Големите компании бягат от Европа, това е шанс за България

Причина са прекалените регулации, зелените и социалните политики в ЕС
13 мар 2024 08:40, Анисия Иванова
62
Големите компании бягат от Европа, това е шанс за България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зелените цели, санкциите и социалните политики в Европа, свързани с мигрантите (получават се повече пари да се стои вкъщи, отколкото да се  работи във фабрика), оказват финансов натиск върху компаниите и влияят негативно, а резултатът е, че големите компании бягат от Европа. Това е шанс за България, ако се действа бързо и с малко далновидност. Може да оберем каймака. Това каза инж. Мартин Петров, изп.директор на "Технически компоненти България", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Технически компоненти България" е компания, развиваща дейността си във Видин, която получи наградата "Златен бик" в категория Инвестиция в човешки капитал на Българската агенция за инвестиции.

Ние не сме зависими от българския пазар, изтъкна инж. Петров. Той добави за бизнес климата в Германия и в света, че има забавяне вследствие на множество фактори като пандемията, войната в Украйна, рецесионните процеси. Влияние имаха и социалните политики вследствие на миграционния натиск и зелените политики. От друга страна санкциите на Китай също оказват влияние на пазара. "В икономиката няма проблеми, но заради административния натиск - данъци, такси, зелени регулации - е нормално нашите клиенти да са по-предпазливи".

"Нидерландската компания AMSL е единственият производител на машините, които произвеждат последно поколение чипове и процесори. Те продават на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), която работи с Apple, Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) и т.н. Поради тези регулации - санкциите спрямо Китай (те не само не могат да изнасят за Китай, а не могат и да обслужват тези машини) те имат милиарди долари пропуснати ползи. В момента AMSL се мести в Лондон. Същият пример от миналата година е Royal Dutch Shell. Те вече са Shell plc. Същият пример е и Unilever. Резултатът е, че големите компании бягат от Европа.

За нас - в Източна Европа - настоящата бизнес среда в Европа и света може да се окаже позитивна, защото "се затвориха много подобни производства в Русия, в Украйна и те си търсят място. При тези условия никой не би отишъл в Западна Европа и поне повечето не биха", каза гостът.

Според него може бързо и ефективно да заемем едно място в този вакуум, който се получи - проблеми на Запад, проблеми на Изток. Ние сме в перфектната географска ситуация и със съвсем малко усилия може да направим нещо изключително позитивно и реално. От друга страна, Африка е сравнително близо и има безкрайно много и евтини ресурси, работна ръка и потребители. Там бизнесът върви след политиката, но търговските контакти бързо биха били последвани и от политически стъпки".

На въпроса защо в Северозапада предприемачеството се развива трудно гостът каза, че може би причината е, че бизнес средата и климата там, и на национално и на локално ниво, няма достатъчно насърчения това да се случи. Ние сме немска компания, дисциплинирана и разчитаме основно на собствените си сили.

"Статистиката не е цветуща за този регион. Тази награда, основната й сила, е, че обръща вниманието и на държвата към този край. За пръв път компания от Северозапада получава такова отличие и дава сигнал на други инвеститори, че това е възможно. Едно е да си пръв, а друго е да видиш, че има дългосрочен успех. Това дава кураж, че и ти можеш да успееш".

С кадрите се справяме, когато предложим отлични условия за труд и заплащане. Вече и с новите ни сгради средата е много привлекателна а има и други програми за допълнително стимулиране като транспорт и тн. Когато можем да предложим всички тези предимства, нямаме съществени проблеми с набиране на персонал, подчерта Петров. "Аз също съм използвал тази фраза: "Няма хора, няма хора", но статистиката казва над 14% безработица във Видин. Тоест, получава се парадокс - хем голяма безработица, хем няма хора. Според мен при приложени правилни условия това не е казус".

Над 90% от работещите в предприятието не са квалифицирани инженери, сподели Петров. "Изискват се специфични умения, които трябва да бъдат създадени. Този процес отнема между 6 месеца и 1 година. Сега с новите сгради сме изградили обучителен център, като сериозен HR екип работи по тези теми и се надяваме да съкратим този период на обучение до 4-5 месеца".

Какъв е изходът за развитие на Северозападния регион в България? Трябва ли да се страхуваме от възхода на изкуствения интелект? Какво означава да се бориш за каузата "България срещу диабета"? Как и защо една българска компания строи сиропиталища и училища в Кения и Танзания?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
27
 
! Отговори
Иван Анисий преди 2 месеца
И що бягат,празна говореща главо?!? Заради психозеленясали Урсулю Фродолайнен,Борел, Мишел,Лагард,Сталинка,ОМакрон и Зельоньй ФюрЪр, ЕС се превърна в евроатлантическо бунище и гето за вносни скакалци отвсякъде! Единствения шанс на България е БулЕкзит!
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как така хем бягат от Европа,хем това било шанс за България?Ние не сме ли в Европа?
29
0
 
6
 
! Отговори
Малко не съм с него преди 2 месеца
АСМЛ се оплака от липса на работна ръка и за това може би се мести. В Европа не можеш да съкратиш хора ако се наложи особено в Германия, Франция, Италия. Нидерландия е малко по-добре а и хората имат чувство на entitlement за това бягат фирми
28
0
 
20
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Много е объркан горкия!За съжаление такива са насадени да управляват повечето фирми в България!"Бягат от Европа"?! Ти в Африка ли си бе байно?! Вярно че видинско на там прилича ама... България не е ли в тези санкции от които "големите" бягат ба? Лондон не е ли? Прочел две заглавия от последните седмици,даже не прочел съдържанието,ама заключения прави, акъл дава! Меринджей,...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Черна Гора разширява пристанищния терминал за нефт. Те не са подписвали санкции и яко внасят евтин руски петрол и газ. Няма да се учудя и рафинерия да направят там. Лукойл може да се премести в Черна Гора.
26
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Единствено извън този ЕС България има шанс.
25
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 16 " "По-добре лев във моя джоб, от колкото милион в държавата"" - а ТИ как мислиш работят немците?!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук да не е Анадола, че щели да идват при нас?
23
0
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 2 месеца
Тези от Африка не идват в ЕС да работят ;))
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С други думи ЩЕ ПРОДАВАМЕ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбите най много ще изкярят. Намират се в Европа, но няма зелена сделка, няма санкции. Правят си каквото им е най-изгодно за тяхната държава.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Празни приказки за шансове и химери! България не прави никога нищо. В момента имаме едни *** льовци, които се борят кой ще вземе по-голямото парче от политиката. Имаме едни хора, които седят и мрънкат, че нямало добро заплащане, ама и 5 лв. не знаят как да изкарат. Били компания, имали ХР... никой сериозен бизнес не слага ХР отпред. Оставиш ли ХР да правят нещо.... то те те закопават. Успех с бизнеса... ама не продавайте райски газ.... щот у нас винаги става адски г/ъ /з!
19
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Мухахаха... Даже аналистите са неграмотни про'с'таци. Зелените политики и имигрантите били причината да дойдели в брюкселска българия.... Ми нали и у нас е същото? Баси некадърниците - всеки би избягал от тях!
18
1
 
8
 
! Отговори
О, божке преди 2 месеца
Какъв каймак ще обираш? Щеше ми се наистина розовите му мечти да са реалност, защото и аз още съм тук, но реалностите са много различни. Първо, нали ние сме в същия този съюз, от който твърди, че компаниите бягали. Второ, компании идваха най-активно в началото на века, привлечени от квалифицирани и непретенциозни обучени хора. Сега всеки хлапак със завършено висшО е с претенции за заплата, а уменията са нулеви. И дошлите тогава фирми се изнасят, където има кадри и условия, каквито вече тук няма!
17
0
 
14
 
! Отговори
При такива високи преди 2 месеца
Цени на енергия ( заради омраза към Русия и Зелена сделка), безумни закони и бюрокрация и високи данъци, и аз бих избягала от ЕС ако съм компания!
16
14
 
3
 
! Отговори
Свобода преди 2 месеца
Нямаме шанс тук е пълно с пишман патриоти фенове на Възраждане, ИТН и БСП, които не са ходили по-далеч от Враца, за тях най-доброто за България е да се затворят границите и да върнат бай Тошо, защото са им промили мозъците и си мислят, че някой може да им върне младостта.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фирмите бягат от ЕС не от Европа. Този икономически съюз заради безумните си правила, закони и тежка бюрокрация ще сложи край на Европейската икономика.
14
0
 
17
 
! Отговори
Шанс е преди 2 месеца
Само ако напуснем ЕС..
13
0
 
17
 
! Отговори
Бягат от ЕС преди 2 месеца
Не от Европа!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и до сега можеше да се привлекат големи компании, както направиха останалите източно европейски държави, но при нас мафията си иска нейното. Принципът : "По-добре лев във моя джоб, от колкото милион в държавата" все още е водещ, а до като е така, няма *** готови да инвестират!