Пентагонът ще създава безсмъртни същества

Те ще могат да дишат и ще имат "определени биологически качества"
8 фев 2010 20:50,
136
Пентагонът ще създава безсмъртни същества
Сателитна снимка на Пентагона: Getty Images/Guliver Photos

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона възнамерява да отдели $6 млн. в бюджета за 2011 г. за реализация на проекта за създаване на изкуствени живи същества, съобщава Wired. Предполага се, че тези организми ще могат да живеят практически вечно, ако не бъде взето решение да бъдат унищожени.

Новият проект, който планира да създаде DARPA, ще носи наименованието BioDesign. В него ще се използват последните постижения на биотехнологиите, които позволяват създаването на живи и способни да дишат същества с „определени биологически качества“. Уточнява се, че клетките на новия организъм ще бъдат устойчиви на процесите на стареене и смърт.

Подобни свойства имат например раковите клетки. В ДНК на изкуствения организъм ще бъдат поставени маркери, позволяващи той да бъде идентифициран. DARPA възнамерява също да постави „клетъчен превключвател“, чието задействане ще води до незабавна смърт на организма.

Все още не е известно по какъв начин ще бъде реализиран проектът. DARPA възнамерява да вложи $20 млн. за развитие на синтетичната биология и $7,5 млн. за изследване, анализ и промяна на генома.

Според професора по биология от Нюйоркския университет Дейвид Фич DARPA възнамерява да използва различен подход към еволюцията, като я представи не като верига от случайни промени, а като единно насочено действие.

Описанието на BioDesign може да се намери на стр. 265 в 522-страничния проектобюджет на DARPA за 2011 финансова година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Спокойно другари 2012 год. иде, краят ви е близо. Като гледам единственият начин да посрещнем по-леко съдбата е да идем да се напием, па да си откинем ризите, па тогаз, кой когото хване ................
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И един, дето се пише фен на Бредбъри, макар че всъщност има предвид Саймък, използвайки за пример срещу генното инженерство книга, в която то е дадено в благоприятна светлина (накратко, извънземни общуват с хората, създавайки синтетични растения, задоволяващи всичките им нужди) .Това е вестникарски форум без нужда от регистрация - разумни дискусии ли очакваш?
65
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
МУСТАФА, почвам да се притеснявам, че ме следиш. Всъщност ако цъкнеш на ника ми и ще получиш отговор защо съм цял ден на компютъра. Ама то не трябва ядене...65, не съм само аз, но в този форум преобладават феновете на Дан Браун и Волен Сидеров. Кърстосани.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Знаем, Гъбчо, знаем - всички ГМО са гадни, а масовото им въвеждане сигурно ще е още по-разрушително от Глобалното Затопляне или прословутия "проблем 2000" , дето бяха на мода съответно преди 5 и 10 години... и се оказаха въздух под налягане.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не унивай, не си само ти с това мнение. Дори напротив - "подозрителните" нямат почти никаква реална власт, когато зад тях не стоят съответните корпорации (обикновено конкуренти на традиционните изкупителни жертви - петрол, фармацевтика и т.н.) . А и пробиви има много - синтетичният инсулин, примерно (който хем радва природозащитниците, че намалява избиването на прасета и крави, хем ги изнервя, че е Ген-Мод и, съответно, ЗЪЛ) или стволовите клетки, противораковите ваксини, какво ли не още...
62
0
 
0
 
! Отговори
UFO преди 14 години
точно така, точно там, и нека безсмъртието само да ги раздели!
61
0
 
1
 
! Отговори
Гъбарко преди 14 години
Защо всички гледате само фантастичната страна. Проектът е за само 6 млн, т.е. малък. Това е продължение на опитите да се транслоцират гени от нашият ендемит Haberlea rodopensis върху по-висши организми. Това е опит да се спре стареенето на организмите. Проектът започна в NASA. Това си е чисто генно инженерство. Всичко останало е литература. Затова искат да се позволи ГМО у нас.
60
0
 
1
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
До Мануелче: Пак си се заиграла с греблото Мануелче. Стига си кесила пред тоя компютър живота си върви ей. Излез малко на вън да ти се проветри главицата.
59
0
 
0
 
! Отговори
веско преди 14 години
Ей ме на, тук!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
K q mislish преди 14 години
KADE SI BE VESKOOO !
57
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Франкенщайн е литературна измислица. Да, своеобразно предупреждение е да се внимава с експериментите. Но не можеш да спреш всякакви експерименти само от страх. Мария и Пиер Кюри са се погубили (буквално) заради своите опити, просто защото не ги е било страх. А сега като че ли се връщаме с векове назад - ставаме свърх подозрителни и предпазливи, във всичко намираме някаква задна мисъл. Само че понякога най-лесното обяснение е най-вярното.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На мен пък друго ми е на акъла: "кръпки" - наливаш от едноклетъчната кашичка върху раната и тя се затваря мигновено, без хирургия, в полеви условия; в комбинация със стволови клетки буквално се възстановяват органи, крайници и т.н., а след това, както е според статията, организмите се "изключват" и тялото продължава само.Не е зле за плюнка амеби, нали?
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тия от пентагона гледат фантастични филми на ужасите от Холивуд и после им се ще да ги превърнат в действителност, некви луди ***
54
1
 
1
 
! Отговори
fdsf преди 14 години
a kak li 6te izglejdat :D
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мануелче, изобщо не става дума за това колко време ще мине, докато го създадат, а какви са намеренията им. И за Франкенщайн намеренията са били добри. А колкото до тежкия труд - после какво, да се вайкаме от безработицата ли?
52
0
 
1
 
! Отговори
Авесалом преди 14 години
Пишете, сега Ви е паднало! Като си саздадат зомбита и да пишете и да не пишете файда-никаква! Ей Ви на и евро-атлантизъм, НАТО,Костов, Борисов,Дянков и цялата *** предателска. А това го кава американски посланник:"Вие не ни трябвате повече от 4 милиона". - посланникът на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец-1997 год!?!? Да Ви е честито!!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
50, има много време до това да дишат, да имат живи биологични клетки. Но считам, че ще е много полезно да успеят да създадат машина/робот/механично създание, за да облекчи тежкия физически труд например. Защо да не създадат един универсален "работник", който не старее, не се износва лесно като човека, не изпитва болка като човека и издържа на огромно натоварване. Понякога най-простият мотив е най-верният...
50
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Ще може ли да си имам неколко аватара в гардероба и всеки ден да излизам с различен, за разнообразие? И жената също, за да не ми омръзва?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мануелче, ти чети, душко. Написано е "живи същества", които могат да дишат, ще имат живи биологични клетки. Така че и ти чети, чети, пук после говори.
48
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: ПатриотСлучайно да помниш какво пише за създаването на човека в Библията - че Бог е създал човека по свой образ и подобие? Ми - бащичко, какво да го правиш - иска му се и на него като "тате" да прави и създава :-)