Ехооо... Кой праща сигнали от Gliese 581g?

Австралийски учен улови странни "известия" от новооткритата планета
Обновена: 12 окт 2010 13:38 | 12 окт 2010 11:24,
48
Ехооо... Кой праща сигнали от Gliese 581g?
Изображение: Lynette Cook/National Science Foundation/Zina Deretsky

Откритата наскоро планета Gliese 581g, условията на която според астрономите допускат наличието на живот, може да се окаже обитаема. Австралийският учен Рагбер Бхатал твърди, че е наблюдавал в района на Gliese 581g внезапни изблици светлина, напомнящи на лазер, предава Fox News.

Бхатал е участник в международния проект SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), чиято цел е търсенето на извънземен разум. Според него първите светлинни сигнали от страна на Gliese 581g са забелязани през декември 2008-а – две години след откриването на планетата от учените.

Колегите на учения се отнасят скептично към твърдението му. „Познавам този учен. Когато за първи път разказа за видяното, го попитах за подробности, но той не можа да ми ги даде –  казва известният астроном Франк Дрейк, създал формулата за изчисляване на броя на извънземните цивилизации, с които е възможен контакт. – Смятам това за много подозрително“.

Gliese 581g стана известна на обществеността на 29 септември т.г., когато учените Стивън Вогт от Калифорнийския университет в гр. Санта Круз и Пол Батлър от Института „Карнеги“ във Вашингтон обявиха, че са открили планета, потенциално годна за живот.

Още по темата

Gliese 581g е една от шестте планети, въртящи се около червеното джудже Gliese 581, което се намира на около 20 светлинни години от Земята. В същото време Gliese 581g е единствената планета, разположена в т.нар. обитаема зона Gliese 581 – областта, където може да съществува вода в течно състояние, чието наличие е основно условие за възникването на живот.

Наблюденията показват, че масата на Gliese 581g е три-четири пъти по-голяма от масата на Земята. Нейният радиус е 1,3-2 пъти по-голям от този на нашата планета и тя се класифицира като еднотипна със Земята.

Периодът на въртене на Gliese 581g е около 37 земни дни, а оценъчната й маса позволява да се предполага, че повърхността на 581g е покрита със скали и камъни, а гравитацията й е достатъчна за съществуването на атмосфера. Това не означава задължително, че планетата е годна за обитаване от хора.

Планетата още няма официално наименование, но Фогт я нарича „Светът на Зармина“, в чест на своята жена, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: франк дрейк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Емил преди 13 години
До 444а,"С нетърпение чакам момента когато наитина установим връзка с жив организъм от др. планета".Абе брато(сестро),ти двустранна връзка с марсиански скункс,как мислиш,че сработва?Ами марсиански ***?Важното е този "организъм"да е разумно същество и малко поне интелигентен,поне на нашето ниво на развитие,ало...
20
0
 
18
 
! Отговори
444а преди 13 години
С нетърпение чакам момента когато наитина установим връзка с жив организъм от др. планетаНадявам се тогава всички тези религии които ни делят да останат в иторията
19
0
 
6
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
Край с нас, сайлоните ни откриха!!!! 8-(
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakto vinagi nedygavi komentari...
17
5
 
1
 
! Отговори
Godlike преди 13 години
"Новата" планета поне ще има къде къде по хубаво име -"Gliese" .. Името "Земя" за нашата планета винаги ми се е струвало супеееер скучно ..
16
1
 
7
 
! Отговори
пътник преди 13 години
Живот ли е - не ми го хвали.
15
0
 
27
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Тоест, преди 20 години нещо е светкало там, а ние сега гледаме и се възторгваме.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кви са тия, че замърсяват ефира. Лицен за излъчване имат ли. Я МВРто да ги провери. Цветанов спишшшшшшш.Я веднага една акция инопланетяните. Сто процента са окрили парите от реклама.Хахахахахахаха
13
2
 
15
 
! Отговори
KillaBeez преди 13 години
20 светлинни години - че това си е все едно си в комшията и жулите ракиджос :))))
12
2
 
13
 
! Отговори
луд преди 13 години
Сигурно са им закрили АЕЦ-а и сега са на режим. А изблиците на светлина, е когато им пуснат тока.Позната история, а учените си блъскат главите над загадката.
11
2
 
45
 
! Отговори
haha преди 13 години
Баси, само дано не са зергите...
10
3
 
40
 
! Отговори
Замлянин преди 13 години
Дано там да има живот, че тука на зямята свърши.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така, така ... Днес светлина, а от утре и звук !
8
5
 
8
 
! Отговори
dp преди 13 години
И на мене ми е чудно как правят такива асоциации масите. Кви далечни светове,те тука за наше село си знаят и не им трябва друго.Инак съобщението е почти 100% лъжа, тоя д-р Рагбер *** (пардон, Бхатал майбеше всъщност) щом не е могъл да даде детайли като са го питали простопробва да захапе публичност, оттам и някоя пара и т.н.
7
4
 
26
 
! Отговори
Рагбер Бхатал преди 13 години
мойте извинения на общността, телескопът ми по грешка се беше насочил към едиснтвената улична лампа в съседното село , а пък тя примигва.
6
2
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Тоя австралийски учен май от "английските" учени ще се окаже,като му гледам откритията. :)
5
7
 
22
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Спокойно, аз им приех поръчката....пак искаха кисело зеле и "Троянска сливова" за коледа , а за нова година свинско и вино домашно от Мелник...табиетлии...дойдат с еднин таралясник натоварят и си бегат обратно!
4
7
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво да обясняваш на *** за наука. Тях само македонците, Доган и Костов ги интересуват
3
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Праща ги Доган. Той е там на почивка с летящата си чиния. Затова не идва на работа в парламента.
2
15
 
33
 
! Отговори
... преди 13 години
Това е Костов....всяка вселена cи има своя Костов и заедно образуват Мулти-Костов.