Първата стъпка към изкуствения живот е направена

Учени сътвориха жизнеспособна клетка с изцяло синтетичен геном
21 май 2010 15:12,
101
Първата стъпка към  изкуствения живот е направена
Доктор Крейг Вентър и доктор Хамилтън Смит в лабораторията им. Учените обявиха, че са създали жизнеспособна клетка с изкуствен геном. Снимка: БГНЕС

Учени създадоха първата жизнеспособна изкуствена клетка. Екипът около пионера в генетиката доктор Крейг Вентър за първи път успя да създаде жизнеспособна бактерия с напълно изкуствен геном, съобщава Science. Това е ключова стъпка към създаването на нови живи същества.

Екипът на доктор Вентър нарича новото постижение синтетична жива клетка, но те са използвали съществуваща клетка като модел и като получател на изкуствено създадената ДНК.

Създадената бактериална клетка обаче е първата форма на живот, контролирана изцяло от синтетична ДНК, следователно е синтетичен живот. Учените използвали „оръдията на природата“ за изграждането на нов хромозом (пакет от ДНК, който съдържа целия генетичен материал, необходим на клетката, за да живее и функционира).

Те изкуствено наредили парчета ДНК, след това ги имплантирали в клетки на друг вид бактерия, която ги възприела като целия хромозом на бактерията.

Практически изкуствено е създаден само геномът. С това не е сътворен напълно нов жив организъм. За постижението учените са използвали оригиналния генетичен материал на една клетка и обвивката от друга бактерия за опитите си.

Все пак тези специфични бактерии доказват, че създаването на жизнеспособни клетки със синтетичен хромозом е възможно.

Доктор Крейг Вентър и колегите му се надяват да използват тази технология за създаването на бактерии с полезни функции.

Той и екипът му вече си сътрудничат с фармацевтични и енергийни компании за разработването на хромозоми за бактерии, които биха произвеждали биогорива и дори нови ваксини, пише ВВС.

Екипът на Вентър се надява да „направи“ бактерия, която абсорбира въглеродния диоксид и така изчиства околната среда, или пък микроорганизми, които могат да разградят нефтено замърсяване в океана.

Теоретично новата технология може да се използва и за конструирането на по-сложни организми – растения и животни, но засега целта е само създаването на бактерии.

Те са идеалната първа стъпка, защото потенциално могат да произвеждат вещества, които са ни необходими. Доктор Вентър вярва, че такива приспособени бактерии могат да „предизвикат нова индустриална революция“.

От друга страна, от генетична гледна точка бактериите са много прости организми – те имат много по-малко информация в своя геном, отколкото растенията и животните. Според Вентър разширяването на технологията върху по-сложни организми като растенията може да е възможно, но ще отнеме на учените години работа върху това как да изградят толкова дълъг и комплексен геном.

Някои критици обвиняват Вентър, че си „играе на Господ“ и не е работа на човека да измисля нов живот.

Има и притеснения около сигурността на тази технология. Професор Джулиан Савулеску от Оксфорд коментира пред ВВС, че потенциалът на това постижение е „в далечното бъдеще – истински и изпълнен със смисъл – да се справи със замърсяването на околната среда, създаване на нови горива, на нови комуникации“.

„Но рисковете също са уникални. Имаме нужда от нови стандарти за оценяване на сигурността на подобни радикални изследвания и защитаването им от злоупотреба с тях за военни или терористични цели. Подобна технология може да се използва за създаването на най-мощното биологично оръжие, което изобщо можем да си представим. Предизвикателството е да изядем плода без червея“.

Доктор Вентър подчертава, че той и колегите му се занимават с тези етични въпроси и проблемите със сигурността, откакто са започнали първите си експерименти на полето на синтетичната биология.  

„Ние поискахме широкомащабен етичен преглед на нашия подход, включително от Националната академия на науките. Това са важни теми и ние настояваме дискусиите по тях да продължат, а ние да участваме“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз лично не се сещам за , едно поне грандиозно откритие в сфератана науката , което да не е довело до много неприятности ! Някой може ли да ми припомни нещо подбно или наисина няма ??
17
1
 
6
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
хаха, бат Миро ;-)Иначе по темата - за съжаление, колкото и благородни да са идеите на учените, за подобни изследвания се плаща с много пари... от Големите батковци ;-) Така че те решават кое е вървене срещу природата и кое не!
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако бяхте истински учени щяхте да знаете, че срещу природата не се върви. Не може да я контролираме, тя контролира нас. Ние сме част от нея и това, което трябва да направим е да се самоконтролираме равномерно с нея.
15
2
 
3
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Мислим еднакво :)
14
2
 
6
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
Прочетете трилогията за Небесните господари на Джон Броснан . Не са дебели книжки. Има ги в читанка-та. Там историята се развива след генетични войни на Земята. Много добре предоставя какво може да се прави с гените и хубаво и лошо - огромен набор от възможности. Но винаги трябва да се има едно наум. Прочетете ги - няма да съжалявате.
13
4
 
5
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
Четете Небесните господари, много занимателна трилогия, в която се разказва за един свят, получен в резултат от базикане с гените ;-)
12
2
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 13 години
Създаването на нов живот е голяма сила. Независимо дали гледате нещата от научна или религиозна гледна точка. А с голямата сила идва и голямата отговорност. Защо си мислим че сме достатъчно подготвени че да не позволим тази сила да ни накара да я използваме за лоши неща? То ако не ние то тогава пр. терористи или правителства които не веднъж са се опитвали по един или друг начин да доминират света. Или това се само приказки за наивни хора?
11
5
 
12
 
! Отговори
Иван преди 13 години
С пълна сила вървим срещу природата...ще видим до къде ще стигнем, най-вероятно до под кривата.
10
4
 
15
 
! Отговори
mm преди 13 години
Пускате такава бактерия в бензиностанцията и след 2 часа зареждате в резервоара кисело мляко с пенецилин. После се прибирате вкъщи и гледате че дограмата ви, телевизора и компютъра са мухлясали и миришат на гнилоч. От контактите за ел. ток тече тетрациклин.
9
3
 
18
 
! Отговори
хомо сапиенс преди 13 години
Предизвикателството е да изядем плода без червея - а защо не си кажете кой ви плаща изследванията и опитите. Най -често военните, а техните стремежи са баш червея!Ние затриваме цели биологични видове, за да създаваме синтетични бактерии, които не са минали теста на еволюцията. А думичката "ваксина" стана като думичката "тероризъм". Парадна порта за невероятни злоупотреби с етика и морал.
8
6
 
11
 
! Отговори
прост преди 13 години
Вместо да се опитват да илекуват всичките болести,те мислят нови.Хвала на такъви хора.
7
1
 
20
 
! Отговори
Copy And Paste преди 13 години
О, я стига ! Това в България бе постигнато още преди 30 години. Дори се отиде значително по далеч. С помоща на Правец 8С бе създаден самоходен организъм. За съжаление, дискетата с програмата е била надраскана и в последствие се установи незначителен бъг в органичния резултат. Обекта показа натрапчива склонност да носи фуражка и да маха с палка, тип `слънчоглед`.
6
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
пишете на кирилица ,моля ви се
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не искаш да кажеш, че сегашните вируси и бактерии са създадени от тази технология, която току що е успяла да направи нещо?
4
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
браво господа, само побързайте , моля изпратете ми подробната документация на alkaeda***aljazira , на вниманието на Осама Бин Ладен . Плащам в брой :) и малко указания как да направя смъртоносна болест ако може
3
4
 
12
 
! Отговори
x box преди 13 години
като я гледам тая клетка, май някой *** ще излезе от нея.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ako prodyljavat taka cyrkvata 6te go izduha.....
1
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
После се чудим що всяка година има все нови вируси, болести, грипове и т. н.До къде ли могат да стигнат учените в експериментите си...нож с две остриета....дали пък не поставят под заплаха цялото човечество....