Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни

Най-голяма опасност е бомбардировката от междузвезден водород
17 фев 2010 13:58,
86
Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни
Изображение: НАСА

Американски астрономи установиха, че пътешествията със скорост, близка до светлинната, ще бъдат разрушителни за космическите кораби.

Учените ще представят резултатите си на среща на Американското физическо дружество, а краткото им описание е публикувано в сп. New Scientist.

Основната опасност за обектите, движещи се със скорост, близка до светлинната, е междузвездният водород. Физиците пресметнали, че при движение със скорост близка до светлинната водородните частици ще бомбардират корабите с енергия около 7 тераелектронволта (която е сравнима с енергията на лъчите в Големия адронен колайдер).

Освен това, независимо от малката плътност на междузвездния газ (около 1 атом или йон на куб. см), бомбардировката ще е смъртоносна за екипажите. Алуминий с дебелина 10 см ще задържа не повече от 1% от радиацията, затова за секунда астронавтите ще получават доза радиация, надвишаваща смъртоносната 1700 пъти.

Със скорост, близка до светлинната, трябва да лети космически кораб, за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба).

Според учените новите резултати показват също, че вероятността извънземни да посетят Земята е доста ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
4
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
И като допълнение, единствените частици(познати до момента), които имат характеристиката да се движат със скоростта на светлината, са фотоните(частиците носители на светлина). С увеличаване на скоростта се увеличава релативистичната маса на тялото, като при v -> c масата клони към безкрайност. Инерцията при такава маса с такава скорост е огромна. Не знам, с какво ще го спират този кораб, но не смятам, че ще е с парашут и/или задкрилки.
80
1
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
Споровете ви са абсолютно безсмислени. Поне четете това, което цитирате. Теорията се базира на това, че скоростта и разстоянието са относителни спрямо координатната система. От там идва и вашият парадокс. Светлинна година е стойност отмерваща разстояние, която е мерена спрямо определена координатна система. Следователно ще е относителна единица, зависеща от координатната система. От където идват и безсмислените полемики.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Фактите говорят. Човека долу ти го каза, не се чуди, че ти цъкат минуси.
78
4
 
2
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
Написаното е "typo", ако се беше позачел какво съм писал и имаше представа от него, нямаше да си правиш първосигнални изводи. Ама де да знам, може и толкова да ти е капацитета. Това, че няма начин за едит на пост едва ли също предизвиква създаването на логическа връзка някъде в малкото ти мозъче.
77
1
 
0
 
! Отговори
от до фотона преди 14 години
Ти не рпавиш разлика между тъмна енергия и тъмна материя, бе калутин. Почети малко книжки първо, ама като четеш се пробвай и да разсъждаваш върху тях.
76
1
 
5
 
! Отговори
Борис преди 14 години
Именно. Изминалото време се различава, а скоростта всъщност е производна от разстоянието изминато за определено време. Т.е. пространство, време и скорост - са неизменно свързани, и щом на пътуващия кораб времето се забавя - то значи скоростта като производна - се увеличава. Но точно тук е уловката, тъй като от гледна точка на страничен наблюдател - светлинната скорост е максимална, а реално за пътуващите - не е. Т.е. характеристиката на пространствено-времевия континуум е нелинейна.
75
3
 
1
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
И откъде разбра кое е наполовина и кое изцяло? Така като гледам ти дори нямаш представа кое на кое е половината, ама иначе да се изкажеш. Може би очакваш тук да ти развия цялата стринг теория? Когато аз съм имал телескоп и съм гледал звездите, ти си бил блясък в очите на баща си, дечко.
74
1
 
4
 
! Отговори
до фотона преди 14 години
Пич в главата ти е пълна бъкотия сигурно - тъмни материи, тъмни сили. Като гледаш филмчета гледай не само да наизустяваш на половина. В общи линии си прав иначе.
73
3
 
3
 
! Отговори
незнайко преди 14 години
Много ги знаеш тия неща Фотоне! Браво! Ето затова ти цъкам минуси.
72
1
 
6
 
! Отговори
Див Петел преди 14 години
Офф, добре че не си взех оня пернишки ГоУф. Баси как щях да се прецакам водородно.
71
1
 
8
 
! Отговори
gogo_2_14 преди 14 години
По този повод от БДЖ успокоиха пътуващите със свръх бързия влак по линията София - Пловдив, че няма непосредствена опасност за здравето!
70
5
 
1
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
Т.е. - всичко е възможно.
69
5
 
1
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
Още нещо. До преди няколко години, учените не знаеха за съществуването на тъмната материя и не можеха да си обяснят, защо галактиките се разбягват с увеличаваща се скорост - факт, противоречащ на всичко, което се твърдеше до скоро. Също така няма смислено обяснение на факта, защо Ц намалява. Т.е. от 300к км/с пада с времето все повече. 2002 година двама учени - Щайнхард и Тюрок, изказват теория за цикличния модел на вселената, която всъщност отговаря на много, дотогава неясни въпроси.
68
5
 
2
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
Още повече, такива като - Ц е максималната скорост или, не може да има пътуване с Ц, най-малкото, защото никой няма точна представа кое как е, още повече, че теорията на Айнщайн, не отговаря на всички въпрости, а на някой дори дава не съвсем точен отговор. Айнщайн базира теорията си на 4 измерения, а новите теории дават отговори на въпроси, на които Теорията на Айнщайн не може да отговори, при 11 измерения.
67
5
 
3
 
! Отговори
ФотонЪТ преди 14 години
Това е ТЕОРИЯ. Но според нея, при скорост Ц (на светлината) разпадът на частиците е почти нулев. Затова от гледна точка на материя, движеща се с тази скорост, времето е като спряло, тъй. За материята, движеща се с тази скорост, времето ще е почти спряло, заради почти спрелия разпад на частиците, при тази скорост. Но това е само теория. Не е доказано. Да се изказват абсолютни твърдения е тъпо.
66
1
 
0
 
! Отговори
Д Добрев преди 14 години
Къде видя да съм писал, че е възможно, брейниак такъв? Ама пътуването във времето не е абстрактно, а напълно РЕАЛНО.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mislia,che ne si prav.skorostta shte e ednakva,samo che iztekloto vreme na zemiata i na koraba bi bilo razlichno.i az ne go razbiram,no pone uchenite taka tvurdiat :)).Moje da poturish twin paradox v google
64
1
 
5
 
! Отговори
stiliyan преди 14 години
Айде и аз да кажа :) Разтоянието от 50000 светлинни години екипажа на кораба ще измине за 10 години, отчетени на корабните уреди. Това е за всички неразбрали, дето повтарят едно и също. Моята идея е: На Земята обаче ще са минали 50000 години, и с връщането още 10 за екипажа, но още 50000 за Земята. Общо 100000 години!!! Кой ще дочака резултата от полета и ще даде ордените на космонавтите?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ia da vidim sega!!Centurut na Mlechnia put se namira na 50 000 svetlinni godini ot Zemiata(toest svetlinata izminava tova razstoianie za 50 000!).Togava kak bi mogul edin kosmicheski korab,dvijesht se sus skorostta na svetlinata, da go izmine za 10 godini??!!!Biha mu triabvali i na nego 50 000 godni,che i malko povecehe! :D :D :D
62
1
 
3
 
! Отговори
on преди 14 години
"Нейчъръл Джеографик" LOLАма и ти си един капацитет, лукова главо!