Танци от корейската сцена

Галата е на Sofia Dance Week
8 окт 2013 14:39, Петя Славова
0
Танци от корейската сцена
Снимка: Sofia Dance Week

След първите два изключително успешни спектакъла от международната програма на Sofia Dance Week 2013 – испанския Al Menos Dos Caras на Compania Sharon Fridman и британския Out Of His Skin 2Faced Dance Company,  на 9 октомври в една вечер ще видим три кратки спектакъла на артисти от сцената на съвременния танц в Южна Корея.

Заедно с артистите, които са вече в България, пристигна и Wanson Yook - едно от гурутата на съвременния танц в Южна Корея. Тя ще има отворена лекция в Нов български университет на 11 октомври.

Корейска гала – така е озаглавен модулът, който ще представи най-доброто от съвременната танцова сцена на Корея. Той ще се проведе на 9 октомври от 19.00 часа в Държавен музикален и балетен център и включва три спектакъла на млади корейски артисти – Here I am, Accompany и Transformed Senses.

Here I am с хореограф Ryu, Seok Hun (20 мин) изследва с иновативен хореографски език копнежа по естественото човешко съществуване, жаждата и радостта от живота. Accompany е лирично представление, изградено на основата на взаимодействието между танц, светлина и музикална среда, а последното изпълнение, Transformed Senses, е интересен дует, чиято структура не носи усещането за режисура, а по-скоро оставя впечатлението за инцидентно възникнал контакт между изпълнителите.

Хореографите се заиграват с идеята за естественото движение, което, въпреки че е поставено, запазва енергията на автентичното си пораждане, в който оставаме с впечатлението, че движенията възникват инцидентно.

Вторият спектакъл е Accompany с хореограф // Geon, Hyuk Jin (20 мин) - лирично представление, изградено на основата на взаимодейстието между танц, светлина и музикална среда.

Изключително техничните корейски изпълнители успяват да изградят интимен и чувствен свят, посредством нежната хармония между отделните изразни средства, които взаимно си акомпанират.

Втори е Transformed Senses (15 мин.) с хореографи Lee, Yun Kyung & Ryu, Seok Hun. Стабилната структура на представлението не носи усещането за режисиран дует, по-скоро оставя впечатлението за инцидентно възникнал контакт между изпълнителите. Хореографите се заиграват с идеята за естественото движение, което, въпреки че е поставено, запазва енергията на автентичното си пораждане. 
 
Заедно с артистите в София ще е Wansoon Yook, Ph.D, Корея. Тя ще изнесе лекция: на тема Хореографското образование и артистични практики в Корея в Нов Български Университет на 11 октомври от 11.00 до 12.30 в Заседателна зала на Библиотеката на НБУ - II корпус. Wansoon Yook е хореограф, автор и преподавател, почетен председател на борда на Korea Contemporary Dance Company и артистичен директор на Modern Dance Promotion of Korea. Тя завършва танц в най-престижния университет за жени Ewha Womans University, Корея. Продължава танцовото си образование в Америка в Университета в Илинойс, училището за съвременен танц на Марта Греъм и лятното училище към Университета в Кънектикът с Марта Греъм и Хосе Лимон.

Wansoon Yook за първи път въвежда в Корея техниките на американския модерен танц. Тя смесва западното влияние с особеностите на корейската култура и емоционалност, което ражда уникалния корейски модерен танц. Преподавателската й работа в Ewha Womans University повече от 30 години маркира пътя на модерния и съвременния танц в Корея и съдейства за появата на цели поколения танцьори и хореографи.

За приноса си към корейския танц и образование Wansoon Yook е носител на множество национални награди. Хореографирала е повече от 180 сценични творби. Автор е на девет книги за танц и преводач на още толкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари