Цар Калоян - с великански ръст и кръвна група В

Цар Калоян е бил с ръст на великан, страдал е от епилепсия и е починал на 35-40 години
15 апр 2008 12:34,
31
Цар Калоян - с великански ръст и кръвна група В
Снимка: infobulgaria.info

Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се преди 10 века, вероятно е страдал от травматична епилепсия и е починал на възраст 35-40 години.

Това заяви директорът на института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йордан Йорданов.

Той връчи копие на възстановената глава на българския цар на директора на националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква „Св. Св. 40 мъчениц“”.

Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст.

Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст 150-160 см, но за Иванко, убиецът на Асен, който е бил братовчед на цар Калоян, е известно, че е бил огромен на ръст.

На най-високата част на черепа са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка и би могло да се предположи, че Калоян е страдал от травматична епилепсия.

Това може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек.

Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 „великолепни зъба“.

Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа.

Вече е известно, че Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи не са правени, съобщи още проф. Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Lord_of_Strategy преди 5 години
Коя е най-високата част на черепа !? има си анатомични области и подобни лаически описания, не звучат сериозно. Ако теменната област е най-високата част на черепа, травматична епилепсия с емоционални пристъпи и импулсивно поведение, не може да се получи при травма в тази област.
34
0
 
3
 
! Отговори
Lord_of_Strategy преди 5 години
До Даниела Петрова700-800 грама пръстен :) вие имате ли представа какво представлява това и каква тежест е !?, за да се носи на пръст ?
33
2
 
0
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
Възможно е туй дае скелета на цар Калоян.Наистина братовчед му Иванко е бил около.180-190 см...Асеневци били високи хора.Раната на черепа била на Калоян в битка с ромеите на неговите по млади години по историч.данни.Българите сме персийци,траки,илири,келти,готи,скити в расова смес и малко славяни.Най-много били персите и след туй траките в България.Цар Калоян е умрял ок.35-37 годишен при гр.Солун от инфаркт по Божидар Димитров-професор по история.
32
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всъщност около 61 грама тежи Калояновият пръстен.
31
6
 
21
 
! Отговори
Един Гет преди 10 години
Това първото което не се знае дали наистина е Калоян.Стига лъгахте обикновенните хора че българите са били дребни и така нататък за да могат да яздят дребните си азиатски кончета и да пристигнат тук.Ние си произхождаме от траките като сме най древните жители на Балканския полуостров.Средния ръст е бил 165-175 за мъжете дори още по нагоре.Покорили сме целия познат свят под влага на Александър Велики и Римската империя след това.Знам че Ви натискат господа историци да пишете глупости.Засрамете се!
30
19
 
0
 
! Отговори
Ягодин преди 15 години
И кво?
29
4
 
10
 
! Отговори
Даниела Петрова преди 15 години
И другото което мога да кажа е , че на ръката си е носел огромен пръстен ,около 800 или 700 грама ,не мога да коментирам със сигурност , ръцете му са били доста големи . Наистина е бил доста различен българин от останалите . Казват че типични размер е бил около 60/70 кг и около 160/170 см за мъже . Той е бил коренно различен. Някои дори казват че е бил узурпатор но това е само някаква теория, за която дори няма никакви убедителни аргументи.
28
4
 
10
 
! Отговори
Даниела Петрова преди 15 години
ЗА това откритие е било нужно толкова време, та аз съм ученичка , това го пише в учебника ми по история .Калоян е бил висок приблизително 1.97 или 2.04 см и е бил доста силен физически. Още като малък го пращат на училище ,имал е собствено мнение и не е мислил много много на кого говори и какво казва. Още като ученик се сбива с друго дете ,пада и си удря главата от където изпада в безсъзнание за около 2-3 минути ,никой не предприема никакви мерки ,след като той се свестява просто става и си заминава но от тогава получава мозъчен кръвоизлив ,който в действителност е бил малък.След години в една от битките някой го удря в главата , мозъчния кръвоизлив оказва влияние тогава,разширява се и това е достатъчно... Това е което знам и от още няколко други историка.
27
1
 
24
 
! Отговори
Владо преди 15 години
България е била и ще бъде ВЕЛИКА, въпреки усилията на много "Българи".
26
6
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
последните проучвания с въглероден аналез показват , че това наистина е скелета и черепа на цар Калоян , но когато той е бил още в напреднала пуберитетна възраст - преди да се възкачи на престола .
25
5
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Mnogo tapa statia. Predi da pishete gluposti, proverete faktite... i datite!!! Kakvi 10 veka, be... Kaloian e upravlival v nachaloto na 13 vek. Ama samo tova da vi e problema!
24
4
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не ти бачка линка, защо ли не се очудвам!Върви се вибрирай някъде и акъла го остави на тоя който го има!
23
5
 
1
 
! Отговори
Pitasht преди 15 години
Неуважаеми невежи, заслепени от нескопосната чалгапатриотична пропаганада. Прочетете линка, който е постнат по-долу и където са разгледани всички споменати от вас аргументи за и против и още много аргументи за двете тези, за които не сте и чували. Тогава в най-добрия случай бихте казали "скелетът, за който има доста микроскопична вероятност да е на цар Калоян".Ама много сте жалки в неподплатения си с нищо ентусиазъм! Смешковци. Друг път първо учете, посли пишете за неща от които не разбирате бъкел!
22
3
 
7
 
! Отговори
преди 15 години
на Цар Калоян в саркофага мигове преди да бъде затворен и запечатан.Dали това са останките на царя Калоян или на болярин със същото име?Противниците на "царската теория" твърдят, че на намерения в гроба златен пръстен печат с надпис "Калоян" не е изписана царската титла на притежателя му. Според техните опоненти обаче по онова време в средновековна Европа това е било обичайна практика. Така е било и във Византия. Те от своя страна привеждат много повече доказателства в подкрепа на това, че открития в гроб 39 скелет е на един от най-великите български владетели. Според проф. Йордан Андреев от Великотърновския университет при изваждането на скелета присъстващите забелязали на тила на главата следа от огромна рана, нанесена с хладно оръжие. От историческите хроники и летописи е известно, че цар Калоян действително е получил подобно нараняване като млад в битка с врагове
21
6
 
5
 
! Отговори
преди 15 години
Абе смотльо такива комунисти като тебе трябва да ги гонят извън България! Всички доказателства сочат, че това е слета на цар Калоян! Всичко каквото е било българско и е можело да ни тласне към национална гордост е било потъпквано през 60 и 70 те години! Такива *** като тебе отричаха, че и слета на Левски не бил негов и го унищожиха! Скелта е на цар Калоян, това, че нее е интерпретация на некадърници и АНТИ-българи!
20
5
 
1
 
! Отговори
Pitasht преди 15 години
Цялата история е PR на чалга историка Б.Д.Просто намереният до църквата Св. 40 мъченици гроб не е на ЦАР Калоян, а на друг по-късен Калоян, който не е бил цар. Археологическите доказателства сочат за период по-късен от 1207, когато би трябвало да убит царя. Поне за средата на 13-даже 14 век. Самият откривател на гроба категорично е отхвърлял хипотезата за идентичност на намерения скелет с ЦАР Калоян.
19
2
 
18
 
! Отговори
преди 15 години
Вчера преди 803 години (14 април 1205г.) Калоян е показал на Европа,че трябва да се съобразява с България като е разбил "непобедимите" кръстоносци.
18
1
 
16
 
! Отговори
Rhiad преди 15 години
Тервел, Симеон Велики, Калоян, Асен и Петър! Сигурно се въртят в гроба в момента като в какво сме се превърнали!
17
2
 
1
 
! Отговори
do 13 преди 15 години
ahahahahahaha
16
1
 
15
 
! Отговори
преди 15 години
Как не те е срам бе? Асеневци са направили България империя, той нищо хубаво не били донесли царете не България! Скапан комунист!Ти Симеончо ще ми го сравняваш с цар Калоян ли бе? А колкото до това дали е бил българин или не, той си го казва в писмата си до папата! Българин наследник на Царете от Първата българска държава - кръвен!