Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай

Затова ще се увеличи финансирането в редица програми
Обновена: 10 яну 2011 21:37 | 10 яну 2011 20:35,
395
Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американското разузнаване е недооценило скоростта и степента на развитие на китайското въоръжение.

Признанието е на шефа на Пентагона Робърт Гейтс в самолета на път към Пекин за среща с ръководството на КНР, съобщава The New York Times.

Според Гейтс особеното безпокойство на Вашингтон предизвикват създадените в Китай противокорабни балистични ракети, способни да поразяват американските авионосци в региона, както и изтребители "невидимки" пето поколение.

По информация на шефа на Управлението на военноморското разузнаване на САЩ – вицеадмирал Дейвид Дорсет, става дума за ракети DF-21D и изтребители J-20, известни също като J-14, J-XX, J-X и XXJ.

За да се противостои успешно на растящата заплаха от страна на Китай, пояснява Гейтс, е взето решение за увеличаване на финансирането в редица военни програми. По-специално ръстът на бюджета ще засегне програмата за създаване на бомбардировач с дълъг обсег ново поколение, преустановено през 2009 г., работа по ново корабно средство за радиоелектронно заглушаване, както и върху проекта за палубни изтребители F-35, известни като Joint Strike Fighter.

Решението за увеличаване на разходите е взето въпреки общото съкращаване на военния бюджет на САЩ за близките пет години.

Още по темата
Официалният военен бюджет на Китай за 2010 година, по различни данни, е в рамките на 76-78 млрд. долара. В същото време, както отбелязва Associated Press, реалните разходи са два пъти по-голяма сума. Независимо от това, САЩ все още превъзхождат КНР по бюджет за отбрана, оставяйки Пекин на второ място – за миналата година разходите на американските военни са 636 млрд. долара.

Междувременно Китай, в коментар за нарастването на военните разходи, уверил САЩ, че военната мощ на страната е насочена изключително към отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: КитайПентагонът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Аз не казвам, че талибаните купуват оръжие от Русия. Казвам, че Русия подклажда конфликти и въоръжава всичко, което е срещу нормалните демократични страни. А членството на България в НАТО е това, което ни спасява от тиха руска окупация. Освен това, членството позволява да се съкратят военни разходи в полза на по-належащи неща. Войниците се тренират в реална бойна обстановка, срещу "свободолюбиви афганци"...
157
3
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Ако не беше тази война Милошевич щеше да е до живот на власт .. Ако ти си *** и не го разбираш си е твой проблем .. огледай се сега и Югославия се натиска да е в НАТО :)
156
2
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Тогава трябва да се запознаеш с останалите руски ракети, С-300 и С-400, гранит и т.н. всички да на принципа стреляш и забравяш. Сорка, но твоята любима авиация на САЩ ще бъде чачката още от 400 км преди на приближи руската граница.
155
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Естествено че окупацията на Косово срина авторитета на Милошевич. Ако НАТО беше загубило войната, Милошевич щеше да спечели с 99%. Глупаво е да се твърди обратното. По-добре вижте, че руския самолет пето поколение е копие на прототипа YF-23, отпаднал в американския конкурс за такъв самолет (съперника на Ф-22).
154
1
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Виж талибани и всякакви *** не купуват самолети 5 поколение вземат леки оръжия наи много някой ЗРК и това е.. а такива оръжия продават всички търговци ..ама всички .. а за оръжията които са технологични там контрола е по голям и малко или много има някакъв контрол Например Русия искаше да продаде С300 на ИРАН но заради Израел не го направи защото пък Израел заплаши да пусне в продажба заглушители за С300 така че .. не е толкова просто да продадеш оръжие ако не е автомати и леки ракети
153
0
 
0
 
! Отговори
гец преди 13 години
Ами нищо хубвао и в частност последното.
152
0
 
1
 
! Отговори
гец преди 13 години
Мда, разцепление имаше, но това го желаеха не само янките, но и големите в Европа, но това стана не единствено с войната. И там имаше наливане на средства, купуване на марионетки, мощна пропаганда от страна на ЦРУ и т. н. Войната им беше един фалш.
151
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано Саддам да се завърне и да ги избие до един тия САЩ много за велики се мислят........
150
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Русия активно подклажда всички конфликти и въоръжава всякакви талибани и горили.
149
1
 
4
 
! Отговори
гец преди 13 години
Кога свалиха Милошевич ве, паляки!? Май дращеш глупости без да четеш. На проведените президентски избори през 24 септември 2000, Слободан Милошевич губи от кандидата на блока Демократична опозиция на Сърбия Воислав Кощуница, но отказва да признае поражението си. На 5 октомври 2000 Милошевич е принуден да се оттегли от президентския пост след проведени масови демонстрации в Белград и други големи градове. Вземи прочети малко преди да пишеш простотии. Не се излагай, че НАТО постигна някакви цели.
148
0
 
3
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Ако една страна я е страх от въоръжението на друга :) и толкова се притеснява не го обявява в новините в 8 между рекламите :) просто щяха да си вдигна бюджета да вземат мерки и никой никога нямаше да каже нищо .. А ти как си го предстваш Отиваш на посещение в Китай и точно преди да отлетиш заявяваш Че почваш да правиш повече оръжие защото този който те е поканил прави и той оръжия :) само *** могат да вземат подобна партенка на сериозно :)
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne e jelatelno da se srivat dvete darjavi no vse pak ima edna deto si mal4i;;;]]]] РУСИЯ
146
1
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
The KS-172 е ракета създадена за борба AWACS тоест не е създадена да маневрира ..да не говорим че вероятноста да я поразят със Boeing YAL-1 Airborne ако патрулира в района :)
145
3
 
2
 
! Отговори
така така преди 13 години
ох, стига с тия обхвати бе хора! не разбрахте ли, че такова животно нЕма, не можеш да изстреляш ракета въздух-въздух от 400км растояние и да очакваш да уцелиш нещо.
144
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Виж, никой не е казал, че врага трябва да се размаже и убие от бой. Набиха ги достатъчно и ги оставиха да им уври главата. В резултат - Милошевич го няма, Сърбия си седи тихо в ъгъла без излаз на море, американците си имат военна база в Косово и България е член на НАТО. Какво по-хубаво от това?
143
2
 
4
 
! Отговори
така така преди 13 години
Югославия? я пак? къде е на картата Югославия, че атласа май ми е от по-новите, а милошевич? колкото и да не ми се иска, НАТО постигна целите си, разцепи страната и даде на *** това, което искаха...
142
2
 
1
 
! Отговори
гец преди 13 години
KC-172 е за свръх голяма далекобойност и е около 400 км.!!! *** и ти четеш м/у редовете.
141
3
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
Гец според теб Милошевоич още си е на влас.. Аз пък бих се срамувал ако една страна нападне България и направи над 200 000 часа нальот и нашето ПВО свали 10 самолета.. 10 самолета за 200 000 часа нальот защото това е резултата от Югославските ПВО и ВВС .. добре че са останали още *** дето още да живеят без да мислят :)
140
3
 
1
 
! Отговори
Гец преди 13 години
Кога маршеруваха и колко маршеруваха... май и ти не знаеш. Резултата беше: НАТО не постигна целите си, Югославия не капитулира, а Милошевич остана на власт, етническото прочистване не само не спря, а се удвои при бомбардировките.
139
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Само да вметна, че САЩ има самолетоносачи, които могат да "изпратят" ракетите въздух-въздух на 10 000 км... Два-тринайсе бройки.