Банките не дават лихви по депозити и държат ниски тези по кредитите

Кои са златните правила при тегленето на имотен кредит
13 фев 2024 09:10, Анисия Иванова
62

"Ситуацията на локалния пазар поддържа ниски лихвите. Имаме много висока ликвидност в банковата система. Гоним 80 млрд. спестявания на хората. Заради тази ликвидност на банките не са им необходими нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които депозират пари, но пък държат ниски лихвите по кредитите. Хората, които имат нужда от заемни пари, в момента могат да ги ползват на ниска цена", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че ниските лихви ще останат и през идната година въпреки очакването, че ще има повишение. Експертът смята, че дори такова повишение да има, то ще бъде с минимални стойности, като ще бъде основно за новите клиенти и няма да повлияе на вече изтеглените кредити.

Амбицията на страната ни е през 2025 година да приемем еврото. Смяната на основната ни валута е свързана с редица въпроси.

Тошев е скептичен, че България ще успее да влезе в Еврозоната от поставената дата 1 януари 2025 година, според него огромни промени в лихвите не се очакват дори при евентуалното приемане на еврото.

"Хората не трябва да очакват някаква промяна веднага след приемането ни, нито пък драстична. Естествено, част от банките вероятно ще сменят индекса, който ползват за определяне на лихвите, но дори да се отиде към EURIBOR, ако успеем да влезем от януари 2025, очаквам тенденцията да е обратна и EURIBOR ще започне да намалява", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

През изминалата година по-малко хора са си купили жилища, в сравнение с предходната и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни кредити. Ако гледаме данните на БНБ, ще видим, че ръстът на обема е 20% повече, тоест миналата година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили.

"Това се дължи на по-високите цени на имотите. Интересът към ипотечните кредити остава висок заради ниските лихви, а покупката на имот продължава да е приоритет на доста хора. Много хора си поставят като цел тази година да се сдобият с имот. Това се дължи основно на повишението на доходите", обясни Тошев.

Кои са златните правила при тегленето на имотен кредит, посочи Тошев:

"Трябва добре да прецени възможностите си. Не е хубаво вноската да надскача 30% от доходите му. Добре е да прецени, че влизайки в една сделка с имот, тя е скъпо удоволствие. Самата сделка носи около 8% разходи, това са нотариалните такси, местният данък, брокерските комисионни. Трябва да знае, че поне 15% от стойността трябва да ги има като спестени средства. Хубаво е да обмислят добре в семейството тази стъпка".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уникредит Булбанк АД -излезе с официален анализ на пазара на имоти -БАЛОН обясни главния им икономист Кристофор Павлов,това е !Понеже човека работи в банка на финала даже каза че и той търсел имот и е склонен да изчака няколко тримесечия .Въпроса е защо да чака ?Ами човека работи в най-голямата наша банка и прекрасно знае че лихвите ще изхвърчат и това ще удари и пазара и цените
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тихомир Тошев в интервю 2008 година ,6 месеца преди да се пукне балона с имотите -има го качен в YOU TUBE клипа ,с едно костюмче и го питат -г-н Тошев как ще коментирате имотния пазар и Тошев обяснява как въпреки имотната криза в ЦЕЛИЯ СВЯТ ,у нас пазара на имоти и на кредити БИЛ СТАБИЛЕН !Само 6 месеца след това негово изказване цените на имотите в България започнаха да се сриват и масово фалираха фирми ,хората останах без жилища и банките им взеха всичко .Това е човека от снимката по горе
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента най ниските лихви са около 3%,това е преди да се увеличат ,банкерите казват 0.5-1% до края на годината но без да смятаме и ГПР годишен процент на разходите ,на финала ще имаме лихви от порядъка на 4%-5% ,което е по ДВЕ на сегашните до края на 2024 година ,а тоя Тошев има БИЗНЕС С КРЕДИТИ-Кредит Център му е фирмата която посредничи за кредити с всички банки ,Тошев като чуе за охлаждане на кредитирането и спад в цените на имотите му става лошо
16
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Както по-надолу написах- Перспектива. 4% фиксирана доходност на година. С този си изказ за европейските банки си ясен, че имаш влог, равняващ се на 3-4 нормални заплати за София. Не се прави на имащ, не си.
15
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сложете си парите в която си искате европейска банка - 3% лихва по разплащателна сметка, по депозитите са още по-нагоре. Няма да плащам масрафа на всички сельовци набълбукани с кредити до козирката. Това е комунизъм!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Китай комунистите така помпеха балона години ,при спадащо население построиха цели призрачни градове с цел изкуствено да си помпат икономиката и растежа ,сега балона се спука ,и се видя че всичко е било изкуствено и в Китай така са говорели на хората как имало пари по банките как растежа искал още и още жилища да се строят ,как нямало достатъчно ,как имота бил номер 1 актив,и видяхме какво стана в Китай ,всичко гръмна ,в Германия също маса фирми фалираха
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога вноска по ипотека не е надскачала 10-12% от семейния ни доход. Нещо повече- имахме доста ипотеки. Около 30. Всичко изплатихме и забравихме. Купихме сума ти имоти на дупка и продадохме на тройна цена някои, които избиха останалите. В момента остана 1 ипотека на луксозна къща. Няма смисъл при лихва 1.8% и доходност от първия фонд с нисък риск 5% да я погасявам. В момента имоти НЕ купувайте. Който купил, купил. Фондове, Перспектива+ (хубава доходност сигурна), П2П, крипто. Инвестирайте умно.
12
1
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Сделките в Бургас за четвъртото тримесечие на 2023 са - 6 пр, Несебър -16 пр годишно, Варна -12
11
2
 
25
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 месеца
Добре де, ниски лихви за ипотеки, а за другите видове кредити са нагоре. Защо го помпат тоя балон, хората какво ще ги правят всички тези имоти, това е обричане на икономиката на провал. Никой не инвестира в производство, търговия или развиване на друг бизнес, само и единствено в тухли и бетон. Имотите не генерират добавена стойност след като са построени, при нашата демография тези жилища нямат никаква икономическа полза. Това е тотална схема и както винаги става ще изгори последния.
10
0
 
16
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Нда, както беше казал един от персонажите - банкер - в "Да правиш пари" на Тери Пратчет: единстевния начин да изкараш пари от бедните е да ги държиш бедни.
9
1
 
16
 
! Отговори
Аз Кочо преди 2 месеца
Тошев, един имот с кредит се изплаща 10, 20, 30 г. Така че все някога лихвите ще се повишат, а заплатите не изпреварват инфлацията. Лихвите в бг са плаващи месечни.Продължавате да.подковавате народа , за да може вие да се облажите!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не влезнем в еврозоната ще е така, после лихвите ще се изравнят като на запад. Не виждате ли, че това изкуствено се подържа. Номера е да се обезценят парите на хората и да се раздават повече кредите. Банките имат безплатен ресурс, който не е техен и гледат да зарибят повече хора с кредити. После ще си вземат лихвите. Накрая все някой плаща сметката.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Европа лихвата по депозите е 2,5-3 %,а тук банките продължават да крадат от хората,до ког бе?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора ,теглете парите си от банките,поне няма да губите от тях
5
1
 
13
 
! Отговори
Кире преди 2 месеца
Няма да има повишение ако минем в ЕУРИБОР!?! Е как няма да има като лихвата по кредитите се определя като сбор от базисен % плюс фиксирана надбавка(2%). Базисния (в момента) е 0,2 а ЕУРИБОР е 5. Хайде да сметнем с проста математика колко прави като добавим и 2% надбавка за банката:) Няма да има разлика...
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе, не знам, но в Бургас и Созопол, продължава да се купува яко, не, че цените са паднали. Имат си кинти хората, в Созопол пак се строи, като за последно. Търсих за едни познати, баси лудите оферти, а и почти няма.
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докога ще давате трибуна на Тихомир Тошев,собственика на Кредит Център ?Лафа му в офиса пред служители е.." за банките или добро или нищо,те ни хранят "!Бизнеса му е да се храни с кредити те го дават съвети да пропагандира за кредитите .Тоя мишок 2008 година говореше как пазара на имоти у нас нямало да падне ,България била стабилна ,после цените на имотите се сринаха ..Докога ще давате трибуна на такива лъжци
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази плоча не се ли изтърка вече?
1
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И при Бай Тоша имаше лихви по депозитите. При демокрацията няма. А сега кажете кой ни ограбва повече? Че и пари ми вземат дето имам сметка.