Киплин Хюстън вдъхновява български балетисти

Постановчикът ще е у нас повече от месец
Обновена: 29 мар 2013 18:05 | 29 мар 2013 18:04, Петя Славова
0
Киплин Хюстън вдъхновява български балетисти
Киплин Хюстън. Снимка: Американски балет за България

Киплин Хюстън е постановчик на един от трите балета, които програмата Американски балет за България ще представи през април в Софийската опера и балет - Концертът (The Concert) на Джером Робинс.

“Концертът е комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила; етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате.” - споделя Киплин Хюстън и разказва какво е да работиш с иконите на балетния танц Джордж Баланчин и Джером Робинс. Признава, че вече знае имената на всички в Софийската опера и балет, тези на портиерите също.“Научих това от Баланчин - той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал веднъж; знаеше, че само това е начинът да накараш всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта.”

През април в Софийската опера и балет ще бъде поставен спектакъл от четири балета на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. Събитието е изнесено на пет дати - 19, 20, 21, 27 и 28 април.

Четирите балета са “Концертът” на Джером Робинс по музика на Шопен, “In the Middle, Somewhat Elevated” на Уилям Форсайт и “Кончерто бароко” по музика на Бах заедно с Чайковски Па дедьо по хореография на Джордж Баланчин.

Още по темата

За първи път тази година и четирите балета ще бъдат играни изцяло от балетната трупа на Софийската опера и балет. “В трупата ни има изключителни балерини и балетисти. Трета поредна година работим с Американски балет за България и съм изключително горда, но също и трогната, че този път организаторите се доверих аизцяло на балетната трупа на Софийска опера и балет. Ще дадем най-доброто от себе си, а то никак не е малко.” - споделя Сара-Нора Кръстева, директор на балетната трупа на СОБ.

С нашите балетисти вече работят трима световно признати постановчици, оторизирани да поставят произведенията на емблематичните хореографи - КиплинХюстън (Джером Робинс), Катрин Бенетс (Уилям Форсайт) и Даяна Уайт, която за втори път е у нас (Джордж Баланчин).

Киплин Хюстън е постановчикът, който пръв пристигна в България и ще остане тук повече от месец, за да вдъхнови балетистите на СОБ за творчеството на Джером Робинс, за да им покаже тайните и духа на неговата хореоргафия и за да ги преведе през изключителния балет Концертът, който самият той не веднъж е танцувал.

“Не всеки може да поставя големите хореографи. Най-често артистичното им наследство се пази от фондации, които определят кой може да поставя творбите им - критериите са колко е работил и познава хореографа, танцувал ли е самото произведение, вниква ли в чувството и внушенията точно на този балет.” - разказва Киплин и продължава “Запознах се с Джери (Джером Робинс) през 70-те години в Ню Йорк. Като тийнейджър живеех в Лос Анжелис; занимавах се с балет, идваше моментът да избера школа, в която да продължа да танцувам.

Можех да замина за Лондон и да пробвам късмета си в Кралския балет; стилът им тогава, така безпогрешен и съвършен еталон, все пак беше класически, европейският стил на балетен танц. Аз търсех някакъв експеримент, по-скоро неокласицизъм, както определяхме стила на Баланчин например. Един ден трупата на Баланчин пристигна в Лос Анжелис, те играха на открито, в амфитетеатър, с черно-бели дрехи, и дъхът ми спря. Вече знаех, че мечтата ми е да танцувам с тях.”

Малко след тази среща, Киплин заминава за Ню Йорк и остава там. Приет е в школата на Баланчин, където среща и Джером Робинс. “По онова време Баланчинбеше икона, а Джери - два пъти икона.” - продължава Киплин Хюстън - “Робинс беше перфекционист, неуморно експериментираше, искаше от нас по няколко версии на един и същи танц. Беше работил много на Бродуей и всички знаеха кой е.”

Концертът е може би най-популярният балет в спектакъла “Великите американски хореографи”, който ще бъде поставен в Софийската опера и балет през април. Концертът се играе почти без прекъсване от 50-те години, когато е писан, наричане “лунатичен” и “шедьовър на комичното балетно изкуство”. Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат е пеперуди...

Джером Робинс (1918-1998) е американски хореограф, танцов продуцент и режисьор. Награждаван 5 пъти с най-престижната награда за театър Тони, Джером Робинс печели и Оскар заедно с Робърт Уайс за режисурата на “Уестсайдска история”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари