Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай

Затова ще се увеличи финансирането в редица програми
Обновена: 10 яну 2011 21:37 | 10 яну 2011 20:35,
395
Пентагонът се изплаши от военните постижения на Китай
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американското разузнаване е недооценило скоростта и степента на развитие на китайското въоръжение.

Признанието е на шефа на Пентагона Робърт Гейтс в самолета на път към Пекин за среща с ръководството на КНР, съобщава The New York Times.

Според Гейтс особеното безпокойство на Вашингтон предизвикват създадените в Китай противокорабни балистични ракети, способни да поразяват американските авионосци в региона, както и изтребители "невидимки" пето поколение.

По информация на шефа на Управлението на военноморското разузнаване на САЩ – вицеадмирал Дейвид Дорсет, става дума за ракети DF-21D и изтребители J-20, известни също като J-14, J-XX, J-X и XXJ.

За да се противостои успешно на растящата заплаха от страна на Китай, пояснява Гейтс, е взето решение за увеличаване на финансирането в редица военни програми. По-специално ръстът на бюджета ще засегне програмата за създаване на бомбардировач с дълъг обсег ново поколение, преустановено през 2009 г., работа по ново корабно средство за радиоелектронно заглушаване, както и върху проекта за палубни изтребители F-35, известни като Joint Strike Fighter.

Решението за увеличаване на разходите е взето въпреки общото съкращаване на военния бюджет на САЩ за близките пет години.

Още по темата
Официалният военен бюджет на Китай за 2010 година, по различни данни, е в рамките на 76-78 млрд. долара. В същото време, както отбелязва Associated Press, реалните разходи са два пъти по-голяма сума. Независимо от това, САЩ все още превъзхождат КНР по бюджет за отбрана, оставяйки Пекин на второ място – за миналата година разходите на американските военни са 636 млрд. долара.

Междувременно Китай, в коментар за нарастването на военните разходи, уверил САЩ, че военната мощ на страната е насочена изключително към отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още по темата: КитайПентагонът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
1
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Да, безпилотни самолети и други неща и немалко амеприкански инструктури, по-голямата част, от които бяха убити.
117
2
 
1
 
! Отговори
така така преди 13 години
четеш ли и английски освен руски? ето ти инфо: най-добрата ракета въздух-въздух (руска, че да не се разсърдиш) For example the Vympel R-77 has stated range of 100 km. That is only true for a head-on, non-evading target at high altitude. At low altitude, the effective range is reduced by as much as 75%80% to 2025 km. If the target is taking evasive action, or in stern-chase position, the effective range is further reduced.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А от къде Саакашвили си купи оръжие бе приятелю? Грузинската армия разполага и със старо съвеско въоражение, но основния доставчик на оръжие на Грузия днес е САЩ.
115
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
АМЕРИКАНЦИТЕ НАИСТИНА НЯМАТ ИЗБОР.1. ПОДДЪРЖАНИЯТ ОТ АМЕРИКАНСКАТА ВОЕННА МОЩ ДОЛАР САМО ПРОДЪЛЖАВА АГОНИЯТА ДАВАЙКИ ВЪЗМОЖНОСТ НА КИТАЙ ДА СТАНЕ ПЪРВА СИЛА. 2.АКО ПЪК ИЗОСТАВЯТ ДОЛАРА ЩЕ СЪСИПЯТ КИТАЙ НО ЩЕ ЗАГИНАТ И ТЕ. ЯСНО ,ЧЕ ИЗБИРАТ ПЪТЯ НА АГОНИЯТА. КАКТО ВСЯКА БИВША СВЕТОВНА ИМПЕРИЯ
114
2
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
И хайде погледни си в табличката за Р-`173 какво пише, поразява цели на 400 км, пуска се именно от далечния прехващач миг-31.
113
1
 
2
 
! Отговори
така така преди 13 години
ахахахаха, понеже не съм съгласен, че ракетите въздух-въздух са с обхват от 400км, значи съм привърженик на бойко и герб :)))) ...ох....няма оправия за вас, ех да беше жив сталин, щеше да си ви дозатрие, ама уви...
112
2
 
6
 
! Отговори
мука преди 13 години
Мъдростта на Китай не може се бори с едва 300 годишната история на САЩ.
111
4
 
3
 
! Отговори
така така преди 13 години
много лъжеш, мнооого, не се спря...тия данни не знам от къде ги черпиш обаче смени дилъра...5 сръбски танка? те за това сърбите толкова обичат американците - щото им разбиха само 5 танка? Грузия никога не е била въоръжавана от САЩ...ако кажеш, че грузинската армия се състои от американско въоруцение направо спри да пишеш в тоя форум...
110
2
 
1
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Всеки би могъл да напише в Гугъл "ракети въздух-въздух" и сам да види. А който не може да чете...си е негов проблем. Значи никщо не си и чувал за далечните прехващачи миг-31...типично по гейберски, говорим без да разбираме и грам:))
109
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Kogato si se rajdal,ne e bilo s chasovnik na rakata,nito s pachka banknoti,t.e.,izskam da ti kaja,che tova e merilo za konsumatorskoto obschtestvo,taja merilka e kriva.*** napada RUSSIA,V MOMENT KOGATO E PREVZEL EVROPA,I ZAVODITE RABOTAT ZA NEGO,NEZAVISIMO OD TOVA GUBI.STE TI DAM PRIMER,PREDI 4 G,SPRJAHA ZAREJDANETO NA MAGAZINITE V ESPANA PORADI STACHKA NA SCHOFYURITE,TOCHNO SLED 3 DNI,BESE VSE EDNO KOLKO PARI IMAT,ZASTOTO NJAMASE PRODUKTI OD PARVA NEOBHODIMOS PO RAFTOVETE,AKO SE SLUCHI V USA
108
3
 
4
 
! Отговори
така така преди 13 години
противовъздушна ракета с 400км обхват....ахахаххахаха...ох не, не мога...те кораба майка ли ще свалят от такова разстояние, бе??? оптималното разстояние, на което ракетите въздух-въздух и въздух-земя прихващат самолети е 20-30км макс, другото са пълни измошльотини...
107
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
"Сигурно е кофти да си Наполеон в такава ситуация... " Ами да. Очевидно. Все пак човека е избрал по-малкото зло, атакувайки първи е нанесъл достатъчно щети на руснаците, така че да остави някакви шансове на тези след него. Същото е направил и Хитлер.
106
2
 
3
 
! Отговори
До 118 преди 13 години
Ще ти бъда безкрайно признателен, ако ме светнеш кои са били колониите на Франция по времето на Наполеон? И внимавай като изреждаш да не вземеш по невнимание да не пренапишеш историята!
105
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Самият Достоевски е критикувал Александър !, за това, че не е сключил съюз с Наполеон.
104
0
 
1
 
! Отговори
momo преди 13 години
до КНК - Както си трябва, както.....си.....трябва - питай Сашо Диков ако искаш!
103
3
 
6
 
! Отговори
До 108 преди 13 години
Шопе Китай на 99% до 5-10 години ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-голямат икономика в света! Дори днес Китай разполага с достатъчно ресурс за да мери със САЩ във всяка една сфера, разликата е че първите имат стабилен 10% и повече процента годишен ръст на икономиката, а вторите или с отрицаталлен или с максимум 1-2% ръст. Смешно е да говорим, че Китай нямат пари за технологии.
102
3
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
do 103-tova go kaji na *** Robert Gates.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Наполеон е трябвало или да стои и да чака да го размажат, или да атакува първи и да го размажат."Сигурно е кофти да си Наполеон в такава ситуация...
100
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Опс, това за "свободолюбивите афганци" е особено на място. Те толкова обичат свободата, че не дават да си бръснеш брадата и да слушаш радио.
99
2
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Ами да Сърбия..правили са нальоти с повече от 300 самолети и за три месецца унищожиха 5 сръбски танка, но за сметка на това пък убиха стотици майки и деца. За пример- Грузия бе по-силна и по-добре въоръжена от САЩ, но там войната приключи за пет дни с пълен погром за хамериканизирания Саакашвли, мисля, че и С.Д.ов е бил там по това време.