Кукли без конци

На ACT Фестивал за свободен театър: 2
26 окт 2012 14:32, Петя Славова
0

Снимка: ACT Фестивал за свободен театър: 2
Независимият куклен театър - какъвто не го познаваме, и какъвто си заслужава да открием, ни предлагат две постановки от ACT Фестивал за свободен театър: 2.

Спектаклите „На ръба” и „Деволюция” са емоционални пътувания с уникална театрална изразност, ползваща елементи от кукленото изкуство като основно средство.

Младите екипи, които стоят зад тях, търсят свой собствен сценичен език, който да отговаря на артистичните и социалните им позиции, идеи и търсения.

„На ръба” може да видим на 16 ноември в Сфумато от 21.30. Това е изцяло свободен авторски спектакъл на трима току-що завършили студенти - Стефания Георгиева, Христо Таков и Камен Марин, или Театър АТОМ – проект, избрал пътя на независимостта от самото начало и фокусиран върху изследването на всякакви техники, жанрове и стилове.

Спектакълът „На ръба” е деликатна клоунада, вгледана в пътя, но и театрално изявление срещу реалността, което преоткрива и разширява границите на общуването на сцена. Той е създаден като комбинация с елементи от танца, пластиката, кукления театър и пантомимата. Чрез всички тях пред публиката се разкриват многото лица на човешката душа – откровено, искрено и оригинално.

„Деволюция“ на ателие 313 може да видим на 18 ноември от 17.30 часа в Столичен куклен театър. Постановката също е експеримент в контекста на синтеза на кукления и визуалния театър, клоунадата, гротеската, театъра на материала.

Отправна точка в процеса по създаването му е импровизацията с найлон в различни жанрове, форми, средства, теми. След дълги експерименти, в които човекът се превръща в клоун, клоунът-в примат, приматът-в чувал, цивилизацията-в найлон, найлонът-в боклук, се ражда и идеята на „Деволюция” – да защити човека и човешкото от виелицата на безчовечността и оскотяването.

За да се случи, актьорите (Петър Пашов – младши (режисьор), Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева и Димитър Тодоров) са превърнати в тренирани машини за представяне – клоуни с обострени сетива, решени да постигнат необходимото въздействие чрез умението си да импровизират, да провокират, да разбиват структурата на спектакъла, да изненадват и шокират, да хулиганстват, да коментират театъра, куклата, процеса, себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари