагоре рязко както и лихвите които банките пробутваха миналата криза със швейцарските франкове .Причината е че тези ниски лихви които до момента банките предлагаха са плаващи и те нямат застраховка срещу рязкото им вдигане така както и не са имали лихвите по кредитите в швейцарските франкове
20
22
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 2 месеца
Банките не са взели нищо от никого. Ако бяха взели, хитрите програмисти щяхме да напазаруваме още по 30-40 имота на безценица. Цените на имотите ги определяме хитрите програмисти- докато баламите чакахте балонът да се спука, ние накупихме десетки имоти и вие ни плащахте наем. Сега изплатихме всичко и вие плащате троен наем :) И чакате нещо да се пукне, докато ние парите от наемите (десетки хиляди месечно) ги влагаме в други, смислени инвестиции и не ни пука за десетките ни бетонни кутийки :)