Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Каква е ситуацията в четирите най-големи града у нас?
Обновена: 16 апр 2024 16:02 | 16 апр 2024 15:20, Александър Попов
107
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?

Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
След зимата: Сигнали в Helpbook за непочистени клони и опасни дървета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
7
 
! Отговори
dd преди 1 седмица
До До ХахА 85 , кое влагат ве , *** ? 30 годишна ипотека за 500 000 лв , а реалната стойност на имота е 70 000 ? аре бегай , влагат само *** като се върнат с помощите от германия
104
0
 
9
 
! Отговори
Чичо Сам преди 1 седмица
До Анонимен 98 Аман от такива математици като теб. За да си на печаба и да я усетиш тряба като си купил за 30К и продадаеш за 200К да ти останат чисти 170, или с тези 200 да може да си купиш поне още шест подобни имота, да не кажа по-хубави. Няма по-*** логика. Сега си продай имота, купен за 30К и си купи същия пак за 30. Няма да стане. После сложи и всички пари, които си напъхал вътре през годините и пак смятай. Ти си си купил жилище, а не си инвестирал. Ивестициите са друга бира :)
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Опел Капка не е вярно! Фиата е струвал 9к, а ладата 7к.Да панелка е струвала 6к, но всичко останало е било по 10 или 12 к(хиляди)
102
3
 
1
 
! Отговори
Опел Капка преди 1 седмица
Едно време лада 1500 и фият 125 на частно бяха по-скъпи от 4 стаен ново строителство.
101
1
 
9
 
! Отговори
Монопол до моно-пола преди 1 седмица
Реално в София няма свободен пазар на имоти вече. Всичко минава през строителните фирми или брокерите , а те са и в комбина. Така има монопол над имотите и могат да си слагат каквито цени искат. Много рядко има сделки между близки хора без да попадат в схемата . Нещо ако случайно излезе на пазараа веднага се копува с цел препродажба-спекула . Имат огромни ресурси и кредитиране.
100
2
 
2
 
! Отговори
ХахА преди 1 седмица
Абе наема колко ще се качи не е важно, защото и заплатите следват. Та които не е съгласен с моето разсъждение е свободен да се хване на хорото дълго 650К евро и да си танцува кихайки по 26К евро в продължение на 25 години. Това са 2200 евро на месец. Успех, аз дотогава ще съм си отгледал даже и внуците. Заблуждавате се ако смятате, че капитализма е измислен 1989 в България.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
98, преди толкова години всичко друго също е било в пъти по-евтино, включително и доходите.
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Възвращаемост от имот. За възвращаемост даже не е необходимо да се дава под наем. Купил си имота преди 25 години за 30000 евро, сега може да го продадеш за 150000 евро. След 10 години ще е над 200000 евро и т.н.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оня с 700 евро наем така и не вдяна, че тези 700 евро сега, ще станат първо 1000, после 1500, 2000 евро и повече до двайсетина години.
96
0
 
6
 
! Отговори
Глобализейшън преди 1 седмица
Купувайте!!! Като гръмнат мръсните бомби с калпав уран в Близкия изток всичкото Моше и Мустафа ще дойде тук.
95
1
 
13
 
! Отговори
гларус преди 1 седмица
Върнала се една французойка от почивка в Бг. Приятелките я питали как е , тя почнала да говори за планини, море археология, они я прекъснали к казали мъжете как са?-Ами странни са , правят го в леглото сякаш утре ще умрат , а пък трупат имоти сякаш ще живеят вечно...
94
2
 
7
 
! Отговори
ХахА преди 1 седмица
собствено жилище. Я си тук 2 години, я 5-10. Разводи, порастнали деца и всякакви неизвестни. Ако толкова държите на инвестиция, плащайте смешния наем и купете един малък апартамент който да се изплати наполвина след 20 години наеми. Другата полвина от вас. Мой роднина прибира 450евео наем за апартамент с пазарна стойност 230К. 510 наема без да смятам ремонти, общи части, данъци... никога не бих инвестирал в София и да очаквам възвращаемост. Кой купил до 2012 в центъра е спечелил... свърши се!!!
93
2
 
3
 
! Отговори
ХахА преди 1 седмица
Парите се обезценяват, но някакси в западния свят се задолбочи с американската печатница от 2012 насам. От тогава минималната се увеличи драстично на запад, но тя не представлява хората можещи да закупят жилище. Техните заплати са мръднали с макс 20 процента. Та да дадеш 650К евео за 30 години или да си плащаш 700 евео наем и да не ти пука не е трудно да прецениш. Долу много хора споменават че в Бг сме в повечето случаи наследници и собственици и дори д ане си шоп не мисля че ти трябва...
92
4
 
10
 
! Отговори
Цел ден тик ток преди 1 седмица
Нема раждаемост, всяка фамилия има по един наследник от баби и родители тоя наследник ще наследи по 4-5 имота , той за кво да бачка и учи .
91
0
 
16
 
! Отговори
Форекс преди 1 седмица
Няма балон има спекула. Като при млекото. Вземат го то фермера за 0,70 лв . , вземат му маслото добавят 30% вода слагат го в една кутия и ги продават за 3,49 лв...
90
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 2008 г. чакам балона да се спука ! Сега гаражите струват колкото двустайни апартаменти - защо ли слушах разбирачи, че не трябва да купувам още !
89
0
 
3
 
! Отговори
А в панелката преди 1 седмица
у Надежда всяка дръга оставете чертаете бели линии и ти едно такова приповдигнато.Балони няма само розови слончета
88
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
До Споко- Мани недей, че имам и прекрасна панелка на страхотна локация и мезонет. Мезонета е класическо подпокривно пространство незаконно пристроено разбира се в скапаните нови квартали. Панелката е по-хубавия ми дом!
87
4
 
2
 
! Отговори
Споко! преди 1 седмица
До Софиянец - Щом форумният балонджия се надява да дочака време, когато луксозните мезонети в София ще са по-евтини от социалистическа панелка, значи му се е присънило нещо, което му дава надежда. Но дали ще се случи, кой да знае?
86
3
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Ша гърми ли тоз балон. От га го чаками да са спука. Ша каиш, чи ний не разбирами!