Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни

Най-голяма опасност е бомбардировката от междузвезден водород
17 фев 2010 13:58,
86
Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни
Изображение: НАСА

Американски астрономи установиха, че пътешествията със скорост, близка до светлинната, ще бъдат разрушителни за космическите кораби.

Учените ще представят резултатите си на среща на Американското физическо дружество, а краткото им описание е публикувано в сп. New Scientist.

Основната опасност за обектите, движещи се със скорост, близка до светлинната, е междузвездният водород. Физиците пресметнали, че при движение със скорост близка до светлинната водородните частици ще бомбардират корабите с енергия около 7 тераелектронволта (която е сравнима с енергията на лъчите в Големия адронен колайдер).

Освен това, независимо от малката плътност на междузвездния газ (около 1 атом или йон на куб. см), бомбардировката ще е смъртоносна за екипажите. Алуминий с дебелина 10 см ще задържа не повече от 1% от радиацията, затова за секунда астронавтите ще получават доза радиация, надвишаваща смъртоносната 1700 пъти.

Със скорост, близка до светлинната, трябва да лети космически кораб, за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба).

Според учените новите резултати показват също, че вероятността извънземни да посетят Земята е доста ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Борис преди 14 години
"за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба)"В този случай кораба ще се движи със скоростта на светлината само от гледна точка на страничен наблюдател. А от гледна точка на екипажа на кораба - за 10 години ще бъде изминато разстояние 473 040 000 000 000 000 км. Т.е. те ще се движат със скорост 1.5 млрд.км/сек. Което ще е 5 000 пъти по-бързо от скоростта на светлината. Т.е. "всичко е относително".
60
1
 
1
 
! Отговори
nqkoi преди 14 години
Ti qvno ne si chuval che ima alternativni vidive energiq, ne se izpolzvat zashtoto petrolnata industriq plashta mn milioni za da se kriqt tai kato ne q interesuva da izlziat na qva , togava nikoi ne bi izpolzval gorivo ! P.S. oshte 70 godina kazaha che goorivoto e nna svarshvane , a pak vij ti 40 godini sled tova oshte si go tochim ot zemqta !
59
1
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 14 години
Az samo edno shte kaja. Predi 100 godini nikoi ne vqrvashe che coveck shte stapi na lunata , ili pak che shte ima mobilni telefoni i mnogo drugi izobretatelstva. Estestveno edin telefon de se sravnqva s edno patuvane s skorosta na svetlinata, no tova ne oznachava che nqma da gopostignat !
58
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 14 години
ОК,повече няма да вдигам толкова с голфа
57
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 14 години
Може би .ако се измисли магнитно поле което да действа като щит около кораба .тогава нещата ще се променят .но на този етап всичко е фантастика (маймунка пред компютър) ))))))))
56
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добрев много гледаш Нейчъръл Джеографик. Но ако бе гледал повечко щеше да разбереш ,че пътуването със светлинна скорост е невъзможно това го казаха в същата серия. Доста избирателно представяш нещата. Истината е че единствения начин да се пътува в космоса ,според същото филмче е да се разшири пространство отзад и всъщност без дори да помръднем да се преместим, примера с есакалаторната пътека. Както и да е поне нещо си разбрал, скороста от 300К е уникална и при тази скорост времето почти спира.
55
1
 
5
 
! Отговори
Д Добрев преди 14 години
Абстракция за закърнелия ти мозък. Ей заради такива като тебе и като Хасан ще си останем дивашко племе от ориента.
54
7
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Фантазиите са приятно нещо,но за децета!Да се трошат ресурси за детски фантазии,при глад и мизерия ТУК и СЕГА на Земята те не са луди,лудите сме ние,че допускаме на Земята тази безумна,хищна алчност и деградация.*** клона на който случайно сме кацнали!Няколко процента ще унищожат шесте милиарда зяпащи към небето.Светлинни години,абстракция и за самите тях.
53
2
 
1
 
! Отговори
PPN преди 14 години
Мисля, че тези нАучни работници са изкуфяли вече и трябва да ги пенсионираме. Нека запитаме 6-7 годишните деца кога и как ще можем да летим в космоса !
52
1
 
5
 
! Отговори
Д Добрев преди 14 години
Само за сведение - сателитите имат постоянна нужда от актуализиране на часовника им, тъй като реално те пътуват във времето(макар и със скорост много по-ниска от тази на светлината). Говорим за грешка 1/1000000 от секундата.
51
1
 
7
 
! Отговори
Д Добрев преди 14 години
Не. 10 години ще минат на самия кораб. Тъй като времето ще тече по-бавно в сравнение с околните обекти.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Със скорост, близка до светлинната, трябва да лети космически кораб, за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба).a niama li da mu se nalozi da poudulzi putuvaneto si s niakakvi si 49990 godini??
49
1
 
0
 
! Отговори
неЗнайко преди 14 години
Явно всички са изпукали от летене със С.
48
1
 
0
 
! Отговори
xx преди 14 години
таааа има ли живи ?
47
1
 
7
 
! Отговори
Борис преди 14 години
Тая работа с разтеглянето е само теория, и то такава, която не среща одобрение никъде. Защото става въпрос за движение като цяло, а не за деформация. Друг е въпроса, че отчитането на такава скорост ще е от гледна точка на страничния наблюдател, докато времето в кораба ще "тече" по друг начин, и тогава изчислената скорост на кораба на база изминато разстояние за единица време - ще е различно. Т.е. всичко е относително. Някой го беше казал преди мен, но не се сещам кой беше... :P (майтап бе, Уили)
46
3
 
7
 
! Отговори
Илия Атанасов Кадино преди 14 години
Браво на jj, който каза следното: "Едно време така са говорили и за свръхзвуковата скорост, че умираш на място...не спирайте прогреса бре 'учени' такива". В науката нищо не е вечно, така днешните научни теории утре ща бъдат заменени с други, по-точни. Нищо не се знае на сто процента. Двайсетина години преди да се появи 3G предаването на видеоразговори по мобилните телефони това бе научна фантастика. А сега на телефоните има какво ли не, дори 48 гигабайта памет(32+16).
45
7
 
4
 
! Отговори
кучемраз преди 14 години
абе кви 7 тераелектронволта кви 5 лева бе,бате ви Бойко с голи ръце ще хване главата на Станишев и ще я прасне в дувара и от удара ще произведат 27 тераелектронволта!!!
44
2
 
10
 
! Отговори
ВЕК 21 преди 14 години
И ЩЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ С ДЪРВА И ОБОРСКИ ТОР.
43
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НИКАКВИ ПОЛЕТИ НЯМА ДА ИМА! НИТО С ОБИКНОВЕНА,НИТО СЪС СВЕТЛИННА СКОРОСТ.НИТО КЪМ ЗВЕЗДИТЕ,НИТО КЪМ ПЛАНЕТИТЕ. ЛУНАТА ЩЕ СИ ОСТАНЕ ЕДИНСТВЕНОТО КОСМИЧЕСКО ТЯЛО,ПОСЕТЕНО НЯКОГА ОТ ХОРАТА. СЛЕД 10-20 ГОДИНИ ГОРИВАТА ЩЕ СЕ ИЗЧЕРПЯТ И ХОРАТА ЩЕ СЕ ВЪРНАТ КЪМ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ ОТПРЕДИ ИНДУСТРИАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ.ТОЕСТ ВСИЧКИ ОТНОВО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В 18 ВЕК.ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО СЕЛАТА И НАЙ-ВИСОКАТА СКОРОСТ С КОЯТО ПЪТУВАТ ЩЕ БЪДЕ ТАЯ НА КАРУЦАТА С ДВА ВПРЕГНАТИ КОНЯ.ЩЕ ГЛЕДАТ ОВЦЕ И КОЗИ НА СЕЛО И ЩЕ СЕ ТОПЛЯТ С
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А,не не си прав не е нула.Не си ли чувал за ЦВЕТНА БРЕМЕНОСТ.Та все пак има надежда