Първата стъпка към изкуствения живот е направена

Учени сътвориха жизнеспособна клетка с изцяло синтетичен геном
21 май 2010 15:12,
101
Първата стъпка към  изкуствения живот е направена
Доктор Крейг Вентър и доктор Хамилтън Смит в лабораторията им. Учените обявиха, че са създали жизнеспособна клетка с изкуствен геном. Снимка: БГНЕС

Учени създадоха първата жизнеспособна изкуствена клетка. Екипът около пионера в генетиката доктор Крейг Вентър за първи път успя да създаде жизнеспособна бактерия с напълно изкуствен геном, съобщава Science. Това е ключова стъпка към създаването на нови живи същества.

Екипът на доктор Вентър нарича новото постижение синтетична жива клетка, но те са използвали съществуваща клетка като модел и като получател на изкуствено създадената ДНК.

Създадената бактериална клетка обаче е първата форма на живот, контролирана изцяло от синтетична ДНК, следователно е синтетичен живот. Учените използвали „оръдията на природата“ за изграждането на нов хромозом (пакет от ДНК, който съдържа целия генетичен материал, необходим на клетката, за да живее и функционира).

Те изкуствено наредили парчета ДНК, след това ги имплантирали в клетки на друг вид бактерия, която ги възприела като целия хромозом на бактерията.

Практически изкуствено е създаден само геномът. С това не е сътворен напълно нов жив организъм. За постижението учените са използвали оригиналния генетичен материал на една клетка и обвивката от друга бактерия за опитите си.

Все пак тези специфични бактерии доказват, че създаването на жизнеспособни клетки със синтетичен хромозом е възможно.

Доктор Крейг Вентър и колегите му се надяват да използват тази технология за създаването на бактерии с полезни функции.

Той и екипът му вече си сътрудничат с фармацевтични и енергийни компании за разработването на хромозоми за бактерии, които биха произвеждали биогорива и дори нови ваксини, пише ВВС.

Екипът на Вентър се надява да „направи“ бактерия, която абсорбира въглеродния диоксид и така изчиства околната среда, или пък микроорганизми, които могат да разградят нефтено замърсяване в океана.

Теоретично новата технология може да се използва и за конструирането на по-сложни организми – растения и животни, но засега целта е само създаването на бактерии.

Те са идеалната първа стъпка, защото потенциално могат да произвеждат вещества, които са ни необходими. Доктор Вентър вярва, че такива приспособени бактерии могат да „предизвикат нова индустриална революция“.

От друга страна, от генетична гледна точка бактериите са много прости организми – те имат много по-малко информация в своя геном, отколкото растенията и животните. Според Вентър разширяването на технологията върху по-сложни организми като растенията може да е възможно, но ще отнеме на учените години работа върху това как да изградят толкова дълъг и комплексен геном.

Някои критици обвиняват Вентър, че си „играе на Господ“ и не е работа на човека да измисля нов живот.

Има и притеснения около сигурността на тази технология. Професор Джулиан Савулеску от Оксфорд коментира пред ВВС, че потенциалът на това постижение е „в далечното бъдеще – истински и изпълнен със смисъл – да се справи със замърсяването на околната среда, създаване на нови горива, на нови комуникации“.

„Но рисковете също са уникални. Имаме нужда от нови стандарти за оценяване на сигурността на подобни радикални изследвания и защитаването им от злоупотреба с тях за военни или терористични цели. Подобна технология може да се използва за създаването на най-мощното биологично оръжие, което изобщо можем да си представим. Предизвикателството е да изядем плода без червея“.

Доктор Вентър подчертава, че той и колегите му се занимават с тези етични въпроси и проблемите със сигурността, откакто са започнали първите си експерименти на полето на синтетичната биология.  

„Ние поискахме широкомащабен етичен преглед на нашия подход, включително от Националната академия на науките. Това са важни теми и ние настояваме дискусиите по тях да продължат, а ние да участваме“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
4
 
! Отговори
From Swiss преди 13 години
Не е ограничил човека по много проста причина - няма създател. Има го само в болни и промити от *** религии жалки мозъчета.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Заедно с фармацефтичните компании вече работят за създаване на заместник на СПИНа За лечението на новият вирус ще са нужни поне 100 различни лекарства ...
36
5
 
4
 
! Отговори
From Swiss преди 13 години
24-ти, много добре си го казал. Но този т.н. наречен създател ще се пенсионира, когато промитите от религиите мозъци се образоват. Но дълбоко се съмнявам , че тези болни мозъци са в състояние да се променят - липсва и достатъчно интелектуален ресурс.Най-големите злини на Човечеството произлизат от религиите, които водят до войни. А войните изопачават Науката, която в същността си чиста и хуманна.
35
4
 
8
 
! Отговори
пелтек преди 13 години
създателя е сторил само една грешка, в творенията си. че не е ограничил човека, да не може да твори такива неща. не е закостенялост, а разумност. Защо ли? Ами, защото не знае кога да спре? И винаги прекалява и делата му водят до нови злини и нуждата да се оправят. така е с многото деца, така е с многото коли, така е с многото забавления - те унищожават по пътя си невинни създания. Така ще стане и това. Новите форми на живот, ще носят злини и смърт на досегашните. И така е било и така ще бъде.
34
5
 
7
 
! Отговори
пелтек преди 13 години
Не съм закостенял, бе. Аз съм за науката. да се изследват, познават нещата. но дас е създадат нови организми е опасно и за самото човечество, за местните животински и растителни видове. Видяхме преселението на овцете, до какво доведев Австралия. същото е и с ГМО - след време ще трябва да се създават АнтиГМО, за тях. разбира се,ч е трябват наука, лекарства. Но не и нови видове организми. така ще създадат нови човешки раси, нови ембриони, нови ненужни злини. И ще унищожат старите. това ли искаш?
33
2
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 13 години
така е, но също и най-полезните неща ги измислят учените
32
2
 
6
 
! Отговори
Lulu преди 13 години
Ха...много интересно...от години фанатастиката бълва сюжети за изкуствено създадени интелекти и те неизменно имат един проблем - не можели да чувстват, нямали емоции... а за тези бактерии? Браво на учените, положили са страхотен труд, но тази изкуствено създадена материя няма дух. Тогава за какво ни е?
31
3
 
9
 
! Отговори
?!? преди 13 години
А бе то и създаването на ядрения синтез първоначално е замислен с благородна цел, ама то...
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По подобен начин най вероятно е създаден и човека
29
2
 
6
 
! Отговори
aos преди 13 години
Имат време до 2012 да си довършат откритието и това при условие, че американците не изпреварят писанията от календара на маите с някоя поредна простотия. :) Иначе яко. Що да не плъзнат бактерии бол по земята, особено такива, които ядат нефт, въглероден двуокис и мачкат наред...
28
1
 
5
 
! Отговори
Любо преди 13 години
Synthetic Generation
27
6
 
6
 
! Отговори
From Swiss преди 13 години
"Тия защо се бъркат в делата на СЪЗДАТЕЛЯ. "Само в промитите мозъци има създател. В реалността има Природа и Наука.
26
4
 
6
 
! Отговори
пелтек преди 13 години
След сто години, да нес е чудите, защо динозаври, роботи, комари-нимфомани и други ваши изобретения, ви тровят живота, убиват и правят всичко онова, което вие правите на весътворената от човека природа и на вас самите? Вашето непрестанно бъркане в творенията, води до унищожаване на човека и други същества. Да изучиш и познаваш нещата е хубаво - наука. Но непрестанно да твъриш ненужни дяволии и изобретения си е самоубийство. Това ще се обърне срещу вас и потомците ви. И за нас, естественно.
25
4
 
5
 
! Отговори
From Swiss преди 13 години
Най-големите злини на този свят са монотеистичните религии. По принцип религията и науката са хубаив неща, но с появатв си монотеистичните релииги - юдеизъм, християнство и ислям, опорочиха термина религия, а науката беше опорочена от военните, които злоупотребяват с нея.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VREME E VE4E SAZDATELQ DA SE PENSIONIRA
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия защо се бъркат в делата на СЪЗДАТЕЛЯ.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най- големите злини , на тоя свят ги измислят учените хора....
21
5
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 13 години
Ами какво да ти кажа вярно е че си *** и то много! Всички тези открития и технологии могат да доведат до откриването на много нови лекарства. Човека инстинктивно го е страх от "новото" особено, ако не му е ясно за какво става въпрос, но тези открития са доброто на човечеството. Наука ще продължи да се развива - това е неизбежно, за ужас на закостенели мозъци.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и атомната бомба я измислиха учените за мирни цели, сигурно, ама...
19
7
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
към маймуните дето се съзмущават - марш в африка *** с ***