Откриха планета, потенциално годна за живот

581g е на 20 светлинни години от Земята и е 3 пъти по-тежка от нея
30 сеп 2010 10:33,
52
Откриха планета, потенциално годна за живот
Телескопът "Кек-1", разположен в Мауна Кеа, Хаваи. Снимка: Keckobservatory

Зад пределите на Слънчевата система, на разстояние 20 светлинни години от Земята, е открита планета, която е потенциално годна за живот.

Според оценките на американски астрономи на повърхността на небесното тяло може да има вода в течно състояние, а оценяваната сила на гравитацията говори за наличието на атмосфера.

Ако тези заключения отговарят на истината, то става дума за планета с най-оптимални условия за живот сред всички открити досега небесни тела. Това съобщават авторите на откритието от Калифорнийския университет в гр. Санта Круз и Института „Карнеги“ във Вашингтон.

Според ИТАР-ТАСС учените стигнали до този извод въз основа на 11-годишни наблюдения на съзвездието Везни с помощта на оптическия телескоп „Кек-1“, разположен в Хаваите и смятан за най-големия инструмент от подобен тип на Земята.

На новото небесно тяло е дадено името 581g. То е 3-4 пъти по-тежко от нашата планета, върти се около звездата Глизе 581 (червено джудже), а периодът му на завъртане е около 37 земни денонощия.

Оценъчната маса позволява да се предполага, че повърхността на 581g е покрита със скали и камъни, а гравитацията е достатъчна за съществуването на атмосфера. Това не означава задължително, че планетата е годна за обитаване от хора, правят уговорки учените.

„Изискванията ни свидетелстват в полза на съществуването на планета, потенциално годна за живот. Ние я открихме много бързо, при това нейното обкръжение говори за това, че такива небесни тела може да се срещат често“, отбелязва Стивън Вогт, професор по астрономия и астрофизика към Калифорнийския университет.

Учените открили и две нови планети, въртящи се около Глизе 581, с което общият им брой става шест. Поне на две от тях, освен на 581g, има предпоставки за съществуването на живот в една или друга форма, смятат астрономите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
46 преди 13 години
За мощност не знам като еквивалент, но е факт, че достига скорост от рода на 47 000км/ч без гориво като за ракета с двигател с вътрешно горене.
51
0
 
3
 
! Отговори
немам преди 13 години
Само да ти кажа, че йонните двигатели работят с помощта на слънчевата енергия и са неизползваеми когато летателното средство е далеч от слънцето (звезда). Другото, което не съм сигурен дали е така - нямат кой знае каква мощност.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Na Pirotzka, pod kolonite sa otvorili kancelarya za zapisvane , ...........za stroiteli, za tamPoburzayte ,
49
3
 
2
 
! Отговори
xa-xa преди 13 години
tazi planetka ste e RAI za tciganite.Trybva vednaga da se predostavi na frantsuzite
48
1
 
5
 
! Отговори
ooo преди 13 години
vsi4ki tcigani da se transportirat na novata planeta ...
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокойно и на тях ще им сложим камери !!!
46
1
 
17
 
! Отговори
до иц0 преди 13 години
Ако ще се ходи до там, разбира се, няма да е с двигатели с вътрешно горене. От доста години има йонни двигатели и се планира какво ли не. Ако има инвестиране, ще излезем от системата безпроблемно, но когато се дават 850млрд. за армията и 5 за НАСА (визирам САЩ) няма да стане нито бързо, нито скоро...
45
3
 
6
 
! Отговори
иц0 преди 13 години
Яяя планетка са отркили.Чакай малко ние тука на земята не се ли движим със некви примитивни двигатели с вътрешно горене едва измислени преди окло 130 години ?Тръгнали да населяват друга планета къде сте тръгнали с двигателите с вътрешно горене ли ще прекосите разтоянието разбирам мхм :)Той петрола скоро няма да го има тогава ще ви питам!
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако има недружелюбни гадове, ще ги изколим с лазерни мечове.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гравитацията е около 2 пъти по-голяма, тъй като масата се дели на квадрата на радиусаbg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0
42
3
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 13 години
Само дето планетата не се върти, а е гравитационно заключена към слънцето, както Луната е към Земята!Едната страна на планетата е винаги осветена а другата е винаги нощ, до края на вечноста!Това означава че термалните разлики предизвикават непрекъснати ветрове със стотици, ако не и хиляди км/ч!И като прибавим и че явно е до 4 пъти по голяма, значи има и 4 пъти по-голяма гравитация и ако има атмосфера сигурно ще толкова плътна,че вероятно цялото това нещо е като Венера на стероиди!Живот?Едва ли.
41
2
 
32
 
! Отговори
jmi4ko преди 13 години
Тая планета са я открили македонците и си е тяхна..хич не се и залъгвайте...хи хи хи :D :D :D
40
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Уф, сега и там като ни преселят ще видите кво ще става. Ама за българите може и да е забранено, нас ще си ни оставят на Земята.
39
0
 
6
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
3, и тука си имаме такова място - САЩ (и техните колонии МакДоналдс, Старбъкс, КФС и пр.)
38
0
 
9
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Бате, те и на Марс ще заживеят, само метал да има. А пък ако имаме братя по разум там, където ще ги пратим, само можем да се надяваме, че планетарния арсенал ще е достатъчен за да се защитим от междузвездната война, която ще предизвикат.
37
2
 
19
 
! Отговори
desso преди 13 години
Да товарят *** от утре. Те ще си покажат дали планетата е годна за живот.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Планетата се върти много бавно около оста си. Тоест много месеци земно време е ден или съответно нощ. В осветената си част температурата на повърхността е 160 градуса по Целзий, а в неосветената: -25. Може да се живее само на границата, между светлината и мрака. И все още не е известно дали има атмосфера и дали в нея няма прекалено голямо количество сяра например. Освен това тази звездна система е много милиарди години по-стара от нашата. Тоест живот дори и да е имало, може вече да няма.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Но масата зависи от плътността, която пък не зависи от обема ;)Може да е 3 пъти по-голяма, но ако е изградена от по-леки скали (или въобще няма метално ядро) може и да е по-лека от Земята.
34
0
 
8
 
! Отговори
ViSitter преди 13 години
Защото гравитацията на едно тяло зависи от неговата маса. То за да стигнем до там с 3-та космическа ще ни трябват доста годинки и поколения поне докато не открият "хипер" пространството и да пътуваме със "свръх светлинна" ;)
33
6
 
2
 
! Отговори
2222 преди 13 години
и защо? казват че планетата е 3 пати по-тежка /по-голяма/ нищо не пишат за притеглянето