Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни

Най-голяма опасност е бомбардировката от междузвезден водород
17 фев 2010 13:58,
86
Пътувания с близка до светлинната скорост са опасни
Изображение: НАСА

Американски астрономи установиха, че пътешествията със скорост, близка до светлинната, ще бъдат разрушителни за космическите кораби.

Учените ще представят резултатите си на среща на Американското физическо дружество, а краткото им описание е публикувано в сп. New Scientist.

Основната опасност за обектите, движещи се със скорост, близка до светлинната, е междузвездният водород. Физиците пресметнали, че при движение със скорост близка до светлинната водородните частици ще бомбардират корабите с енергия около 7 тераелектронволта (която е сравнима с енергията на лъчите в Големия адронен колайдер).

Освен това, независимо от малката плътност на междузвездния газ (около 1 атом или йон на куб. см), бомбардировката ще е смъртоносна за екипажите. Алуминий с дебелина 10 см ще задържа не повече от 1% от радиацията, затова за секунда астронавтите ще получават доза радиация, надвишаваща смъртоносната 1700 пъти.

Със скорост, близка до светлинната, трябва да лети космически кораб, за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба).

Според учените новите резултати показват също, че вероятността извънземни да посетят Земята е доста ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
както изглежда, твърде си малък и ... глупавичък. Две думи за теб : цветна бременност.
20
8
 
2
 
! Отговори
подводни преди 14 години
А на тез учени вероятноста да им дойде ъкъл в главата е равна на вероятноста бременна жена да и дойде цикълът в продължение на 9 месеца! Или с 3 думи - равна на нула!
19
5
 
4
 
! Отговори
Емпезеторикс преди 14 години
Ако някога стигнем до такава скорост, едва ли телата ни ще са в такъв вид - кръв мускули, фекалии и т.н.. Затова , айде да не им се връзваме на такива "учени"!
18
4
 
10
 
! Отговори
333 преди 14 години
Чудят се какво да ни измислят като за оправдание. Банов е напълно прав! В днешно време наистина да бяхме постигнали много, и затова че не сме се появиха мнения, че е опасно, невъзможно, вредно, безсмислено...От 60-те години до днес колко стотин пъти се вдигна скоростта на компютри и изчислителни машини?Никой не инвестира в космически изледвания, затова в пъти повече се прахосва за войни, отбрана, ракетни щитове, ядрени програми..., а в Космоса сме на нивото от времето на Армстронг!
17
7
 
8
 
! Отговори
Банов преди 14 години
Не им вярвайте и не ги слушайте, всичко това са дрънканици, абсолютни глупости причинени от болни фантазии защото преди доста време назад, средата на 70 -те години на миналият век във водещи популярни списания пишеха, че човечеството през 2005, 2010 и 2015 ще бъде толкова напред, че ще летим с космически междупланетни кораби със скорости близки до скоростта на светлината.Сега съм свидетел на това време и нищо подобно няма.Само празни приказки.Винаги съм вярвал в науката но този път съм си променил мнението напълно просто защото това е невъзможно.А дори и да стане ми кажете за кого ще бъде позволено да излети при тези скъпи полети. Преди имаше космонавт от некосмическите държави който трябваше да заплати сумата от $ 28 000 000 само да излезе в орбита.Да не говорим за сигурността на полета. А ако направим паралел, медицината с която ни насаждат,че всичко е възможно в наши дни, то ми кажете тогава защо тази медицина търси да получи организа трансплантация от донори а не е създала аналогичен човешки орган досега ? Отговорът е просто, че не може защото не всичко е възможно на този свят като се вземе в предвид и неспособността от нейна страна да се лекуватмного болести. Не е ли истина това или още трябва да вървим против нея ?
16
1
 
6
 
! Отговори
Хмммм2 преди 14 години
Та ако ще се пишат "грандиозни новини" за норматив, щото някой не си е направил труда да погледне в нета за някоя истинска новина, почвам да си мисля че прякорът "драскачи" не е чак пък толкоз неоснователен...
15
1
 
11
 
! Отговори
Хмммм преди 14 години
Абе седя тука, чета е се чудя: Откъде аджеба ги изкопават тези 'научни' "новини". Всеки който е завършил средно образование е наясно с фактите написани в статията. Нито плътността на водорода е новина, нито разтеглянето на времето... Редакцията точно за колко *** брои читателите, че представя подобни "спагети" за новни? Ясно е че нито едно научно издание в днешно време няма да побликува подобни елементарни твърдения в които няма абсолютно нищо което да не е в най най базовите учебници!
14
1
 
6
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
имам такъв на колата и върши работа ....
13
2
 
17
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 14 години
Те американците са установили това, което Айнщайн го доказал преди сумати години и го е обобщил в "Теория на относителността"...Сега остава да открият електрическата крука, да си светнат и да видат колко са ***.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И чий ще го дирим в средата на млечния път,тук вече я подредихме че там ни чакат...
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема има просто решение. Праим си силов щит и ще си летим като пичове със скоростта на светлината.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
времето тече различно друг път.ти се поинтересувай малко.виж Светлинна Година
9
3
 
13
 
! Отговори
Виткор преди 14 години
Плескаш десет метра алуминий и си пич.Тва е точно най-малклия проблем.Ако среянеш каквото и да е по-голямо от водороден атом си в беля.Едно въпростче -Колко време ще ускоряваш до скорост близка до светлинната, ако не искаш да си подложен на повече от 1g?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най много руснаците да ги напият до смърт с антифриз
7
5
 
9
 
! Отговори
ракетчик советчик преди 14 години
няма да дойдат извънземни щото американците ще ги прехванат и избият, а пък ако не ги прехванът тука Станишев и Калфин ще ги карат да играят казачок
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Според учените новите резултати показват, че вероятността извънземни да посетят Земята е достатъчно ниска." С това изречение насрахте статиятаТова е ако "извънземните" са биологически устроени като нас и ако идват от центъра на Млечния път. Ако са по-близо, може да не им трябва светлинна скорост.
5
1
 
21
 
! Отговори
До #3 преди 14 години
Прочети малко за Теорията на относителността и тогава коментирай.Жокер: при скорости близки до скоростта на светлината времето тече различно за космонавтите в кораба и за наблюдателите извън кораба.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В БДЖ ни грози опасност да те бомбардират от малцинствата с камъни покрай някое гето или пък да те бомбардират куфарите по главата при поредното дерейлиране:)
3
3
 
14
 
! Отговори
До №3 преди 14 години
Ми то си пише, че става дума за време НА КОРАБА, ама като се чете половинчато, така е
2
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
само за сведение на НЕГРАМОТНИЦИТЕ 50хиляди светлинни години=5О хиляди години движение със скоростта на светлината Т.Е не за 10